Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Почиње Звездино 16. „пролеће“ у Европи

Црвена звезда је „прегрмела“ најдужу паузу када су европски наступи на „пролеће“ у питању.

Сада већ давне 1992. године, Црвена звезда је утакмицом против Панатинаикоса у гостима, и то на свој рођендан, отворила ново европско пролеће које ју је затекло у лигашком делу најјачег клупског такмичења.

Осам клубова се такмичило у две групе, а првопласираним екипама било је обезбеђено учешће у финалу. Звезда је у поменутој утакмици у Атини успела да тријумфује резултатом 2:0 (уз два прелепа гола Дарка Панчева), а такође је и у наредној, првој као домаћин (формално домаћин, јер је утакмица играна у Софији), славила победу резултатом 1:0. Био је то седми пут да црвено-бели тријумфују након првих пролећних утакмица.

Прецизније, Црвена звезда је рачунајући и 1992. годину 15 пута изборила право да наступа и на „пролеће“, а седам пута је успела да тријумфује и пласира се у наредну фазу. Додуше, те 1992. године Звезда је учешће у групи завршила на другом месту иза Сампдорије, али с обзиром на то да је у прве две утакмице у 1992. години два пута савладан Панатинаикос, одлучили смо да и ову годину рачунамо као успешну.

Претходно, Црвена звезда је последњу званичну европску утакмицу у фебруару месецу одиграла давне 1962. године, и то 14. фебруара против Еспањола. У питању је било четвртфинале Купа сајамских градова, а црвено-бели су славили невероватну победу резултатом 5:0, уз два гола Драгослава Шекуларца. Данас, 56. година касније, Црвена звезда ће поново одиграти утакмицу у фебруару.

Уколико успе у намери да елиминише ЦСКА из Москве, Звезда ће тако осми пут у 16 покушаја успети да тријумфално започне „пролеће“.

Видећемо да ли ће тако и бити, а у међувремену, подсетимо се Звездине европске премијере из 1992. године када је на Олимпијском стадиону у Атини савладан Панатинаикос.

Повезане вести

2 comments

dadodadi феб 13, 2018 at 17:00

SREĆNO

Reply
rene artoa феб 13, 2018 at 16:24

NEKA JE SA SRECOM I NEKA BUDE 2 0 ZA NASU ZVEZDU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Leave a Comment