Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеОдбојкаОдбојка

Мрђа: Срећан сам што сам поново у Звезди

Путеви Одбојкашког клуба Црвена звезда и некадашњег капитена црвено-белих Данила Мрђе поново су се укрстили.

Неколико година након завршетка своје играчке каријере Мрђа је добио позив свог клуба да се врати и својим знањем и искуством помогне мушкој екипи у остваривању зацртаних циљева.

Мрђа је поникао у Звезди где је стекао пуну афирмацију.

Одрастао сам овде у клубу. Своје прве одбојкашке кораке сам започео у Црвеној звезди и цео одбојкашки развој сам остварио овде. После тога сам отишао у иностранство и тамо завршио професионалну каријеру – започео је разговор нови тим менаџер мушке сениорске екипе ОК Црвена звезда.

Када је добио позив црвено-белих да се врати у Љутице Богдана и помогне у раду клуба, Мрђа се није двоумио.

Улседила је пауза и тада сам се посветио свом приватном животу и личним стварима. Сада се све скоцкало, био сам много срећан када ми је Звезда упутила позив да се укључим у рад клуба и да помогнем својим знањем и искуством. Стварно ми је драго због тога. Осећам и задовољство што на неки начин могу да вратим нешто клубу који ми је много тога пружио – додао је Мрђа.

Некадашњи средњи блокер са Црвеном звездом је освојио три национална Купа. Мрђа се присетио периода када је постао капитен и упоредио је своју екипу са тренутном ситуацијом у тиму Црвене звезде.

Бити капитен Црвене звезде само по себи није лако. То је велика одговорност. Баш тада када сам постао капитен дешавала се транзиција у екипи. Од једног момента где сам био међу најмлађима, у периоду од 6, 7 година, одједном сам постао најстарији члан екипе и требало је да ја будем тај који ће да вуче екипу напред, заједно са свим момцима који су били фантастични, што се после и показало. Многи су имали сјајне каријере. Видим и данас у садашњој екипи неких сличности. Није толико млада екипа као она коју смо ми имали, али ме радује што ћу и то искуство моћи да им пренесем и да направимо неки корак унапред, у односу на тренутну ситуацију – истиче тим менаџер црвено-белих.

У времену када је играо за Звезду на терену је сарађивао са садашњим спортским директором Дејаном Бојовићем и верује да ће поново одлично сарађивати заједно.

У том времену када сам био капитен екипе, Дејан Бојовић је заиграо за први тим. Од нашег првог контакта увек смо имали позитиван однос и врло добар „фидбек“ у сваком погледу. То се наравно и касније наставило, ево све до данас. Ништа се није променило и верујем да ћемо и даље одлично сарађивати – каже Мрђа.

Иако је улога тим менаџера нова за њега, Мрђа носи велико искуство из клубова у којима је наступао и од чланова стручних штабова са којима је сарађивао.

Позиција у клубу мени није непознаница. У мојој пост-професионалној каријери, у иностранству, био сам упућен у рад тим менаџера у својим клубовима и знам како су они радили и на том неком нивоу човек примети доста ствари и научи од њих. Знам шта треба да радим, у ком смеру би требало да се креће, шта би требало да дам екипи, а шта да очекујем од играча, где би требало да се укључим, а где да пустим ствари да иду неким својим током… Јесте ово нова ствар за мене, али није тотална непознаница и верујем да ћу оправдати поверење људи у клубу – јасан је Мрђа.

Мушка сениорска екипа Црвене звезде ове сезоне бележи нешто слабије резултате. Тим менаџер наше екипе истиче да је потребно стрпљене и упорност и верује да ће ствари доћи на своје место.

Црвена звезда је последњих седам, осам година заиста поставила високе стандарде. Гомила титула, гомила купова, прошле године смо играли и финале плеј-офа… Дошло је до трансформације тима. Окосница екипе је отишла, међутим има доста играча у тиму који итекако могу да се носе са овом ситуацијом. Наравно да треба времена. Мислим да је екипа перспективна, да су у питању детаљи. Треба бити стрпљив, треба бити истрајан и упоран, што сматрам да је једна од најважнијих ствари у спорту. Не посустајати ни у једном моменту. Тада ће почети да долазе и резултати. Требало би тада да се у екипи створи хармонија и добра хемија међу играчима, да то све буде како треба и мислим да ће то све кренути својим током – поручио је Данило Мрђа.

За сениорску екипу Црвене звезде је наступао у периоду од 1992. до 2001. године. Са црвено-белима је освојио три национална Купа. Потом прелази у грчку Патру где је провео две сезоне. Након тога је потписао за аустријски Аон Хотволејс из Беча са којим је играо у Лиги шампиона и са којим је играо два финала, националног првенства и Купа. Каријеру је наставио у румунском Петролулу из Плоештија са којим је освојио шампионску титулу. Прелази у Динамо из Букурешта са којим је био надомак трофеја, али је фалило и мало среће. Враћа се у Грчку, у Етникос из Александрополиса, после којег је прешао у атински АЕК. Каријеру је завршио у Ирану.

Данило Мрђа је наступао за јуниорску и сениорску репрезентацију државе. После санкција Југославији, заиграо је за јуниорску репрезентацију са којом се квалификовао на Европско првенство у Израелу 1996. године. Следеће године је са јуниорима играо на Свтеском првенству где су заустављени у четвртфиналу. За сениорску репрезентацију је играо у периоду од 1999. до 2002. године.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment