Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОстало

Кличарић и Јакаб јуниорски шампиони света са репрезентацијом Србије!

Куглаши Црвене звезде Бојан Кличарић и Желислав Јакаб освојили су јуниорску титулу шампиона света са репрезентацијом Србије! Кличарић је освојио златну медаљу и у микс тандему са Хермином Лукач.

Куглаши Србије још једном су исписали најлепше странице историје светског куглања пошто је мушка јуниорска репрезентација освојила пету узастопну титулу шампиона на Првенству света у румунском Клужу са 3.780 чуњева (Норберт Ерњеши 613, Желислав Јакаб 610, Чаба Заварко и Милорад Војновић 597, Адриан Лончаревић 638, Бојан Кличарић 650, Ален Кујунџић 672, резерве Давид Лаианшчак и Вук Бошков, селектор Војко Павловић). Сребро је припало Словенији са 3.623 чуња, а бронза Аустрији са 3.617 чуњева.

Бојан Кличарић је слабо почео 140 чуњева у првом сету (90 у пуне и „деветка“ у 16. хицу), потом је уследила „поплава“ чуњева и „деветки“: 173 (103, „девтке“ у 28. и 29. хицу), 160 (100, „деветке“ у 16. и 24. хицу) и 166 (96 и четири „деветке“ 16, 17, 18. и 26. хитац). На крају је са 650 чуњева био други играч Србије и трећи укупно на првенству! Овако коментарише рафал својих „деветки“ у завршници:

Нисам добро том сету одиграо у пуне, а три везане „деветке“ на старту „чишћења“ су ме подигле до неба. Завршио сам меч као Јусеин Болт у шампионском финишу! Ова титула је наша заједничка, сви су били сјајни, оставили су срце на стази и не бих их никада ни за шта мењао!

Желислав Јакаб, бомбардер са најачим хицем у репрезентацији, је такође имао фантастичан финиш јер је у последњем сету наређао три „деветке“ када је било најпотребније (21, 26. и 27. хитац) То му је био и набољи сет (162-90 у пуне). Почео је добро 159 (98, „деветка“ у 20. хицу „чишћења“), затим је уследила мала криза (140 – 97 и 149 – 104) али је завршио са 610 чуњева.

Слабије сам „чистио“ у прва три сета, али на крају се ипак све добро завршило. Дао сам допринос у освајању тутуле, знао сам колико нам је свима важна…

Микс тандем Србије Хермина Лукач и Бојан Кличарић на „златне кугле“ је дошао до злата на јуниорском Првенству света! У свим мечевима су доигравали и – излазили као победници!

У изузетно узбудљивом финалу победили су словеначки микс Ања Форштнарич – Тими Јуранчич.

Финале је било за – инфаркт. У сетовима је било 1:1 (први добили Словенци 147:175- три „деветке“ у „чишћењу“, други српски микс 161:148) и одлучивале су по две додатне кугле.

Словенац Тими Јуранчич је играо први и оборио „седмицу“. Бојан Кличарић је одговорио – “седмицом“. Одлучивале су – даме. Ања Форштнарич је срушила „деветку“, али је и Хермина Лукач сјајно одиграла и – пала је „деветка“. Пошто је било 16:16 промењене су стазе и сада је први играо Кличарић оборивши седам чуњева. Јуранчич је парирао – „седмицом“. Тада је Хермина Лукач постала јунакиња финала: оборила је опет „деветку“ и ставила Ању Форштнарич на муке. Задрхтала је рука и Словенка је срушила „четворку“ за злато Србије 16:11.

Никада нисам играо са Хермином Лукач у миксу, али смо се брзо уклопили. Најтежи меч био ми је са Словенцима који су играли у високом ритму цело првенство и да смо изгубили не би ми било криво, јер су заста добри. Није било лако доћи до титуле, јер смо све мечеве добили на „златне кугле“ које су и рулет и где грешке скупо коштају. Наше злато дошло је на том таласу „златних кугли“– рекао је Бојан Кличарић који има два екипна злата (Новиград 2016. и Клуж 2018), сребро у тандему са Игором Ковачићем уз светски рекорд и бронзу у спринту од пре две године. Недостају му само медаље у појединачном делу и за комбинацију…

Српски куглаши куглашице освојили су укупно девет медаља на појединачном и екипном омладинском Шамипонату света у румунском граду Клужу: три златне, три сребрне и три бронзане! У престижном бодовању нација Србија је друга иза Хрватске а испред Словеније.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment