Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Звезда чека своју шесту осмину финала

Црвена звезда игра своје шеснаесто пролеће у Европи, и већ у среду, око 20 часова (уколико не буде продужетака), знаће се да ли ће пролећна одисеја потрајати. Црвена звезда је ове сезоне већ оборила један рекорд — реванш утакмица против екипе ЦСКА биће јој 16. ове сезоне у Европи! Такође, Црвена звезда је први клуб који је стигао до 1/16 финала неког европског такмичења након што је свој пут започео у првом колу квалификација.

Црвеној звезди је двомеч против московског клуба осма шеснаестина финала УЕФА Европа лиге, односно УЕФА Купа. Биланс који наш клуб има до сада је позитиван — чак пет пута из седам покушаја, Звезда је успевала да се домогне осмине финала!

Своју прву шеснаестину финала Купа УЕФА Црвена звезда је играла у сезони 1972/73. У двомечу са Валенсијом, црвено-бели су забележили оба тријумфа; након београдских 3:1, Валенсија је и у Шпанији морала да положи оружје пред Црвеном звездом (0:1). Те сезоне је Звезда била заустављена у осмини финала, а бољи од нашег клуба био је Тотенхем.

На следећу шеснаестину финала чекало се три године. Звезда је у сезони 1975/76 одмерила снаге са Хамбургером. У Београду није било победника (1:1), али је у Немачкој наш тим декласиран резултатом 4:0.

Већ следеће сезоне, Звезда је имала прилику за поправни, и успела је да „прескочи“ Аустрију из Салзбурга. Наш тим је у Бечу поражен резултатом 2:1, али је у Београду славио минималну победу, и захваљујући голу у гостима пласирао се у осмину финала. Међутим, оно што је гол у гостима Звезди донео у шеснаестини финала, однео је у осмини. АЕК је и поред пораза у Београду 3:1 успео да се пласира у наредну фазу захваљујући претходној победи у Грчкој резултатом 2:0, и Звезда је пропустила другу прилику да се домогне четвртфинала овог такмичења.

Сезона 1978/79 је једна од најславнијих у Звездиној историји, јер је Звезда успела да стигне до самог финала Купа УЕФА! Што се шеснаестине финала тиче, Звезда је успешно решила двомеч са Спортингом из Хихона у своју корист. Наш ти је у гостима славио минималну победу, а на Маракани је било нерешено, 1:1. Касније, Звезда је елиминисала и Арсенал, Вест Бромвич Албион и Херту, а у финалу је поражена од Бурисује из Менхенгладбаха. И главног арбитра.

Наредне сезоне, Звезда је поново покушала да понови успех из претходне, и можда га и надмаши. У шеснеастенији финала наш тим је два пута победио Карл Цајс Јену, идентичним резултатом – 3:2. Међутим, у наредном колу, Бајерн из Минхена је зауставио црвено-беле. У Минхену је Звезда поражена 2:0, и две недеље касније није успела да надокнади тај минус, и упркос победи од 3:2 морала је да напусти такмичење.

Другу прилику да се пласира у осмину финала Купа УЕФА Звезда је пропустила у сезони 1987/88. Помало неочекивано, Звезда је сурово заустављена у шеснаестини финала и то од стране Брижа. Звезда је у Београду славила победу од 3:1, међутим, у Белгији је Звезда доживела катастрофу — поражена је чак 4:0.

Своју последњу шеснаестину финала Звезда је играла у сезони 1989/90. Противник нашем тиму био је Жалгирис, тада члан прве совјетске лиге. Звезда је лако изашла на крај са клубом из Литваније. У Београду је Звезда славила 4:1, а на Балтику минималну победу. Након овог двомеча, уследили су болни дуели против Келна.

Звезда је последње учешће у осмини финала УЕФА Купа изборила елиминисавши совјетски клуб. Такође, Звезда у дуелима са руским екипама има позитиван биланс – три пута је била успешнија, а два пута није. Све ово су подаци који храбре пред важну утакмицу коју ће наш тим играти у Москви.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment