Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Звезда и Морнар један меч играли за рубрику „Веровали или не“

пише: Жарко Дапчевић – Даба

У недељу 18. марта 2018. године одиграће се први полуфинални меч између актуелног шампиона АБА лиге Црвене звезде, која је у лигашком делу сезоне 2017/18 освојила прво место, и најпријатнијег изненађења у овој сезони екипе Морнара из Бара, која је освојила четвро место и по први пут се пласирала у завршницу плеј-офа.

Морнар из Бара је већ другу сезону заредом у АБА лиги, али дуели ова два тима имају богат историјат. Они су се први пут састали у сезони 1987/88 у Купу Југославије где је Црвена звезда славила резултатом 109:95.

Али на самом почетку да се мало приближније упознамо са екипом Морнара.

Основани су 1974. године као Кошаркашки клуб Младост, а највеће заслуге за оснивање клуба припадају професорки Бранки Кораћ која је окупила четрдесетак средњошколаца и оформила кошаркашки клуб.

Морнар је осамдесетих година прошлога века био стабилан Б друголигаш који је у три наврата био надомак Прве лиге, али би се увек зауставио на том последњем степенику. Највеће успехе су достигли када су се пласирали у полуфинале Купа Југославије у сезонама 1986/87 и 1992/93.

Коначно у сезони 1993/94 су успели да постану прволигаш и тај тим Морнара ће остати заувек уписан златним словима у њиховој клупској историји: Ранко и Рајко Чарапић, Павићевић, Милошевић, Давидовић, Остојић, Бардић, Радоичић, Вујадиновић, Пешић, Спичановић, Вујачић, тренер Михаило Павићевић.

Михаило Павићевић ће касније бити и тренер Црвене звезде, те ће остати и тамо уписан златним словима као тренер који је донео 15. титулу првака државе Црвеној звезди.

Морнар ће у прволигашком друштву остати све до сезоне 1997/98 када су испали из лиге и све до распада заједнице Србије и Црне Горе 2006. године. Од 2004. па све до 2006. године играли су Синалко Суперлигу, али без најбољих клубова Звезде, Партизана, Хемофарма, Будућности, касније су проглашењем независности Црне Горе играли у најелитнијем такмичењу те земље. Од сезоне 2016/17 Морнар игра АБА лигу и већ у другој сезони је изборио пласман у полуфинале.

Звезда и Морнар су до сада одиграли 15 званичних мечева од тога 8 у регуларном делу првенства и две утакмице у четвртфиналу плеј-офа, прве сезоне биствовања Морнара у елитном такмичењу 1993/94, као и једну куп утакмицу у сезони 1987/88, те четри меча у АБА лиги.

Звезда је славила 13. пута док је Морнар славио два пута и то у сезони 1996/97 када је био бољи од Звезде и у Београду и у Бару.

Сада ће по први пут играти једни против других у полуфиналу АБА лиге.

Сусрети ова два тима су увек изазивали велику пажњу поготово када би Црвена звезда гостовала у Бару, али један сусрет ова два спортска ривала свакако треба да остане упамћен. Играно је 7. коло Првенства Југославије у сезони 1993/94 и у оквиру тог кола актуелни шампион СР Југославије Црвена звезда је гостовала 3. новембра 1993. године у школској сали ОШ Југославија у Бару новајлији у елитном друштву екипи Морнара.

Хала је била мала да би могла да прими све љубитеље кошарке који су хтели да уживо испрате овај историјски тренутак како сам град Бар, тако и за Кошаркашки клуб Морнар. И тада као и сада Црвена звезда је у Бару гостовала као првак државе. Звезда је после шест одиграних кола делила од првог до 5 места позицију са екипама Партизана, Профиколора, Иве Боровице И Спартака са скором 4-2, док је Морнар био на 11. месту са скором 2-4.

Овај сусрет осим тог историјског за Бар и Морнар остаће упамћен и по једном веома необичном детаљу који ни тада, а богами тек сада је незамислив у овом спорту. Наиме судијски пар Јовановић – Милојковић је требало да допутује у Бар и дели правду на овом сусрету, међутим на самој утакмици се појавио само судија Милојковић који је сам одсвирао целу утакмицу и тако постао један од хероја меча, имајући у виду да утакмица после регуларног дела није имала победника па се ушло у додатних 5 минута.

Величанствена атмосфера и бразилски амбијент су дочекали кошаркаше Звезде те вечери у Бару, Морнар ношен френетичним навијањем своје публике је играо одлично, поготово у првом полувремену где је у једном моменту водио и са 11 поена разлике 23:12. Звезда као актуелни шампион је успела да до краја полувремена среди своје редове и оде на одмор са минималним заостатком од 1 поена мањка 51:50. Треба истаћи да је у задњој секунди првог полувремена Видачић са пола терена погодио тројку, коју судија Милојковић прво није признао мислевши да је време истекло, али на асистенцију делегата она је ипак призната.

У наставку меча водила се права рововска борба где је Звезда покушавала да се одлепи, али домаћа екипа се није предавала и држала је прикључак, чак је имала и два поена разлике на самом крају, али је Трифуновић из слободних бацања изједначио на 90:90 и одвео Звезду у продужетак.

У продужецима Звезда је била сигурнија код пенал завршнице где су се посебно истакли Томашевић који је постигао невероватне три тројке, те Лисица и већ поменути Трифуновић и тако Црвеној зведи донели веома важну победу ка одбрани титуле првака државе.

Код домаће екипе највише су се истакли Милошевић са 25 и Сучевић са 22 поена док код победничке екипе су то били Томашевић са 29 и Трифуновић и Лисица са по 20 поена.

Ипак, да поновимо још једном поред актера овога меча и најбољих појединаца обеју екипа главни јунак овога меча је био судија Милојковић који је судио сам свих 45 минута у узаврелој атмосфери, а по писању тадашњих медија он је свој посао одрадио одлично и на крају утакмице, иако је њихов тим изгубио, Барани са га са овацијама испратили из хале.

Данас као што и сами знамо утамицу суде тројица судија, па увек има неких замерки на њихов рачун, и заиста је непојмива таква ситуација која се догодила на том мечу који је ето остао забележен.

За анале ће остати записани састави обеју екипа које су одиграле тај први званични меч у њиховим међусобним дуелима.

Морнар: Сучевић, Рајко Чарапић, Милошевић, Павићевић, Ранко Чарапић, Бардић, Остојић, Спичановић, Вуказић, Павловић, Пешић, тренер Михаило Павићевић.

Црвена звезда: Мавренски, Гилић, Милутиновић, Трифуновић, Томашевић, Видачић, Караџић, Лисица, Поповић, Каличанин, Зечевић, Јовановић, тренер Владислав Лале Лучић.

Још за крај да додамо да Ђорђије Павићевић који је био актер и који је постигао 18 поена на том мечу је садашњи помоћни тренер Морнара, а Драгоје Шпицановић спортски директор.

На реду је нови сусрет ова два тима у регионалној АБА лиги у полуфиналу где је улог изузетно велики играње евролиге у сезони 2018/19 и нема сумње да нас очекују велике утакмице ова два ривала. Са једне стране Црвена звезда предвођена својим капитеном Бранком Лазићем, те Тејлором Рочестијем, Пером Антићем, Фелдином, Бјелицом и осталима, а насупрот њима ће стајати сјајна екипа предвођена Нидамом, Бакићем, Рејли Росом, Мићовићем, Врањешом.

Звезда је у овим сусретима фаворит на папиру, али то треба доказати и на терену и Морнар свакако није за потцењивање што је доказао ове сезоне небројено пута. Следе нам празници кошарке.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 мар 19, 2018 at 05:24

Imao sam čast da se napijem u jednoj kafani u Novom Sadu sa Miletom Lisicom! Ljudina od čoveka!

Reply

Leave a Comment