Moja Crvena Zvezda
Архива

Адам Морисон – Права прича

„Адам Морисон у Црвеној звезди“, „Адам Морисон феноменалан на припремама“, „Адам Морисон искључен против Бајерна“, „Адам Морисон сам победио Хемофарм“, „Адам Морисон,напунио кош Олимпије“, „Адам Морисон још једном одличан“ били су само неки од наслова који су се могли прочитати у свим медијима, како нашим тако и страним. Али, вратимо се 3 месеца уназад, и запитајмо се КО ЈЕ заправо Адам Морисон и КАКО је Адам Морисон дошао у Црвену звезду ?

Септембар је. Кошмарна прошла сезона је завшена. Црвена звезду је преузео амбициозни Небојша Човић и после одрађених припрема на Златибору, кренуло се у формирање екипе. Наравно, поред играча из некадашњег ФМП-а и играча који су прошле године бранили боје Звезде, направљена је селекција и остали су само најбољи, а на ред је дошло и довођење појачања.

Оно што се шушкало данима, свој епилог је добило 14. септембра када је из клуба стигла потврда да је уговорен долазак Америчког крила Адама Морисона. Радећи једну анкету за један популарни кошаркашки сајт, сазнао сам да ретко који становник Србије зна ко је Адам Морисон. И они што су одговорили потврдно, углавном им је главна асоцијација на популарног АММО-а била та да је жестоко исмеван у НБА и да је служио као маскота на клупи Лејкерса.

Чуо сам и коментаре типа: „Шта ће нам овај, дуго није играо“ или можда „Довели смо болесног човека, хоћу јаког, снажног Американца“.

Иако сам добро знао ко је Морисон пратећи све ове године НЦАА кошарку и у великој мери његову НБА каријеру, нисам осећао потребу да људима објашњавам да смо довели играча који ће засијати пуним сјајем и играча који је у правом смислу речи, звезда! Шта више, био сам сигуран да ће Адам разуверити све њих већ након прве пријатељске утакмице, иако је играчима из Америка потребно време за прилагођавање у Европи, па чак и оним најбољим.

Адамов карактер, жеља, упорност и истрајност је оно што га одваја од осталих. Као млад је прошао животну драму, у средњој школи је из болнице знао да дође на утакмицу и буде меч винер, некада данима није јео, болестан је шутирао на кош сатима и све се то морало исплатити.

Отежавајућа околност је била и та што му је отац био кошаркашки тренер, па су често мењали места становања. Можете само замислити како је то утицало на Адама.

Кроз разговор са његовом сестром сазнао сам да је данима знао да буде депресиван, да су му често говорили да је то што покушава немогуће и недостижно, али када је кренуо да меље у НЦАА полако су ствари долазиле на своје.

Статистика са НЦАА би вероватно сада била сувишна, али ћу Вам рећи да је био, благо речено, одличан.

Награда за то је било високо треће место на НБА драфту, 2006. године. Право на њега, стекли су Бобкетси, а онда је трејдован у шампионски тим Лејкерса, где је освојио два НБА прстена, паузирао је наредну сезону, није прошао у Визардсима и одлучио се да дође у Европу.

„Регенерација“ Адама Морисона кренула је онога тренутка када је крочио на тло аеродрома Никола Тесла у Београду.

Кроз припремне утакмице се упознао са тренером Пешиће и екипом, где се ипак за једног новајлију показао добро.

Медији у Америци испратили су нови почетак Адама Морисона. Колумниста Сем Емик казао је једном приликом:  „Адам није најбољи колеџ играч, али ипак бољег од њега нисам упознао“.

Било је и оних који су сумњали у њега иако им је много пута доказао да је рођени победник. Његов карактер и чудна нарав, прво су увесељавали људе широм Америке, а сигуран сам да ће после легендарног загревања бити занимљвих анегдота овог момка, које ће увесељавати све навијаче Звезде.

Но вратимо се кошарци у Европи. Премијера пред Звездином публиком била је на утакмици против Бајерна, када је доживео овације и купио навијаче, већ на првој утакмици.Том приликом је и изјавио: 

Какав је то удар адреналина био, то што сам поново на терену. Те ноћи сам био спреман да идем главом кроз зид. Пријатељски меч, а ја концентрисан као никада. Мислио сам: Океј, вечерас има да полудим, не занима ме шта ће бити. Био сам спреман да се борим, само да играм

Обележио је и почетак АБА лиге, а онда сигурним корацима наставио и у наредним колима. Подбацио је само у Подгорици и на последњој утакмици против Радничког, док је утакмицу са Хелиосом пропустио због грознице.

Са 17,3 поена, тренутно је први стрелац екипе. Његова појава изазива одушевљење свих у којима је црвено-бела крв, његова појава плаши противнике, за њим сада жале и Евролигашке екипе, због њега Звезду сада прате и Американци, опет је главна тема и инспирација колумниста у САД. Вреди подсетити и на чињеницу да је одлучио да дође у Звезду и поред тога што није имао вољу да тренира, и да игра кошарку уопште после све учесталијих проблема. А ми то морамо знати да ценимо.

Уз све наведено, бави се и хуманитарним радом, што је учинио и у Србији, пре пар недеља.

Мислим да треба да будемо срећни и треба да знамо да ценимо то што имамо оваквог, пре свега човека, а онда и играча у тиму.

ЈЕДАН ЈЕ АДАМ МОРИСОН!

Повезане вести

10 comments

Марко ЦЗБГ нов 24, 2011 at 21:56

Свака му част на свему томе, симпатичан је и лако осваја публику. Међутим, ја сматрам да он није кошаркаш за Звезду. Тај дечко, Адам Морисон, не игра одбрану. Смартам да је одбрана кључ свега и шта ће нам играч који ће дати 25 поена када ће играч кога Морисон чува дати 30. Мени он јесте симпатичан, али одбрану мора што пре да поправи.

Reply
милпар нов 24, 2011 at 21:46

Ја сам АММО-а први пут видио на НБА2010 игрици за телефон. Човјек је урађен немогуће,сваки шут му је кош. Важнији ми је био од Брајанта. И што је најгоре,ја одмах нисам ни сконтао да је то тај играч кад је дошао у Звезду… Али,кад сам укапирао,знао сам да ће бити добро појачање!

Reply
ZmajOgnjeni нов 24, 2011 at 20:40

Cekajte bre ljudi covek odigrao jedva 10 utakmica vi ga dizete u nebesa, po stranu njegovi ljudski kvaliteti koji su neosporni ali on zaradjuje za zivot od kosarke, da mu sutra Partizan ponudi dobar ugovor on ce otici nemojte da se zavaravamo, ne moze lojalnost prema klubu da se rodi preko noci…

Reply
Luka нов 24, 2011 at 21:22

Hteo sam nešto drugo da objasnim kroz tekst.Kod komšija nikad neće otići,jer je on NBA igrač(mislim na kvalitet) i izvesno je da će se vratiti u NBA.Jedino u slučaju nekog lok-auta mogao bi da dodje u Evropu ponovo,mada nije on taj tip igrača.Opšte je poznato da je kod nas došao,jer je hteo saamo da igra košarku,što u USA nije mogao u tom trenutku,a mi smo bili najbrži pa smo ga doveli.Po mojoj proceni,ovo će mu biti jedini angažman u Evropi u karijeri.

Reply
ZmajOgnjeni нов 25, 2011 at 02:20

Pusti ti procene brate, niko nije mogao ni da sanja da ce Mustafa otici u Partizan pa smo doziveli da peva pesme ispred juga…

Reply
Luka нов 25, 2011 at 15:39

Ne,sa realne strane on nema ni procenat šanse da ode kod komšija.

Reply
Konstantin нов 24, 2011 at 20:25

Koje su nam sanse da zadrzimo ovog igraca jos godinu dana? Ja mislim da bi pocetkom sledece sezone, ukoliko bi gore pomenuti scenario bio realan, igrao jos bolje jer tada bi u potpunosti bio naviknut na kosarku u Srbiji, rad trenera i uigranost sa ostatkom ekipe…

Reply
Luka нов 24, 2011 at 21:20

Mislim da šanse nisu velike.Mark Bentlenstajn(Adamov medžer) je rekao,da će Adam angažmanom u Zvezdi pokušati da se vrati u prepoznatljivu formu i da se sledeće sezone vrati u NBA.Ako ovako nastavi,sigurno će ga na kraju godine uzeti neki NBA tim,nažalost.A mnogo bi voleo da ostane kod nas,ipak to nije realno.

Reply
Jagr нов 24, 2011 at 17:02

Svaka cast za text , momak je odlican , treba mu pruziti podrsku i igrace sve bolje ! jos kada se Delije vrate u ligaskom delu , to ce biti prava ludnica!

Reply
milos нов 24, 2011 at 17:21

Vec sam to ovde pisao, on je mene kupio za sva vremena, uvek ce me zanimati gde je i sta radi u svojoj daljoj karijeri. Paklen suter, neverovatan borac i svidja mi se sto je opicen. Samo kad bi se „ovi“ vratili u Halu, pa on bi poludeo, jeo bi kos!

Reply

Leave a Comment