Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Човић: „На ово смо упозоравали и пре него што се догодило“

У опширном интервјуу за црногорске медије, председник КК Црвена звезда мтс изнео низ детаља, непријатности и све оно што је обележило две утакмице финала АБА лиге јтд у Подгорици.

Сматрате ли да сте у финалној серији са екипом Будућности поражени на паркету или да сте те мечеве изгубили и ван паркета?

Мислим да је свакоме ко је иоле добронамеран, ко је објективан, и ко се разуме у кошарку, јасно шта се дешавало у петак и суботу у Подгорици. Ту је најмање било кошарке! Пошто и даље до нас стижу подаци, слике и документа од разних људи, наших навијача, љубитеља кошарке, међу којима су и многи из Црне Горе, са великом сигурношћу могу да кажем у овом тренутку, да је све ово било пажљиво припремано и то прилично дуго, до најситнијих детаља. Укључени су били буквално сви, до те мере да су заједно „радили” и дојучерашњи непријатељи у црногорској кошарци, са само једним циљем. Начин како ће доћи до тог циља их није занимао, по цену уништења поверења, угледа и имиџа ове лиге, кошарке у региону. Поставићу контра питање. Ако срушимо ову лигу, шта нам остаје? Ок, ако је замена за то играње домаћих лига, али да говоримо отворено – једино Србија може колико толико да оформи иоле јаку националну лигу! Видимо како то пролази у Хрватској и Словенији. Замењују се тезе, користе неистине попут оне Драгана Бокана да сам ја лично ”ујединио” све клубове у региону против Црвене звезде? Чиме? Тиме што сам као председавајући АБА лиге, и човек који је био један од оних који су 2015. помогли да се направи ова лига, указивао на неправилности и нелогичности још од октобра 2017.године? Да ли ја сада пошто сам наводно „ујединио” све клубове у региону, треба да покажем писмо једног челника клуба осталим клубовима, који није уопште из Србије, и који је видевши шта се ради, отказао свој пут у Подгорицу и до танчина „нацртао” шта ће се догадјати у финалу? Мени је посебно драго што је Драган Бокан гостујући на једној ТВ станици, очигледно понешен еуфоријом након добро „одрађеног” посла, само потврдио све оно на шта смо упозоравали. Цитирам „Будућност је први клуб који је успео да обезбеди равноправно суђење 50:50. Да ли сам учествовао у томе – јесам. Да ли сам се борио за то – јесам” Хвала на признању, о томе смо и ми говорили, само још да чујемо појединости, како се комуницирало, и да ли само вербално или преко неких „рачуна”? И шта сада? „Победили сте” истерали своје, али по коју цену? Каже Драган Бокан да је сада по први пут било „поштено” суђење? Зашто није указао на неправилности 2015-2016.године када је он био председавајући АБА лиге, ако је тада било све нерегуларно? Немојте нам вређати интилигенцију. Овде је све јасно, видећемо која ће цена бити испостављена за целокупну кошарку у региону.

Говорили сте да су судије у трећој утакмици, у трећој четвртини, промијенили критеријум суђења, у корист домаће Будућности. Да ли имате сазнања да је неко од домаћих улазио на полувријеме у судијску свлачионицу и да је због тога дошло до промјене судијског критеријума?

Као што сам у претходном одговору наговестио, да нам и сада накнадно стиже обиље података, слика, тако је до нас стигло и да је „неко” и то не баш голорук улазио у свлачионицу током полувремена треће утакмице, која је била кључна за ову серију. Можда сам само чуо за то, а можда имам и слику тог тренутка. Мени није било дозвољено да дођем испред свлачионице КК Црвена звезда мтс која се налази на спрату, али се мора проћи због нефункционалности СЦ „Морача” поред домаће свлачионице. И око таквих ствари смо се спорили у петак. Касније нам је постало јасно из због чега. Даћу Вам сликовит пример. Са непознате мејл адресе смо у недељу добили велики фајл са детаљном анализом суђења на трећем мечу финала. Људи су се представили само као судије, и јасно ми је по терминологији коју су користили у том писму и темељно обрађеним детаљима, да су заиста у питању кошаркашке судије. Да ли можда и евролигашке, којима није пријало ово деградирање њиховог позива, то никада нећемо сазнати. 56 грешака на штету Црвене звезде мтс? Већих или мањих, од тога преко 10 са тешким грешкама и материјалним повредама попут тројке Рочестија која је уписана као двојка, два неспортска фаула на Фелдину итд… Дамир Јавор или како се већ зове, судија који нас је оштетио у више наврата претходних година, и који је познат као судија који највише користи видео преглед материјала, ни једном није отишао до записничког стола? Онда ја питам – да ли и даље мислите да нису имали „посету” у свлачионици на полувремену? Али на крају, о чему ми причамо овде? И где је ту кошарка, где ће ту бити поверење клубова наредних сезона, како да градимо ову лигу у овим временима када је интерес за кошарку све мањи?

Да ли сте ових дана имали контакте са челницима Евролиге и очекујете ли да ће можда Звезда ипак следеће године играти то такмичење?

Ми са Евролигом имамо изванредну сарадњу већ годинама, и тај однос не датира од тренутка када смо са сенирским тимом ушли у Евролигу. Многи заборављају да скоро 15 година организујемо завршне квалификационе турнире јуниорске Евролиге, да смо обарали рекорде играјући и Еврокуп и постављали стандарде и у том такмичењу. Нас у Евролиги и Еврокупу памте по 24 хиљаде људи на трибинама, не по упаду навијача који је напао играча противничке екипе, или рекордном поразу у једном малом прелепом италијанском граду званом Сијена. Круна наше сарадње је долазак завршног турнира у Београд ове године. Ми са Барселоном имамо готово свакодневну комуникацију по разним основама, јер сарадња са тако озбиљном организацијом није само играње Евролиге, већ много више од тога. Да ли ћемо играти Евролигу следеће сезоне? Одговорићу Вам овако – КК Црвена звезда мтс односно систем у том клубу је направљен тако да не зависимо од једне финалне серије. Стабилни смо, имамо већину младих домаћих играча под уговором, млађе селекције. Цео систем је стабилан, а Евролига већ добро зна шта можемо и шта доносимо у ово такмичење. Клуб је тако постављен да може да је игра без икаквих проблема, временских рокова и неке „трке” са временом.

Сматрате ли да Будућност у овако кратком року може да испуни све услове за играње Евролиге?

Не знам, и право да Вам кажем и не интересује ме. Они су свој пут одредили, и нека га следе. Рекао сам да улазак и равноправан третман у Евролигашкој породици не зависи од крупних реченица попут „правиће се тим какав одавно није виђен…” и слично. Правила се знају, уписана су у документима Евролиге. Ко може да их испуни играће, ко не може, неће играти, и то је то“.

Да ли је све ово око побједе Будућности изрежирано и због политике, односно, сумњате ли да је све ово повезано са предсједничким изборима у Црној Гори који су били у недјељу и политичким ангажманом Драгана Бокана на локалним изборима у Подгорици?

Мене је изненадило да јавност у Црној Гори није била упозната са чињеницом да Драган Бокан има политичке амбиције, и да су многи то по први пут чули од мене, када сам говорио и о томе пред четврту утакмицу финала. Јасно је да КК „Будућност ВОЛИ” може да се гледа као препознатљив спортски знак Црне Горе, и само наиван човек, а ја не спадам у такве, не може да доведе у везу политички тренутак у коме се играло финале АБА лиге. Да ли је помогло у исходу председничких избор, ви то боље знате, али мене брине нешто друго. Да ли је могуће да су људи из Србије, а било их је доста у петак и суботу у Подгорици, по кафићима у том граду морали да причају на другим језицима, јер је таква атмосфера створена у Вашој јавности? Зашто на тераси хотела „Погорица” Алена Омића једног изванредног човека, на националној основи вређају људи који имају неки статус у Вашем друштву, али само неких сат и по раније, на бини на завршној конвенцији стоји момак који игра за „Будућност” и презива се Шеховић? Баца нам се шунка и месо на клупу са намером да се испровоцира човек који је био наш најбољи играч у прве две утакмице финала. Шта је граница и цена да се дође до неког наводног успеха у једном спорту?

Можете ли ексклузивно открити ко је Боканов савјетник, „Тошин бунар“?

У „мору” информација добили смо и неке да су одређену логистичку подршку у КК Будућност добили од појединаца који су познати по свом богатом раду ван терена. Интересантно је да их у својим срединама називају људима прошлих времена, али су познати по „оперативном раду” са судијама. Један воли кладионице, други би да јадранску претвори у медитеранску лигу. Пошто се говори у загонеткама, и ја користим дискреционо право да одговорим на исти начин. Надам се да ће Ваши читаоци разумети.

Да ли се ко од државног врха Србије интересовао током петка и суботе, након немилих сцена у Подгорици?

Наравно, и морам да се захвалим на бризи, која је досезала до те мере, да смо у случају неких немилих сцена, могли да се евакуишемо брзо и безбедно до Београда. Били смо неопрезни у смислу да смо све време мислили да је ово „само спорт” а испоставило се да је много више од игре за неке. Не бих откривао све детаље, али државни врх Републике Србије је до детаља био упознат са свим дешавањима у Подгорици од тренутка када смо доживели напад на играче у хотелу „Подгорица”.

Рекли сте да сте били на мети „бемаксоваца“ и „грандоваца“. Зна те ли ко су ти људи?

Знамо, и посебно смо били шокирани чињеницом да су неки од тих људи били највећи „јуршници” током нашег дводневног „карантина” у Подгорици. Ми нигде нисмо могли да изађемо током нашег боравка у ЦГ. Пут од и до аеродрома, дворана и то је то. За разлику од делегације КК Будућност која се врло опуштено шетала по Београду, шопинговала, чак су и појединци из те делегације покушали наоружани да уђу у свечану ложу пред прву утакмицу, што је наравно спречено. Замислите да смо о тој ситуацији обавестили српску јавност пред другу утакмицу, у каквој би се атмосфери након тог чина бахатости и ароганције играо тај меч? Па ми онда заиста смешно делује кукање како је атмосфера у Београду била непријатељска. „Спиновање” и наводни сукоб код тунела са крупним тамнопутим момком у Београду. Да ли Ви заиста очекујете да ћемо дозволити да неко коме је „професија” брат играча КК Будућност, а води се као де делегације, може да дође и да склања људе и заводи ред? Оно што је шокантно да су ти људи који су правили сцене у Подгорици, власници фирми, добро ситуирани људи, заправо били најагресивнији. Један део њих, које сте поменули су били најратоборнији током напада на наше играче? Компаније Бемаx и Гранд. А спонзоришу чак и неке клубове у Србији, и праве бизнис и зарадјују паре у Србији? Понашали су се као да не постоји сутра, и мисле да иде дуго топло лето, и да ће се све ово заборавити? После утакмица, такође неки пословни људи окрећу се ка нашим позицијама , показују средњи прст, вређају, неки су седели поред терена, један је чак тресао кош у другом полувремену треће утакмице по потреби…Зато за крај, како ћемо са оволико неповерења, са јасно утврђеном позицијом Изтока Ремса и неколицине судија, повратком неких људи који су ведрили и облачили по Сидро лиги, сви ми у АБА лиги наставити да функционишемо, и докле ће нас Евролига толерисати са оваквим односима и оваквим финалним утакмицама, попут ове две „представе” у Подгорици? То није питање за мене. Упозоравао сам и пре овог финала, да не буде да нисам и сада упозорио на време – изјавио је у опширном инревјуу за црногорске медије председник клуба.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment