Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Терзић – Година успеха на свим пољима

Звездан Терзић

На редовној седници Скупштине ФК Црвена звезда која је одржана 9. јуна 2018. године, генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић говорио је о свим стратешким циљевима клуба у претходној години, али и оним који следе у наредној.

Терзић је истакао да је година иза нас била веома успешна, и то по више критеријума.

— Поштовани чланови Скупштине, драги Звездаши, данас имамо, као никада раније, много разлога да будемо поносни на остварене резултате у претходној сезони. Kако спортске тако и пословне. Стратешки циљеви који сваке године постављамо на седницама наше Скупштине су јасни, а то су спортски резултати првог тима, смањење дуга и финансијска стабилност, развој омладинске школе и развој инфраструктуре — подсетио је Звездин генерални директор.

— Спортски резултати остварени ове сезоне су донели огромну радост свим навијачима Црвене звезде и вратили веру да Звезда опет може бити велика као некад. Освојена је шампионска титула на доминантан начин, са рекордних 100 бодова и 23 бода разлике у односу на вечитог ривала. Доминирали смо и „газили“ од првог до 37 кола, и ниједног тренутка нико није сумњао у освајање шампионске титуле. Резултати у Европи су посебна прича. Еуфорија је владала током читаве сезоне, тражила се карта више. После 10 година смо изборили играње у Лиги Европе, а после 26 година смо дочекали пролеће у европском такмичењу. А кренули смо из пепела, од нуле — избором Митра Мркеле за спортског директора, Владана Милојевића за шефа стручног штаба као и његових помоћника Kосановића, Јанковића, Лепосавића и Гашића. Kренули смо у тоталну реконструкцију тима, времена је било мало, квалификације су рано почињале. Довођени су један за другим: Борјан, Стојковић, Родић, Савић, Бабић, Јовичић, Kрстичић, Радоњић, Пешић и на крају Бен. Уз играче из претходне сезоне, створила се озбиљна група играча. Kроз утакмице се тим формирао и изгледао све боље и боље. У домаћем шампионату смо доминирали, а у Европи су падали један за другим Флоријана, Иртиш, Спарта и на крају Kраснодар у атмосфери каква није виђена на нашем стадиону у последњих 25 година. У Лиги Европе смо показали да смо озбиљан клуб и у шест утакмица са Арсеналом, Kелном и Бате Борисовим изборили пласман у европско полеће и двомеч са московским ЦСКА. Данас, како време одмиче жал за пропуштеном шансом је све већа и убеђен сам да смо били бољи и да смо заслужили пролаз у следеће коло — сматра Терзић.

— Имали смо сезону из снова. Свесни смо да смо не само обрадовали наше навијаче, него и подигли лествицу њихових очекивања у наредној сезони. Свесни смо и да је много тешко поновити успех из претходне сезоне. Биће потребно и много среће. Али ми смо професионалци са много искуства. Знамо шта нам ваља чинити. Прво смо потписали нови уговор до 2020. године са тренером Милојевићем и његовим сарадницима, а затим смо донели одлуку да нема продаје стандардних играча и да се тим мора сачувати до краја квалификација за европска такмичења, осим ако не доведемо боље играче на појединим позицијама. Радимо и на довођењу појачања, убеђен сам да ћемо имати бољи тим него у прошлој сезони. Верујем у наше играче, верујем у наш стручни штаб. Имамо сачуван и уигран тим од прошле сезоне. Урадићемо све да поновимо прошлогодишње успехе. За све то ће нам требати и много среће. Заслужићемо је — уверен је генерални директор.

Други стратешки циљ Црвене звезде је смањење дуга и финансијска стабилност.

— Већ четврту годину заредом, Црвена звезда послује финансијски позитивно и остварује добит на крају године. Суштина домаћинског пословања је да не смеш да трошиш више него што зарађујеш. И ми се тога и држимо. Мада, фудбал као бизнис има своје специфичности и само добар спортски резултат генерише велике приходе. Не можемо добити на лутрији док не купимо лоз. Зато морамо улагати и инвестирати у играче и тим. Често морамо и ризиковати. Зато морамо водити рачуна о балансу између финансија и спортских резултата. Данас је дуг Црвене звезде преполовљен у односу на пре четири године и креће се између 26 и 29 милиона евра. Зависи када се дуг анализира. Увек је дуг највећи пред почетак прелазног рока као сада, а најмањи на крају прелазног рока када се остварују велики приходи од трансфера. Данас, на пример, имамо понуде за Пешића и Радоњића у износу од 10 милиона евра, и ако прихватимо да их продамо драстично бисмо смањили укупан дуг али би и ослабили тим пред квалификације за Лигу шампиона. Пласман у Лигу шампиона би клубу донео приход од преко 20 милиона евра, а пласман у Лигу Европе више од 10 милиона евра. Треба направити баланс између инвестиција, ризика и потенцијалног прихода. Ово руководство је показало да зна да води избалансирану економску политику клуба. То доказују резултати и остварени приходи. Суштина је да се укупан дуг држи под контролом, да дуг не угрожава пословање клуба, да редовно добијамо УЕФА лиценцу и да редовно измирујемо све своје обавезе. 

И у трећем стратешком циљу, клуб је био веома успешан претходне године.

— Омладинска школа је камен темељац нашег клуба. Тога смо свесни и тако се према школи и опходимо. Много пажње школи посвећујемо и у њу улажемо. Данас имамо посебан разлог да будемо поносни на резултате наше омладинске школе. По први пут у историји све наше селекције су освојиле шампионске титуле у свим категоријама — петлићи, пионири, кадети и омладинци. Осим тога, све наше категорије имају рекордан број играча у свим националним селекцијама. Имамо квалитетне стручњаке који озбиљно раде са нашом децом и са правом очекујемо да многи од њих једног дана буду наши првотимци. У прошлој сезони у првом тиму су играли играчи из наше омладинске школе: Аџић, Рачић, браћа Илић и Јовељић, а у овој сезони очекујемо Терзића, Николића, Ераковића, и можда још неке који то заслуже. Намећу се и долазе и Гаврић, Сантрач, Босић, Јочић и многи млађи. Наставићемо тренд форсирања наше деце у првом тиму. Улагаћемо још више у нашу омладинску школу, у нове играче, у тренерски кадар, у инфраструктуру. 

О четвртом стратешком циљу инфраструктури такође је било много речи.

—  Инфраструктура и улагање у исту је један од приоритета Црвене звезде из разлога што деценијама ништа није улагано у наш стадион и наша инфраструктура не прати захтеве озбиљног савременог фудбала. Ако желимо да будемо велики европски клуб много нас посла очекује на плану инфраструктуре. Прво морамо средити документацију јер много нерешених имовинско-правних односа имамо на нашим парцелама, а самим тим и на објектима. Kренули смо у велики посао легализације објеката и терена у складу са Законом о урбанизму и планирању. Средићемо документацију која није решавана деценијама иза нас, а ушли смо и у израду плана детаљне регулације који је предуслов за било какве инвестиције на нашем стадиону. А већ смо много тога урадили. Kренули смо од израде нових терена јер је то услов за одржавање тренинга и утакмица. Урадили смо нов терен на главном стадиону и нов терен на главном помоћном терену за први тим. Промењене су све столице на јужној и северној трибини, а одрађен је и велики део посла на реконструкцији стадиона по захтеву УЕФА контролора да би наш стадион добио лиценцу за одигравање утакмица у Лиги Европе и Лиги шампиона. Урадили смо иза јужне трибине нашег стадиона нови тренинг камп за нашу омладинску школу: два терена са вештачком травом, један терен са природном травом, рефлекторе на теренима и две надкривене трибине са по 500 седишта. Све ове радове смо финансирали из сопствених извора без узимања кредита и било какве помоћи са стране. Планирамо да откупимо шест кућица које су наслоњене на наш помоћни терен број 4, да их срушимо и на тој локацији изградимо интернат омладинске школе са собама за становање, модерним рестораном за исхрану и учионицама за учење. Планирамо да иза северне трибине нашег стадиона поред тунела за излазак на терен изградимо медико-блок и теретану за наш први тим, а у наставку те зграде да направимо затворену салу димензија 40×80 метара за рад наше омладинске школе у зимским условима. Највећи посао нас очекује на реконструкцији западне трибине нашег стадиона где очекујемо велику финансијску помоћ владе републике Србије. Планирамо да све постојеће столице на западној трибини заменимо комфорнијим и удобнијим, да направимо нове улазе, нове тоалете, простор са ресторанима за боравак пре утакмице и у полувремену, скај боксове, ВИП ложу и многе друге ствари које би у великој мери подигле ниво комфора на нашем стадиону. Прва фаза би коштала два милиона евра, а укупна инвестиција 10 милиона евра. Сада смо у фази израде пројеката и припреме потребне документације која претходи добијању грађевинских дозвола. Планиран почетак радова је на крају јесење сезоне — открио је Терзић.

На крају свог излагања, Терзић је рекао да сви имамо разлога за задовољство.

— Поштовани делегати, имамо много разлога за понос због урађеног у претходном периоду. Али, будите сигурни да се нећемо задовољити постигнутим и успавати. Показали смо сви заједно да можемо много, и ово ће нам бити само подстрек да радимо са још више жара и енергије. То ми знамо и можемо, на то нас обавезује славна историја нашег клуба и огромна љубав и очекивања армије Звездиних навијача. Драги пријатељи, остаје ми да вам се захвалим на пажњи и пожелим много среће у наредној сезони — закључио је Терзић.

Повезане вести

6 comments

Aca1989nbgd јун 11, 2018 at 15:23

Josife, znam da istina boli. Izvini BJRM… Sami ste hteli, ko prizna, pola mu se prasta. No, ne bi dalje komentarisao tvoje gluposti I primitivizam. Sta si ti bio u reviziji Zvezde pa da lupas I dajes oprecene informacije o dugu I stanju fk-a. Ja Sam za Zvezdu krvario I pisem komentar jer mi je krivo kada vidim vecito nezadovoljne (titula, evropa-prolece, prvaci u svim kategprijama tim, koji vredi vise od duga). Pogledaj sta je sve uradjeno za ovo kratko vreme, SRAM te bilo. Sto se tebe tice bez takvih nam je bolje… Da volis Zvezdu pohvalio bi nesto. Jovancic je kapiten Vojvodine, pretpostavljam da nisi ni gledao momka kad ga kometarises tako… Sto se objasnjavanja tice, ti ne mozes sebi da objasnis nista, kamoli drugima. Da se bojim muva, nosio bi sprej sa sobom.

Reply
Aca1989nbgd јун 10, 2018 at 16:25

josife sram te bilo… nije mkd nego juzna srbija ili severna makedonija. Terza je stabilizovao klub, doveo igrace koji vrede vise od duga. Sta je preuzeo posle uprave koja je uzela igrace na jednu sezonu I pokusala da obname uefu… Vidim podrava te covek koji ne zna da pise. Velika slova su glasan ton ili (dranje). Ne vodi see klub apa drapa, pa da kupimo svakog ko nesto napise. Verujem Terzicu I Mrkeli. Doneli su nam radost posle dugo godina. Podrska Terzi I upravi… Samo kad ste sklonili svu onu plejadu prevaranata… Spadavajuci klub Oni se obogatise… Napred Zvezda !

Reply
josif јун 11, 2018 at 10:34

Jase na tvoj nivo necu spustati,ovde se javljam da komentarisem Zvezdu,jer nas ona ovde spaja,bez obzira kosmo i stasmo zvezda je uvek iznad svega.Stose tice dali je mkd ili nije jabih ti puno toga razjasnio,kada zelih i gde zelis ti,slobodno rec,bice ti puno jasnije posle naseg susreta veruj mi.Pozz.MKD

Reply
milos rankovic јун 10, 2018 at 11:39

JOSIF JE U PRAVU DOLAZE IGRACI ZA SICU MELEG 300 000 JOVANCIC NISTA STOILJKOVIC 200 000 POZAJMICA OTISLI ADZIC 800 000 RACIC 2 200 000 I KUPI BRE ZA TE PARE PRAVU DESETKU I SPICA IZ INOSTRANSTVA PRODAO SI RACICA OTISAO DONALD DOSAO JOVANCIC IMAS TRI ZADNJA VEZNA PROSLE GODINE SI IMAO PET LIGA JE DUGA EVROPA AKO DA BOG MALO JE TRI IGRACA NA TOJ POZICIJI PRICAS O PRODAJI PESICA OK AKO DOVEDES DOBROG SPICA ALI RADONJICA NESMEES DA DIRAS BAREM JOS GODINU DANA TAD CE SAM VREDETI DESET MILIONA

Reply
окнарб јун 9, 2018 at 20:09

довести чаврића ,јефтовића милуновића и иванића

Reply
Јосиф јун 9, 2018 at 19:03

Овај је на прошли интервју изјавио даје дуг измеѓу 23-26 милиона,сада је измеѓу 26-29 неби ме чудило да кад једног дана оде дуг опет буде измеѓу 35-40 милиона а ми послујемо у позитиви.Опет се понавља зимски прелазни рок и прича о јачем тиму и 4-5 екстра појачања а опет почињемо припреме без иједног сем оног јадног Јованчича који је ниво Гобеље.Терзо,Терзо мутиш ли мутиш.позз.мкд

Reply

Leave a Comment