Moja Crvena Zvezda
Архива

Други пишу: Моцарт Анализа – Ни дан, ни година…

Преносимо текст Дарјана Недељковића који је за Моцарт Спорт написао текст о посетама на нашој Маракани.

Ни дан, ни година…

Сушне године, честе промене управе и тренера, те спознаја да некадашњи шампион Европе у догледно време неће бити део пробраног друштва, уместо константног бунта и апатије произвели су посету која превазилази ово окружење

Тамо где престаје фанатизам, почиње оданост навијача Црвене звезде у односу на вољени клуб. Позитивна енергија која се сваке друге седмице може осетити на Маракани одавно представља феноменолошку појаву чији почетак и крај не можете пронаћи у доменима рационалног.

Док неки сматрају да навијачи Црвене звезде користе погодан тренутак и слабост клуба како би својом бројношћу и више него активним понашањем жижу јавности скренули на себе, непобитне чињенице говоре да су они у овом тренутку најбољи део гиганта с Маракане, а можда и српског фудбала. Егзактне бројке говоре томе у прилог: у Љутице Богдана се на првенственим мечевима ове сезоне просечно окупља 12.506 гледалаца, Црвена звезда је продала 12.000 годишњих улазница, а на северној трибини је по сунцу, киши, снегу или кошави присутно тврдо језгро Делија од седам хиљада људи.

„ИСУСЕ БОЖЕ…“

Последња кореографија Делија, на мечу с ОФК Београдом

Голе бројке оплемењене су и спонтаном реакцијом путника намерника за Београд, познатог хрватског новинара Игора Флака, који, кад чује да је актуелну генерацију играча Црвене звезде после неосвојене титуле и неуспеха у Европи дошло до гледа скоро 15.000 људи, уздахне и дословце каже: „Исусе Боже“.

„Извештавао сам са три светска и три европска првенства, гледао сам више десетина мечева Лиге шампиона и тврдим да то што има Звезда нема ниједан клуб у Европи, да не кажем на свету! Евентуално само Фенербахче. Млађим колегама у Загребу причам да су сцене с Маракане, и то са обичних првенствених утакмица – нестварне. Дешава ми се да изађем на улицу и спонтано запевам ‘Од рођења мог, није прош`о без имена твог, ни дан ни година, Звездо црвена’. Мени то указује само на једно: за такав клуб се треба борити“, говори Флак.

ДРУГА СТРАНА МЕДАЉЕ

Спорна порука на утакмици с Новим Пазаром

Прича о Звездиној публици била би увек пуна суперлатива да не постоји друга страна медаље, на коју често дисциплински органи ФСС и Заједнице суперлигаша скрећу пажњу. Истина је да атмосфера на Маракани понекад личи на августовске ноћи Сан Себатијана, када се у том граду одржава фестивал ватромета и пиротехнике. За такве појаве УЕФА има нулту толеранцију, а вођени том логиком, дисциплинци наше „куће фудбала“ заврћу уши челницима Црвене звезде, покушавајући да честим казнама неутралишу потребу Делија да баш сваки меч украсе кореографијом. Ако је по слову закона, на то имају апсолутно право, али ако неко покуша да из амбијента Јелен Суперлиге отргне део с навикама Звездине публике, добиће само једно – стерилност и учмалу атмосферу. Такође, не треба заборавити да поред громогласне подршке вољеном клубу навијачи, посебно са севера, користе право на своје мишљење о актуелној политичкој или социјалној тематици.

Само у овој полусезони Црвена звезда је кажњена са 700.000 динара, а после дешавања на утакмици с Новим Пазаром и транспарента „Нисте хтели на попис, али сте први на списку“ (протумачено као скривена претња), црвено-белима је запрећено суспензијом домаћег терена.

„Правила су иста за све и морају да се поштују. Мени је најжалије када морам да изричем казне и претим играњем пред празним стадионом. Нећу ништа ново рећи ако додам да се фудбал игра због публике, али мени је исто када пресуђујем Звезди или неком другом клубу“, каже за МОЗЗАРТ Спорт председник Дисциплинске комисије ФСС Слободан Пајовић.

После спорног меча с Новим Пазаром, уследило је гостовање ОФК Београда у Љутице Богдана. Навијачи на северној трибини су, између осталог, запалили новине алудирајући на почетак новембра 1951. године и прославу Звездине прве титуле. Оригинално, емотивно и врло инспиративно, али је било мишљења да је то прекршај вредан активирања условне казне од једног меча забране играња пред гледаоцима (читај: дербија).

„Морамо постепено да радимо. Црвена звезда има 13.000 гледалаца по мечу, што је сјајна ствар за српски фудбал, али то је не сврстава у повлашћени положај! Међутим, морам да поменем и да у организацији и дешавањима на Звездиним утакмицама има огромног помака. Ствари иду у правом смеру, само је потребно стрпљење“, јасан је Пајовић.

Речи и став председника Дисциплинске комисије ФСС можда су најбољи пример како треба користи благодети речи – компромис. Да се на проблем гледа с бирократске стране, тим Роберта Просинечког био би лишен помоћи навијача на предстојећем дербију, али пошто фудбал и све око њега нема баш увек додирних тачака с бирократијом, меч Црвене звезде и ОФК Београда гледало је само 500 душа мање него остале мечеве Јелен Суперлиге – заједно. Црвено-бели су у овом тренутку бар према посети „васионски брод“ за најбоље клубове у окружењу.

Те бројке неће донети трофеје, нити улазе у табелу Јелен Суперлиге, али су свакако допринеле да у водичу за туристе који долазе први пут у Београд пише следеће: „После шетње по Калемегдану, обавезно идите на утакмицу Црвене звезде и уживајте у одличној атмосфери.“

ПОСЕТА У ОВОЈ СЕЗОНИ У СРБИЈИ
Црвена звезда – 62.533 – 41.500 – 104.033
Нови Пазар – 37.500 – 31.634 – 69.134
Партизан – 37.999 – 28.500 – 66.499
Раднички КГ – 31.000 – 33.025 – 43.158
име тима – посета кад је домаћин – кад је гост – укупно

ПРОСЕЧНА ПОСЕТА КЛУБОВА У ОКРУЖЕЊУ
(првенствени мечеви)

Атмосфера на загребачком Максимиру

Црвена звезда – 12.506

Партизан – 6.333

Левски – 7.508

Стеауа – 9.142

Динамо (З) – 3.232

Хајдук – 6.123

Марибор – 2.500

ДАРЈАН НЕДЕЉКОВИЋ  darjan.nedeljkovic@mozzartbet.com
(Новинар дневног листа Пресс и сарадник Моззарт спорта. Вишегодишњи је хроничар дешавања у ФК Црвена звезда и ФСС, извештавао је са највећих такмичења, попут Светског првенства у фудбалу 2010.)

Повезане вести

17 comments

Марко Дарковић нов 17, 2011 at 20:40

Добро знај да увек ту сам ја, добро знај да нећу никада, да те оставим да те заборавим, добро знај да увек ту сам ја!

П.С. Хвала Игору Флаку!

Reply
alerim нов 17, 2011 at 19:19

ne razumem sto je moj prethodni komentar na ovu vest obrisan???!!

Reply
Драган нов 17, 2011 at 20:48

Грешка, средили смо 🙂

Reply
alerim нов 17, 2011 at 16:28

Boze zasto ne zivim u BG?!?!?!?!!!!!!

Reply
Markopilja нов 17, 2011 at 16:22

Najezih se ! Niko Zvezdo nema to sto imas ti !

Reply
gasha нов 17, 2011 at 13:25

Ovaj Nedeljkovic stvarno vrhunski pise i bira odlicne teme… Pratim ga i u Mozzartu i u Pressu… Odlican novinar, za razliku od mnogih…

Reply
vegas нов 17, 2011 at 13:16

Malo mi falilo da pustim suzu,a vi mi se smejte koliko ocete.JA VOLIM ZVEZDU DO SUZA.KAD ZVEZDA IGRA NERESENO,IZGUBI,ILI PRIMI GOL,MENI SRCE POSKOCI!!!!

Reply
bane нов 17, 2011 at 13:01

Ja sam uvek na Severu, ali svaka cast i onima na istoku i zapadu 🙂
Ali i sami znamo da je 12-13hiljada lose za Zvezdu…
kad bude prosecno 20hiljada ne racunajuci derbije tad mozemo biti zadovoljni….
SVI NA MARAKANU!!!!!

Reply
Ivan нов 17, 2011 at 13:48

U sezoni ’90-’91 je Zvezdu gledalo prosecno oko 30000 ljudi po utakmici,a u sezonama pre te je prosek bio 10-15000. E sad uporedi fudbal kakav se tad igrao i sta je Zvezda tad predstavljala u Evropi i Svetu,a sta mi sad gledamo i onda ce ti biti jasno koliko je ova poseta OGROMNA. Bez lazne skromnosti,ne postoje navijaci kao sto smo mi.

Reply
Драган нов 17, 2011 at 14:05

Истина. Баш сам гледао посете 80-тих, максимално смо имали пар хиљада више у просеку. На дербијима је био пун стадион, а против просечних екипа мање него сада. Веровали или не, ми заиста сада имамо посете на стадиону слично као и пре рата, и јединствени смо по томе у старој Југи. Када се сетим само 90-тих и 200-300 људи по утакмици.. да не верује човек. А имали смо страшне екипе и играо се далеко бољи фудбал.

Reply
Делија Бг нов 17, 2011 at 14:14

Ма и пре пар година док је предсеник био амерички конобар,сећам се,нећу моћи никад да заборавим-са Чуком на Маракани,на северу си могао да пребројиш све људе око себе.Једва нас је било стотинак!И зато сам поносан-што сам био ту кад је било најтеже,што сам данас ту и што ћу увек бити ту за њу!!!Звездо волим те!!!

Reply
Ivan нов 17, 2011 at 15:48

Isto Cuka,File trener,sezona mislim 2002-03,zaostajemo 20-ak bodova za sektasima,sreda,kisa,na stadionu 300 ljudi… Bio tad,a i sad sam tu.

zvezdas нов 17, 2011 at 11:59

Sever je Zvezda!

Reply
Ivan нов 17, 2011 at 13:49

A mi sa istoka smo?

Reply
... нов 17, 2011 at 15:13

zvezdasi 😛

Reply
zvezdas нов 17, 2011 at 19:29

nisam hteo da te uvredim ni tebe ni nikoga sa istoka ali taj mi je komentar prvi pao na pamet 😛 onda da se ispravim mi smo svi Zvezda!

Reply
B B R S нов 17, 2011 at 11:04

DELIJE SAMO NAPRED..

Reply

Leave a Comment