Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Ветерани Звезде гостовали у Аустрији

Ветерани ФК Црвена звезда су у петак, 10. новембра, гостовали у Бечу и против ФК Рапид из Беча играли нерешено — 3:3, (2:0).

Главни и највећи град Аустрије, некадашњег Аустријског царства и Аустроугарске монархије које су својевремено биле међу највећим светским велесилама, Беч, је већ вековима једна од најзначајнијих тачака на мапи Европе. Kао такав ове јесени је угостио Звездину ветеранску делегацију. Најбољи аустријски клуб СК Рапид из Беча на дресовима има исписане три звездице, што значи да је најтрофејнији аустријски фудбалски клуб са 31 титулом првака Аустрије, и достојно се супроставио ветеранима Звезде.

Беч је метропола која не престаје да фасцинира и привлачи намернике из свих крајева планете, царски град невероватног сјаја који није успео да потамни ни други светски рат у којем је потпуно уништена скоро четвртина укупног архитектонског фонда. Беч је данас један огроман музеј на отвореном где свака фасада прича сопствену причу, све једну интересантнију од друге. Као други највећи град немачког говорног подручја (после Берлина), Беч је толико пун садржаја да је и месец дана премало да се обиђе све што је иоле вредно видети, али оно најосновније су ветерани обишли аутобусом у пратњи домаћина Предрага Којића и домаћице Весне, која нас је љубазно и са великом радошћу упознавала са Бечким знаменитостима.

Два дана су ветерани Црвене звезде били гости наших верних Звездаша којима је црвено бела боја у срцу. Комплетну организацију на себе је преузео наш бизнисмен из Беча господин Предраг Којић, који се својски потрудио да буде одличан домаћин и да се у Бечу осећамо као код своје куће, јер у овом двомилионском граду живи око 150.000 наших људи који су на раду у Бечу. Још једном се показало да је Беч најсрпскији град у дијаспори, са огромном армијом навијача ФК Црвена звезда који су на сваком кораку и у великом броју исказивали велико поштовање и љубав према свом клубу.

Иако је петак био радни дан, делије из целе Аустрије и удаљеног Граца и Салзбурга, одакле је дошла једна већа група породичних навијача да присуствују једном лепом спектаклу и на лицу места виде бивше звездине асове. Пред саму утакмицу и током целе утакмице громогласно су подржавали свој клуб.

У делегацији ветерана Звезде било је много легенди клуба: Јован Аћимовић,  Станислав Караси, Владимир Петровић, Милош Шестић, Здравко Боровница, Миле Јовин, бивши фудбалер Црвене звезде и актуелни амбасадор РС у Црној Гори др. Зоран Бингулац, ( Драган-Дане Стојановић,Бранимир Кантар, др Ранко Тодоровић, Божидар Ђорђевић, Браца Шовран, новинар Бранислав Јоцић).

У прошлости су ова два клуба из Србије и Аустрије одиграла укупно 12 утакмица. Звезда је много успешнија са осам победа, два нерешене и две изгубљене утакмице. Ово је била прва утакмица ветерана два клуба, како смо чули у најави и традиционална, јер су два најпознатија и најтрофејнија клуба у прошлости били перјнице Европског фудбала пре 60 година.

Ветерани и руководство клуба су били смештени у Хотелу „Кортјард Мариот“ у Пратеру. На ручку ветерани Звезде су били гости ресторана „Семендрија“ у Бечу и његовог познатог власника Предрага Барнића, који се показао као одличан домаћин са својом услугом у ресторану, где су били присутни верни навијачи-делије из Беча на челу са Пеђом и његовом породицом, иначе рођеним Бањалучанином.

У Бечком кварту Швецхат на стадиону Рудол Тон играна је утакмица пред 6.000 навијача, а половину су чинили наши навијачи. Бечки Рапид се супроставио Звезди са добром екипом, која је имала неколико познатих асова као што су: Кранкл, Херцог, Шутел…

Сама утакмица је протекла у добром ритму. Бивши асови су на моменте показали да се радило о европској класи на терену. Станислав Караси као најстарији са 71 годином носио је и капитенску траку, играли су и Владимир Петровић и Милош Шестић. Сви они су издржали по једно полувреме. Црвена звезда је успела да преко Владимира Тинтора дође у водство од 2:0, иако су фудбалери Рапида имали неколико изгледник прилика за гол.

На полувремене се отишло резултатом 2:0 за Звезду. Пријатна атмосфера под рефлекторима на стадиону Рудолф Тон је била обогаћена и бакљадом и звездиним транспарентима, тако да се чинило утиску да је Звезда била домаћин на овој утакмици.

У другом полувреемену су домаћини на прелепој травнатој подлози показали да су прави мајстори фудбала, успели су да после неколико успешних контранапада преокрену резултат на 2:2, и ову утакмицу доведу у неизвесну завршницу. Познати фудбалер Ханс Кранкл је био велики проблем за Звездину одбрану и показао је зашто је био репрезентативац Аустрије и играч Барселоне.

Звездини резервисти иако уморни од далеког пута одолевали су нападима Рапида. Но, при крају утакмице, грешком одбране домаћини су повели са 3:2. Многи на стадиону мислили су да је ово и коначан резултат, али три минута пре судијиног последњег звиждука, најбоље се у шеснаестерцу снашао Ненад Ванић и голом је спасао част гостију. Резултат 3:3 је ипак реалан резултат и сви су на крају били задовољни.

ФК Рапид играо  је у саставу: Кухбауер, Шутел, Пенкса, Херцог, Вагнер, Вебер, Кеглевиц,Фурк, Кранкл, Барешић и Јовановић.

ФК Црвена Звезда играла је у саставу: Радуловић,Бингулац, Боровница, Стевовић, Васиљевић, Зорић, Петровић,Караси,Ванић, Тинтор и Шестић. Играли су још: З. Николић, Б. Николић, Ђаковић, Дабић, Д. Мандић, Крњевац, Милосављевић. Тренер Јован – Куле Аћимовић.

Испод трибина стадиона Рудоф Тон одржано је треће полувреме, дамаћини су у кантини за све судионике ове утакмице приредили вечеру. Уз чувене Бечке шницле и по неко пиво ово дружење је настављено у пријатној атмосфери.

Свакако је упечатљива посета наших верних навијача, као и увек и овом приликом су доказали да је Црвена звезда такав магнет за публику и да спаја неспојиво и пробија све националне верске и друге баријере.

Била је велика част бити члан делегације ветерана ФК Црвена звезда, јер Звезда је љубав која вечно траје. Делегација ветерана својим верним навијачима се одужила са многим поклонима, сувенирима и звездиним обележјима. Свако је добио по неки програм са звездине утакмице и по једну Звездину ревију, ту су били и упаљачи и оловке и лиснице, а најупорнији су се дочепали и до неког Звездиног дреса, на који су стрпљиво чекали да се потпишу скоро сви ветерани и  легенде клуба.

Свеопшти утисак; одлична организација, врхунска услуга на свим нивоима, захвалност верим навијачима, европски услови што се тиче терена и стадиона и утисак који је оставио наш домаћин: Предраг Којић, скроман, ненаметљив, патриота, велики Звездаш и велики човек.

Повезане вести

Leave a Comment