Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездине легендеКлупска дешавањаНајновијеРукомет

Ин Мемориам: Бранислав Покрајац

Бранислав Покрајац

Данас нас је у Београду напустио дугодишњи играч и тренер РК Црвена звезда, југословенска и српска рукометна легенда, наш олимпијац, тренер, доктор наука, професор Бранислав Покрајац.

Рукометом је почео да се бави као ученик Пете београдске гимназије. Уз РК Црвена звезда наступао је и за ОРК Београд, а и РК Динамо Панчево.

За рукометну репрезентацију је наступио 180 пута и то на Светским првенствима 1967. у Шведској (4. место), 1970. у Француској (3. место), 1974. у ДР Немачкој (3. место), на Олимпијским играма 1972 у Минхену (1. место) и 1976. у Монтреалу (5. место). За репрезентацију је постигао укупно 510 голова. Два пута је као најбоље лево крило на свету наступао и за репрезентацију ИХФ-а.

Као тренер репрезентације на Светским првенствима освојио је 1982 год. у СР Немачкој – 2. место и 2001 год. у Француској – 3. место, а на Олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу – златну медаљу. Радио је у земљи и иностранству, како са клубовима, тако и са репрезентацијама Шпаније, САД-а, Египта и Катара. Био је тренер Црвене звезде, као и Динама из Панчева, Партизаа, Кретеја из Париза, Порта и Спортинга из Лисабона.

Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету за физичку културу у Београду, на теме из области рукомета, где је био и предавач (лектор) ЕХФ. Био је запослен и као професор рукомета на Државном Универзитету у Новом Пазару.

Држао је предавања, семинаре и курсеве у 11 земаља (Финска, Норвешка, Шведска, Данска, Немачка, Швајцарска, Португал, Шпанија, Француска, Грчка и САД).

За постигнуте успехе у рукомету добитник је бројних признања и награда.

Време и место сахране биће накнадно објављено.

Адреса за телеграме саучешћа: породица Покрајац, Стојана Аралице 119, Београд

Повезане вести

1 comment

Србин са Космета апр 5, 2018 at 21:29

Нека Ти је вечна слава!
Био си велики играч,велики тренер и велики ЧОВЕК!!!

Reply

Leave a Comment