Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Панатинаикос, сви сурети два ривала

пише: Жарко Дапчевић – Даба

У четвртак 21. децембра 2017. године у хали „Александар Николић“ у оквиру 14. кола Евролиге Црвена звезда ће дочекати свог великог европског ривала екипу Панатинаикоса. Меч који, слободно се може рећи, није као и сваки други. Велико љуто ривалство влада између ова два клуба.

Навијачи Црвене звезде су побратимљени са навијачима Олимпијакоса, а Панатинаикос и Олимпијакос су грчке верзије Звезде и Партизана, па отуда и толики набој и ривалство између Звезде и Панатинаикоса. Зато утакмице ова два ривала нису исте као када би неки други европски тим дошао у Београд.

Црвена звезда и Панатинаикос имају иза себе велику историју и до сада су се доста пута састајали како у званичним такмичењима, тако и на пријатељским утакмицама или турнирима. Њихово ривалство почиње сада већ давне 1969. године у Купу европских шампиона.

Звезда је тада по први пут изашла на европску сцену на званичним такмичењима и у другом колу Купа европских шампиона је одмерила снаге са грчким шампионом Панатинаикосом. Панатинаикос је гостовао Звезди у Београду 4. децембра 1969. године. Нажалост, пар месеци раније са животне и кошаркашке сцене је трагично отишао најбољи кошаркаш са ових простора Радивоје Кораћ, па је приликом гостовања грчког шампиона заједно са кошаркашима Звезде одата почаст у алеји великана овом несвакидашњем мајстору под обручима. Утакмица се играла у Хали спортова на Новом Београду где је Звезда буквално прегазила Панатинаикос резултатом 91:66. У једном тренутку меча црвено-бели су имали и 35 поена предности. То је био њихов први међусобни сусрет у историји ова два клуба.

За историју и анале ће бити записани састави тимова са ове прве утакмице.

Црвена звезда: Тодосијевић, Лазаревић, Сарјановић, Капетановић, Цветковић, Ђурић, Капичић, Симоновић, Вучинић, Шкулић, Павловић, Славнић.
Панатинаикос: Контос, Канонидес, Пепас, Колокитас, Вразинос, Гринвуд, Политис, Панајотаракос, Хаикилис, Коронеос, Јорданидес, Лекакис.

Реванш је уследио недељу дана касније 11. децембра 1969. године где је експедиција Црвене звезде путовала возом, али се због лоших временских услова каснило, па је утакмица била померена за један дан. Црвена звезда је кренула пут Атине на реванш утакмицу, али због изузетно лоших временских услова који су владали тада изнад Београда, лет је био отказан, па су преноћили у хотелу “Праг“, да невоља буде већа нису се најближима јављали, а један авион у Европи је тога дана доживео несрећу. Пошто тада није било интернета и мобилних телефона као данас они се нису јављали својим породицама да нису отпитовали авионом, већ да су ту у Београду, па је било доста бриге док није објављена вест о којем се авиону ради.

Кошаркаши Црвене звезде испред железничке станице пред пут у Атину 1969. године

На крају Звезда је срећно допутовала после великих мука до Атине где је играла на старом стадиону на којем су одржане прве савремене Олимпијске игре. Пред око 40.000 навијача на Олимпијском стадиону у Атини победио је грчки тим са 83:75, али је то била пирова победа јер је Звезда прошла даље.

Следећи сусрет се десио 24. септембра 1983. године у Београду у пријатељском мечу где је Црвена звезда славила са 103:91.

Пуних 15 година је прошло до њиховог новог сусрета, тачније 8. априла 1998. године у Атини када је одржан хуманитарни меч у корист пострадале деце на просторима екс-Југославије. На том мечу је славила екипа Панатинаикоса са 71:67.

Црвена звезда након освајања 15. титуле се пласирала у најбоље такмичење у Евролиги у сезони 1998/99 и ова два тима су се састала. Први меч у групи Б је одигран 30. септембра 1998. године где је екипа Панатинаикоса славила резултатом 77:71. Реванш меч је игран у Београду у хали Пионир 11. новембра 1998. године и у веома неизвесном мечу славио је Панатинаикос резултатом 76:74.

Црвена звезда је водила током целог меча и имала је четри поена три минута пре краја, али су искусни Атињани ипак преломили у самом финишу, 50 секунди пре краја преко Алвертиса дошла до победоносних поена.

И наредне сезоне 1999/2000 су се ова два ривала сусрела у Евролиги и у оквиру друге фазе у Ф групи. Први сусрет је одигран 6. јануара 2000. у Београду Црвена звезда је поново поклекла пред Атињанима и била поражена резултатом 61:76. У реванш мечу 3. фебруара 2000. у Атини Панатинаикос је славио са 67:58.

На турниру шампиона у Новом Саду 25. септембра 2003. Звезда је у оквиру своје групе била боља од Панатинаикоса резултатом 95:86. На наредни сусрет се чекало све до 18. септембра 2006. године, када су на турниру у Лимасолу играли и где је Панатинаикос однео победу са 93:80.

Проћи ће пуних девет година када ће се ова два тима састати и то на једном турниру у Софији где су још учествовали домаћин Лукоил и Барселона. На турниру у Бугарској 2012. године, тачније 14. септембра 2012. Панатинаикос је забележио још једну победу од 70:64.

После 15 година Црвена звезда је изборила играње у Евролиги и поново је своја копља укрстила са Панатинаикосом где је у двомечу у самим завршницама Звезда поклекла и то после продужетка у Београду са 86:90 и у Атини са 63:69.

Утакмица 3. кола Евролиге одиграна је у Београду 1. новембра 2013. године и она ће посебно бити упамћена пошто је Звезда у првом полувремену водила и са 16 поена разлике да би потом Панатинаикос у наставку меча, највише захваљујући искуству, стићи ту предност и повести да би Блејк Шилб, кошаркаш Звезде, тројком у последњој секунди Звезди донео изједначење и продужетак. Али искусни Атињани су у продужетку највише захваљујући својој легенди Дијамантидису однели победу над Звездом.

У реванш мечу у Атини који је одигран 6. децембра 2013. године у оквиру 8. кола Евролиге Панатинаикос је славио на свом паркету резултатом 69:63 и то захваљујући највише грешкама кошаркаша Звезде који су пет минута пре краја меча имали и предност од три поена после тројке Шилба 59:56, али су грешкама дозволили домаћину да преокрене резултат и победи.

Већ наредне сезоне 2014/15 у Топ 16 фази Евролиге Звезда и Панатинаикос поново играју. Прва утакмица у Атини у оквиру топ 16 фазе Евролиге је као и претходне неизвесна где на самом крају уз велику дозу среће Панатинаикос добија овај меч са 74:69. Црвена звезда је на три минута оре краја меча имала пет поена предности 65:60, али опет на сцену ступа легендарни Дијамантидис и све преузима у своје руке и води свој тим до нове победе. Имао је Маркус Вилијамс прилику код 72:69 да тројком одведе Звезду у продужетак, али је промашио и шанса је отишла у неповрат.

Уследио је реванш меч 9. априла 2015. године у Београду у 14. колу топ 16 Евролиге и тај меч ће Црвена звезда и њени навијачи дуго памтити. Тог дана је велики европски тим и вишеструки првак Европе Панатинаикос у гротлу Пионира био положен на плећа. Црвена звезда је победила Панатинаикос резултатом 69:68. Победа која је чекана у званичним мечевима пуних 46 година. Звезда је пре те утакмице изгубила било какве шансе за Топ 8, играла је за част, за своје навијаче, а Панатинаикос за победу за даљи пролаз. На том мечу у редовима Панатинаикоса су били Влада Јанковић, син Звездине легенде Слободана Јанковића, и Звездина легенда ДеМаркус Нелсон или популарно Адмирал Нелсон, како га од милоште називају Звездини навијачи.

Већ на самом улазу у Пионир када је дошао аутобус са играчима Панатинаикоса, и када је из аутобуса изашло добро познато лице Адмирала и када су навијачи Звезде громогласним аплаузом и скандирањем поздравили своју легенду, видело се да то неће бити обична евролигашка утакмица. Већ тада наш Адмирал није могао сакрити емоције, а унутра га је тек чекало прегршт изненађења. Пионир се полако пунио да на крају ни игла није имала где да стане. Пред сам почетак меча наш Адмирал је од клуба добио слику на поклон, а на полувремену од својих навијача који и овом приликом су показали да не заборављају своје легенде је добио златни медаљон, слику, књигу о Црвеној звезди и мајицу. Пионир је тада грмео од скандирања „ДеМаркус Нелсон, ДеМаркус Нелсон“, а Ди није могао да сакрије своје емоције.

Утакмица тешка као и све досадашње, са пуно обрта, када је пар минута пре краја утакмице Панатинаикос повео са 8 поена разлике и баш када је Адмирал био тај који је донео ту предност, момци у црвено-белим дресовима су одиграли маестрално. Прво је дошла Јакина тројка из угла, па онда кошеви Калинића и Бобана Марјановћа који је одиграо утакмицу живота, а и сезону живота, где је пообарао силне рекорде у Евролиги по броју скокова, индексних поена и дабл-дабл учинка, једноставно нису дали и овога пута грчком шампиону да се извуче. Гинули су за сваку лопту, на сваком педљу паркета, пролили литре и литре зноја, и када је Дијамантидис на две секунде пре краја очајнички шутнуо ка кошу, лопта је путовала читаву вечност и ударцем од таблу отишла далеко од коша и обруча, Пионир је експлодирао.

Пао је Панатинаикос после 46 година чекања. Пао је ПАО у невероватном мечу пуном емоција, радости суза, пао је ПАО у ноћи која је била Звездина, Бобијева, Јакина, Калинина, Дангубина, Лазина, Ђенкина, Вилијамсова, Лукина, Цирбесова, Тејина, Ребина, Капланова, ноћ свих Звездаша који су је тако дуго чекали и дочекали. Ноћ која ће се памтити, која ће зуавек остати у срцима свих нас и у историји Звезде.

За историју и анале ће остати записани састави тимова са те утакмице:

Црвена звезда: Вилијамс, Дангубић, Митровић, Лазић, Блажич, Калинић, Марјановић, Џенкинс, Јовић, Цирбес, Ребић, Тејић.
Панатинаикос: Слотер, Јанковић, Фоцис, Нелсон, Папас, Маврокефалидис, Дијамантидис, Гист, Батиста, Блумс, Лавал.

И наредне сезоне 2015/16 Црвена звезда и Панатинаикос се опет састају у Евролиги. Црвена звезда је сада већ неколико година у најбољем Европском такмичењу и стекла је доста искуства. Оба ривала су се нашла у топ 16 фази Евролиге, и у оквиру 3. кола 14. јануара 2016. године у Атини Црвена звезда је направила велики искорак и по први пут побеђује Панатинаикос у Атини резултатом 74:63. Историјска победа момака у црвено-белим дресовима. Оно што јој није успело у неколико наврата овога пута је Звезда наплатила са каматом. Велика победа ка путу у Топ 8 где је Звезда и отишла те сезоне. Фантастичне партије Штимца, Лазића и Цирбеса који су предњачили и донели Звезди ову историјску победу. Треба напоменути да је на клупи Панатинаикоса седео Александар Ђорђевић, а у тиму су били добро познати кошаркаши Радуљица, Павловић и Кузмић који ће од наредног лета управо прећи у Црвену звезду, а и Џејмс Фелдин који је од ове сезоне у црвено белом дресу. Домаћин је итекако био настројен да ову утакмицу добије и на најбољи начин обележи велики јубилеј своје легенде Дијамантидиса коме је ово био 1000 меч у каријери, али кошаркаши Звезде нису имали милости и однели су историјску победу.

А за анале ће остати састави тимова:

Панатинаикос: Павловић, Фелдин, Гист, Калатес, Кузмић, Јанковић, Фоцис, Радуљица, Дијамантидис, Папајанис.
Црвена звезда: Кинзи, Ребић, Дангубић, Лазић, Симанић, Мицић, Симоновић, Гудурић, Јовић, Милер, Цирбес. Штимац.

Реванш меч је игран у Београду 11. марта 2016. године у оквиру 10. кола Топ 16 фазе Евролиге где је Звезда у веома напетом и неизвесном мечу славила са резултатом 69:67 и том победом направила огроман корак ка Топ 8 фази Евролиге.

Уследила је нова сезона и нови мечеви са старим добрим ривалом екипом Панатинаикоса. Поново је први меч игран у Атини у оквиру 4. кола Евролиге 28. октобра 2016. године, али овога пута је домаћин можда и најлакше славио победу у задњих неколико година резултатом 70:59. Играо се нови систем такмичења где је уведен лигашки део од 30 кола и у оквиру тог такмичења пет кола Евролиге се играју два меча у недељу дана, па је управо меч против Панатинаикоса пао само два дана након велике победе Звезде над Барселоном у Београду, па и не чуди што је домаћин лакше него што се пчекивало добио овај меч.

У реванш мечу у Београду у оквиру 20. кола Евролиге 26. јануара 2017. године Црвена звезда се реванширала Панатинаикосу резултатом 72:66. Црвена звезда је одлично почела овај меч и повела са 16:0, али су се Атињани брзо вратили у меч и све до 38. минута играо се неизвестан меч када је Звезда преломила и отишла на 71:63 највише захваљујући Кузмићу и Симоновићу. На крају је Звезда славила са 72:66.

До сада су се Црвена звезда и Панатинаикос у званичним мечевима састајали 14 пута и Црвена звезда је славила 5 пута, а Панатинаикос девет. Одиграна су и три пријатељска сусрета једном је славила Црвена звезда, а два пута Панатинаикос.

Следи нови сусрет у Београду у хали „Александар Николић“ где Звезда у задња три меча није узгубила, па се надамо да ће се та традиција наставити.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Текст на сајту СД

Повезане вести

13 comments

dejo дец 21, 2017 at 22:55

Losa igra skoro svih igraca Crvene Zvezde Antic i Rocesti su odigrali losu utakmicu moze se rec nisu se vidjeli isto tako bih pomenuo Bjelicu da je lose odigrao jedino koga bih istakao to je Feldin pa onda Lazic ,Crvenoj Zvezdi su potrebna pojacanja centar ,klasicni centar ,bek suter i plej znaci jos cetiri igraca su neophodna Crvenoj Zvezdi a i ne samo to nego i promjena trenera

Reply
krvavi zvezdas-DE дец 21, 2017 at 23:06

haha..dobro jutro..nama treba 12 igraca..

Reply
Sladajac дец 21, 2017 at 22:40

I Panatinaikos ide na f4

Reply
krvavi zvezdas-DE дец 21, 2017 at 23:07

i mi idemo..kako par njih kazu ovde..bice bolje dajmo podrsku dok se ne uigraju:::CIRKUS KOMENTARI::DOK SE ONI UIGRAJU KRAJ TAKMICENJA

Reply
Sladajac дец 21, 2017 at 22:39

Reply
Josif дец 21, 2017 at 22:37

Заслужен пораз!ПАО је моментално за класу испред нас,преискусан а ми уморни,ротација кратка,ветерани веч недељу-две на шкрге дишу.Незна која је сврха држати на платном списку Кешеља,Радичевича и Јовановича кад неиграју ни АБА ни ЕЛ,о Давидовцу неби дечко није крив што неко пише да може да игра као Бјелица а и овде неки кажу дасам необјективан кад кажем даје играч за ФМП.Врх би било 10 победа у ЕЛ и ништа више штосе тиче јадрана биче чупаво,танки смо и ту.позз.мкд

Reply
Barani....Vjerni.... дец 21, 2017 at 21:46

Reci cu opet a znam da cete pisati svasta….PODRSKA DO KRAJA PA STA BUDE…..tako je kako je.Ima jos 17 kola do kraja i drugi gube i pobjedjuju….odlazim sa ove stranice definitivno jer mozak mi se przi lad vidim koliko cinizma ima kad izgubimo.Pljuni gore pa na sebe kazu ljudi…ja pljuvati necu pa neka znalci komentarisu…necu vrijedjati jer ne vodi nicemu….ZVEZDO PODRSKA DO KRAJA…POZZ ZA SVE DELIJE….

Reply
milos rankovic дец 21, 2017 at 13:41

AJMO LJUDI DA POMOGNEMO OVIM MOMCIMA KRENULO JE MALO NA BOLJE AKO POBEDIMO BICE SESTA POBEDA TREBA DATI ELVISU PODRSKU TEK JE DOSAO NE ZNA POLA AKCIJA PA NIJE ODJEDNOM ZABORAVIO DA IGRA SRECNO MOMCI

Reply
krvavi zvezdas-DE дец 21, 2017 at 21:01

Muka mi je vise od te tvoje podrske..sta da podrzavamo balvane…opet kazem al ti ne kapiras da je ovo nasa realnost i da nismo ni zadnja klasa od ekipe..bjelica katastrofa vec mesec dana..rochesti dobar za aba protiv skoplja..ostali nisi ni za fmp osim feldina koji se malo trudi..kako ste neiskreni nije mi jasno i dajete glupe komentare..davidovac decko nije za kosarku osim u fmp…enis je promasaj decenije..odtali nisu ni za Aba2

Reply
kosta дец 21, 2017 at 22:29

Kao da dva različita čoveka pišu ovde pod tvojim imenom.Čas hvališ do neba,a potom ponižavaš do koske

Reply
krvavi zvezdas-DE дец 21, 2017 at 23:04

izvini prijatelju a koga ponizavam ako kazem da su lose odigrali tekmu..ne razumem sta treba da kazem kad daju nula kosa da su dobro odigali..ne razumem vas par pojedinaca koji mislite da uvek treba da kazemo svi jednosglasno bilo je super i svi igrali odlicno a mi izgubili

Reply
kosta дец 22, 2017 at 15:51

ma ne moraš da se usaglasiš sa nama,ali nemoj da lupetaš,kako nam treba 12 igrača i slično.čoveče nikada se nisi bavio sportom,pa te razumem.

krvavi zvezdas-DE дец 22, 2017 at 22:06

kostice ziv i zdrav bio..ali kad budes nekada bio profesionalni sportista u nemackoj mozda mogu da te izvedem na kafu i objasnim ti realno sta je sport..za tvoju informaciju ja sam bio profesionalac od 18g preko grane..pozz i uzivaj u tvom neznanju

Leave a Comment