Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Фудбал спаја децу света у Москви

Дечији амбасадори и Милан Калинић од ове недеље представљају Србију на највећој светској смотри спортског пријатељства у Русији

Све је спремно за почетак шестог издања највећег глобалног друштвено-одговорног пројекта за децу – „Фудбал за пријатељство“. Основан 2013. од стране компаније Газпром, водећег партнера ФИФА, УЕФА и Светског првенства у фудбалу „Русија 2018“ овај, јединствени пројекат који промовише мир, пријатељство, једнакост и здрав начин живота ове године у Москви окупља рекордни број од 211 земаља и више хиљада деце. Поред званичне подршке ФИФА, УЕФА, Међународног олимпијског комитета и Уједињених нациија – бројни спортски асови, тренери, ТВ звезде, уметници и фудбалске легенде као што су Франц Бекенбауер, Дидије Дрогба, Марк Ван Бастен, Мишел Салгадо, Дирк Кајт, Виктор Баиа, БранславИвановић, Јуриј Лодигин су лично допринели глобалној популарности пројекта „Фудбал за пријатељство“.

Завршне манифестације овогодишњег програма које ће се одржати уочи самог почетка Светског првенства окупиће децу и остале учеснике на Међународном турниру мешаних дечјих тимова пријатељства,у Међународном дечијем прес центру из кога ће извештавати најмлађи новинари, Школи девет основних вредност пројекта и на завршном међународном Форуму „Фудбал за пријатељство“ – како би последње вечери сва деца и остали званичници пројекта присуствовали свечаној церемонији отварања Светског првенства и првој утакмици између репрезентација Русије и Саудијске Арабије. Поред основних циљева пројекта – развоја фудбала од најмлађег узраста, промоције толеранције и поштовања за различите културе и националности међу децом из различитих земаља, ове године је покренута и посебна глобална еколошка иницијатива – са циљем да се заштите ретке животињске врсте, а међу њима амурскитигар, црвена панда, балтичка фока, велики смоквин папагај и лемур црвеног крзна.

Делегацију Србије ове године представљају млади фудбалер дугогодишњег званичког партнера пројекта у Србији, ФК „Црвена звезда“, дванаестогодишњи Коста Недељковић, млада новинарка – вршњакиња Луција Обрадовић, извештач са манифестација у Русији, док ће је у функцији амбасадора пројекта за нашу земљу предводити познати глумац и ТВ водитељ Милан Калинић.

У најави почетка пројекта, званично је представљени „Куп девет вредности“ у центру Фудбалске федерације Русије. То је једини трофеј у спорту који гласањем додељују деца из целог свега, а који слави основне вредности „Фудбала за пријатељство“ — једнакост, пријатељство, фер-плеј, здравље, мир, посвећеност, дух победе, традицијуичаст. Представљен у присуству потпредседника Фудбалске федерације Русије Никите Симоњана и осталих високих функционера Федерцијеи Светског првенства, овај изузетан трофеј дело прослављеног немачког вајара АхимаРипингера – биће додељен једној од 32 репрезентације за коју ће гласати деца. Пехар ће бити изложен у Музеју фудбала Руске федерације од почетка јуна, а освајач ће бити проглашен на завршној церемонији Међународног дечијег форума, 13. јуна у Москви.

— Не можемо да дочекамо дан одласка у Русију ид ружења и сарадње са децом целог света на спортском терену, дечијем прес-центру, Школи девет вредности и свим осталим занимљивим програмима у Москви! — са усхићењем најављују скори полазак за Русију Луција и Коста.

— Деца су изузетна, прави амбасадори наше земље, и својим ентузијазмом и знањем ће сигурно стећи бројне пријатеље у Москви. Биће ово једно незаборавно искуство за све нас — поносан је на своје „колеге“ из делегације Србије Милан Калинић.

Без обзира на добру форму наше репрезентације и изузетне успехе које постиже наш судијски тим на челу са Милорадом Мажићем, прве лепе вести за Србију из Русије ће стићи са завршних манифестација „Фудбала за пријатељство“!

Повезане вести

Leave a Comment