Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

’’Армија’’ трећи пут у Београду – Звезда те зове!

Кошаркаши Црвене звезде мтс одмериће снаге седми пут у званичним утакмицама са московским ЦСКА. Руски гигант ће по трећи пут гостовати у Београдској арени црвено-белима.

Пред сваку евролигашку сезону једна ствар је сигурна – московски ЦСКА ће играти Фајнал фор и биће један од главних претендената на освајање трофеја. Па, скоро сигурна.

Ако се за Макаби говори да је ’’понос Израела’’, ЦСКА дефинитивно може да се назове ’’поносом Русије’’. Клуб је основан 1924. године и синоним је за апсолутну доминацију у Русији, али својевремено и у Совјетском савезу. По 24 титуле шампиона Совјетског савеза и Русије и седам титула шампиона Европе говоре саме за себе. Кроз клуб су прошле многе кошаркашке легенде 20. века и поставиле многе рекорде који су и данас на снази. Сви љубитељи спорта под обручима знају за Сергеја Белова, а ко не зна нека пронађе на интернету његове окршаје са репрезентацијом САД и Александра Гомељског, легендарном тренеру по коме назив носи награда Евролиге за најбољег тренера сезоне.

ЦСКА иза себе има богату историју, али исто тако блиставу садашњост и добру будућност. Као што је речено у уводу текста московски гигант је предодређен годинама уназад за Фајнал фор. Претходне календарске године успели су у Берлину да прекину вишегодишње проклетство па су Милош Теодосић и Нандо Де Коло дошли до првог трофеја у Евролиги. Занимљиво је да их је пут до европског трона водио преко Београда јер су баш против Црвене звезде одмеравали снаге у Топ 8 серији.

Три неизвесна дуела, одлична кошарка и спектакуларни амбијент у Београдској арени обележили су серију. Ипак, искуство је било на супротној страни па црвено-бели и поред велике борбе нису успели да неутралишу Теодосића, Де Колоа и другове. У тој сезони Звезда је имала највећу посету у регуларном делу против Фенербахчеа, у Топ 16 против Панатинаикоса и ЦСКА у Топ 8. У свакој појединачној фази Београдска арена је окупила највише људи. О спектаклу против Московљана и даље се прича, али 18.087 навијача је ипак било недовољно да се сруши захуктали ЦСКА. Не и протекле сезоне…

Иако ће сусрет београдских црвено-белих и ЦСКА у среду бити четврти евролигашки у ком је Црвена звезда номинално домаћин, то ће бити трећи пут када ће Звезда дочекати Московљане у Београду. Зашто? Наиме, у сезони 1999/2000 црвено-бели су у евролигашкој групи дочекивали ЦСКА, али у Бечу. Звезда је због политичке ситуације тек неколико утакмица играла у Београду па је Звездина публика била ускраћена да гледа многе кошаркашке гиганте. Млади тим Звезде који су предводили ’’голобради’’ Игор Ракочевић и Владимир Радмановић, као и искуснији Златко Болић и Никола Јестратијевић није могао да парира тада ЦСКА. Легендарни Карасјев и Андреј Кириљенко који је правио прве озбиљне кораке у каријери били с прејаки за црвено-беле па су Московљани заслужено славили у престоници Аустрије.

Први београдски окршај између ЦСКА и Црвене звезде мтс смо већ поменули, други детаљније описали, а време је за мали осврт на прошлогодишњи. Звезда је претходне године рушила многе гиганте, а најава фантастичне серије била је баш против актуелног европског шампиона. Димитрис Итудис предводио је у протеклој сезони тим који је претрпео минималне измене у односу на онај који се попео на кров Европе, али Звезда је била одлучна. На крилима фантастичне атмосфере црвено-бели су зауставили Милоша Теодосића, Нанда Де Колоа, Кајла Хајнса, Андреја Воронцевића…

Химна се ни тада није чула, а енергија са трибина поново је била прави покретач црвено-белих. Готово пет минута ЦСКА није погодио кош у Београду. И даље се препричава да је Итудис након уводних 11-0 извео целу петорку препуну звезда европске кошарке. Сјајни ЦСКА се тргнуо, али било је касно јер су црвено-бели све држали у својим рукама. Тог 29. децембра 2016. Звезда је наградила својих 18.487 навијача и пожелела им срећну Нову годину. ЦСКА је пао у паклу Београдске арене.

Црвена звезда је тада изједначила на ’’београдских 1:1’’. Јасно је да у среду неко мора да поведе. Звезда има нови, млади тим који већ на свом конту има два озбиљна скалпа јер су у Београду падали Барселона и Макаби. ’’Армејци’’ долазе у Београд као првопласирани тим у Евролиги са скором 5-1 и јасном жељом, као и увек да остваре победу.

Ипак, и они знају да је пут до победе у Београдској арени изузетно трновит. Победили једном јесу, али су и губили као актуелни европски првак. Подршка црвено-белима је веома потребна јер енергија са трибина овом тиму много значи, а показало се да је пречесто фактор који ни они најбољи не могу да превазиђу.

Барселона, Макаби… зашто не и ЦСКА?

Звезда те зове!

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment