Moja Crvena Zvezda
Važne vestiАнализеВажноДомаћа такмичењаКлупска дешавањаНајновијеОдбојкаОдбојка

ЖОК Црвена звезда, резиме 2017/18

ЖОК Црвена звезда

Још једна одбојкашка сезона је за нама, а Црвена звезда се након четири године поста приближила трофејима и остварила најбољу сезону у претходне четири године.

Истина, оба финала су изгубљена, трофеји су „скренули“ аутопутем поред Аутокоманде, и Звезда ће морати да сачека још једну годину да крунише свој рад. Ако је екипа Визуре имала предност у финалу, дефинитивно финале Купа Србије би дало печат сезони за нама, и жал за том пропуштеном шансом и даље је присутан.

Но, кренимо редом.

Предсезона

Битан корак је сачињен у стварању екипе на самом старту, јер је гро девојака које су биле у сезони 2016/17 у тиму остао у Црвеној звезди.

Из Звезде су отишле либеро Катарина Вукомановић (Филипини) и средњи блокер Јелена Трнић (Пољска), техничар Ана Јакшић и блокер Тамара Радмиловић су прослеђене на позајмицу у ТЕНТ. Током сезоне одлазиле су само јуниорке Ана Марија Јоњев (Партизан) и Дејана Лекић (Јединство СП).

У Љутице Богдана је стигао тандем из ТЕНТ-а, средњи блокер Сара Вучићевић и либеро Александра Степановић, као и средњи блокер Божица Марковић (МД Зрењанин). И то је био пун погодак. Као један од најбољих „средњака“ које је одбојка као спорт имала, спортски директор Весна Читаковић Ђуришић је умела да препозна које то на њеној позицији прави. Свој на своме. И у Сари Вучићевић и Божици Марковић Звезда је добила будућност.

У децембру Звезда је добила највеће појачање, своје дете и капитена, коректора, сјајну Ану Бјелицу. Ана је крајем јануара ове године, у финишу прелазног рока појачала Волеро. Ипак, и ових месец дана су много помогли.

Пружена је прилика Звездиној деци, што је Милица Тасић искористила за прву сезону у првом тиму. Екипи су прикључене либеро Миа Зеремски и примач Милица Милуновић, капитен кадетске селекције Србије, која је у финишу имала већу минутажу.

Звезда је одиграла добро на стандардним проверама у Суботици и Старој Пазови, као и на традиционалном „Шалетовом“ турниру.

Регуларни део сезоне

Природно и логично као лидер екипе издвојила се Бојана Миленковић, члан репрезентације Србије која је освојила Европско првенство. И највеће наде су полагане у Бојану. Током сезоне Милица Тасић је добила прилику за афирмацију испред капитена Николине Лукић, у примачкој дијагонали, док је принудно позицију коректора покривала Милка Стијепић. И то веома добро. Сара Вучићевић је била први избор на месту средњег блокера, док је први техничар била Кристина Ђурић, уз више минута него претходне сезоне за Милу Ђорђевић. Први либеро је Александра Степановић.

Звезда је одлично започела сезону са четири везане победе уз само један изгубљен сет, а затим су уследила два пораза. Први, на једну лопту, инспирацију и луцидност техничара Анђеле Веселиновић против Визуре (2:3), други у Лајковцу против Железничара. Црвена звезда је савладала ТЕНТ у 7. колу, а после меча Мира Мусулин је неочекивано добила отказ. Нови тренер је постао бивши играч Црвене звезде и помоћник селектора Зорана Терзића у женској репрезентацији Србије, Александар Владисављев.

То се поклопило са повратком Ане Бјелице и Црвена звезда је фуриозно завршила 2017. годину и започела 2018. Црвено-беле девојке су везале шест победа, уз само један изгубљен сет. Владисављев је дебитовао против екипе у којој је остварио највеће успехе, Динама из Панчева, у реванш мечу четвртфинала Купа Србије, а у првенству Звезда је редом славила против Партизана, у првом дербију након 45 година, Спартака, Срема и Јединства из Старе Пазове.

Црвена звезда је током периода док је у тиму била Ана Бјелица била друга на табели са једном победом мање и међусобним дуелом, који је одмах уследио против Визуре и остварила пласман у финале Купа Србије. Да је Ана остала до краја сезоне, сада бисмо причали о дуплој круни Звездиних дама након пет година.

Божица Марковић је добила прилику у 2018.години и искористила је можемо рећи, па је у плеј-офу Александар Владисављев користио и као првог блокера.

Сара Вучићевић је имала неколико сјајних издања и издвојила се као први блокер Суперлиге, уз Мају Алексић.

До краја регуларног дела првенства Звезда је имала прилику да обезбеди друго место, али је везала три пораза у пет мечева, све на гостовањима. Регуларни део сезоне је завршен на трећем месту са 41 освојеним бодом, скором 13/5 и сет количником 44:18.

Финале Купа

Након четири године паузе Звезда је стигла до финала Купа, који се одржавао у Лајковцу, заједно са одбојкашким финалом где су такође били и Звездини одбојкаши.

И поред чињенице да је противник био домаћи тим, екипа Железничара из Лајковца, Звезда је имала велику прилику да се врати на пут трофеја. Међутим, није успела. Ни у мушкој, ни у женској конкуренцији. Након пет сетова, Звезда је попустила у завршници и поражена је 3:2. Железничар је на крилима Јоване Јовичић, која је остварила 29 поена, освојио први трофеј у историји клуба.

Плеј-оф

Први противник је био ТЕНТ у четвртфиналу. Без већих проблема црвено-беле су савладале екипу из Обреновца са 2:0 у серији максималним резултатом у оба меча и чекале дужника из финала Купа, Железничар из Лајковца у полуфиналу.

Железничар је имао предност домаћег терена у полуфиналној серији. Након две тешке утакмице у пет сетова, Звезда је оба пута са 3:2 савладала Железничар, а у трећој утакмици без проблема оверила пласман у финале максималним резултатом 3:0. Наравно, блок Саре Вучићевић као потврда првог финала у четири године. Од шест утакмица у сезони, црвено-беле су славиле четири пута против Лајковчанки.

Након четири године (олимпијски циклус), Звезда се нашла у финалу плеј-офа првенства. Противник Визура, бранилац титуле и четвороструки узастопни шампион. У првом мечу, Звезда је повела, Визура на крилима Маје Алексић дошла до предности 1:0. И поред чињенице да је Слађана Ерић та која вуче, Маја Алексић је одиграла најбољу утакмицу у сезони и буквално сама преломила први меч финалне серије.

Огромна жал за пропуштеном шансом у другом мечу. Црвена звезда је одиграла вероватно два најбоља сета у сезони, вероватно и у последње четири године, и водила са 2:0. Визура је успела да се врати у меч и изједначи на 2:2, а у петом сету Звезда је имала 13:11 и сервис за меч лопту. Уследила је сервис грешка, велики проблем током сезоне, а Визура је на сервис Анђеле Веселиновић стигла до победе и 2:0 у серији. Звезда је имала четири сервис грешке у петом сету.

Шампион је практично био одлучен у другом мечу, па су психолошку предност „Ајкулице“ искористиле и финалну серију решиле у три меча, 3:0 за 3:0.

„Статистичке грешке“

У сезонама када је наш тим доминирао, освајао титуле и био конкурентан у европским оквирима, по правилу је имао врло ефикасног и константног коректора (невероватне Ивана Нешовић, Сања Малагурски, Ана Бјелица, Адела Хелић…), што је некако био и заштитни знак Звезде. Међутим, у последње три сезоне Звезда нема право решење на позицији главног нападача и то је једна од бољки и ове сезоне. Милка Стијепић је заиста давала све од себе и забележила је и добру сезону, али доласком Ане Бјелице видело се шта Звезди фали.

Свака европска екипа би пожелела Ану Бјелицу, а колико је доминантна, и поред чињенице да није имала пуно утакмица, говори да је Звезда играла месец дана на веома високом нивоу и утакмице решавала прилично лако, уз велику дозу самопоуздања, чак и када има четири или пет поена минуса. Ана је кључ који отвара сваку браву, што је показала и у утакмици Лиге Нација против САД. Позиција коректора је нешто што је примарно за Црвену звезду. Оно што има наша мушка екипа у виду капитена Гмитровића.

Ана Бјелица је показала још једну особину која краси и наш одбојкашки клуб, али и њене бивше играче и велике играче генерално. Увек су уз свој клуб. Ана је чекала понуду која би јој одговарала, али је одлучила да помогне свом клубу док не дође одговарајућа понуда. А уколико и не дође понуда, она је код куће, у свом клубу.

Велики напредак видљив је у блоку, што иде у прилог чињеници са почетка анализе и тандему Вучићевић-Марковић. Црвена звезда је екипа која осваја највише поена из блока у Суперлиги, три по сету, 293 укупно. У оба сегмента прва у Суперлиги. Сара Вучићевић, Божица Марковић и Катарина Чанак су освојиле 174 од 283 поена након блока.

Сара Вучићевић је са 93 „блока“ друга (1,02 по мечу), одмах иза Маје Алексић (96).

Проблем је правио расејан пријем. Звезда се у неколико мечева мучила са пријемом и није успевала да дође до жељене игре. Када је пријем добар, све опције су вам отворене.

Технички, највећи проблем је сервис. Црвена звезда је трећа по броју сервис грешака у Суперлиги (224, 10,49 по мечу), иза Визуре и Спартака. С тим да екипа из Руме има 150 сервиса више. А црвено-беле су шеста екипа по броју ас поена, 1.8 по мечу.

 

Појединачни учинак

Оно што је Бојана Миленковић показала у оквиру прве Лиге Нација је свакако понос Црвене звезде. И враћање коренима. Црвена звезда је окосница репрезентације Србије и као стуб система даје најбоље играче. Бојана је још један пример.

Бојана је трећи стрелац репрезентације са 123 поена, одмах иза Тијане Бошковић и Бранкице Михајловић. У мечу против САД у Санта Феу, којим је Србија и званично оверила пласман на Ф6, Бојана је освојила 23 поена уз 6 поена из блока. Одиграла је 13 од 15 утакмица, и била је стандардни члан прве поставе од другог викенда. Имала је 425 пријема током 13 мечева.

Што се тиче Суперлиге, са 366 поена је била најбољи стрелац екипе. Иза ње су Милка Стијепић са 266, затим Сара Вучићевић 209, Катарина Чанак 162 и Милица Тасић 148 поена. 100 поена су још прешле Николина Лукић (129) и Божица Марковић (113).

Милица Тасић је у појединим мечевима показала сигурност у нападу, и довољно самопоуздања за своје године, чак и потенцијал да би могла да буде опција на позицији коректора, уколико буде потребно.

Једина девојка која је одиграла све утакмице у сезони је Сара Вучићевић – 32. По 31. пут су наступиле Бојана Миленковић, Александра Степановић и Милка Стијепић, док је Кристина Ђурић сакупила 30 наступа. У првенству су све мечеве одиграле Сара Вучићевић, Александра Степановић, Кристина Ђурић и Милка Стијепић, док је Бојана Миленковић пропустила само дуел против Динама из Панчева.

2018/19

Ни наредне сезоне, одлуком клуба, Звездине девојке неће играти европска такмичења. Али, то је прилика да повратак буде у правом светлу.

Треба очекивати нову борбу са Визуром за врх, овог пута равноправнију. Очекујемо и јачи ТЕНТ, уз стандардно добре Јединство (Стара Пазова) и суботички Спартак, док ће Железничар зависити од тога да ли Јована Јовичић остаје у Лајковцу, враћа се у ТЕНТ или има неку трећу опцију.

Осим Јоване Јовичић и Анђеле Веселиновић које су репрезентативни, европски калибар, пажњу између осталих треба обратити на јако талентовану Јовану Миросављевић (Јединство), Милану Рајлић (Спартак), сестре Марију и Тамару Миљевић (Клек) и Сару Павловић (Динамо Панчево).

Појачања се очекују, оно што је познато јесте да Звезда у наредној сезони не рачуна на Николину Лукић и Кристину Ђурић, и Бојану Миленковић, која је појачала члана елитне Серије А – Савино Скандићи.

Ана Јакшић се вратила у клуб и на њу се рачуна на месту техничара, док се појачања траже на позицији примача и коректора. Милицу Тасић, Сару Вучићевић, Милку Стијепић, Божицу Марковић, Милицу Милуновић, Милу Ђорђевић, уз опорављену Анастасију Секулић, либера Александру Степановић и Миу Зеремски и повратницу Ану Јакшић, ћемо бодрити наредне сезоне. Веома битан податак је да је седам девојака поникло у Звездиној школи одбојке.

Уз поменути тандем блокера Вучићевић – Марковић, очекујемо да Звездина снага буде Милица Тасић, која заиста има шта да покаже. Звезда ће бити млада екипа којој ће фалити искусна појачања. У наредним данима сазнаћемо и која су то нова имена у нашем тиму која ће бити део екипе у сезони испред нас. Међутим, Звездина младост је показала у Руми шта може.

Оно у шта никако не треба сумњати јесте да Звездине даме никада нису саме. Ми смо увек ту.

Повезане вести

Leave a Comment