Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Терзић: Година успеха на свим пољима

На редовној седници Скупштине ФК Црвена звезда која је одржана 9. јуна 2018. године, генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић говорио је о свим стратешким циљевима клуба у претходној години, али и оним који следе у наредној.

Терзић је истакао да је година иза нас била веома успешна, и то по више критеријума.

Поштовани чланови Скупштине, драги Звездаши, данас имамо, као никада раније, много разлога да будемо поносни на остварене резултате у претходној сезони. Kако спортске тако и пословне. Стратешки циљеви који сваке године постављамо на седницама наше Скупштине су јасни, а то су спортски резултати првог тима, смањење дуга и финансијска стабилност, развој омладинске школе и развој инфраструктуре — подсетио је Звездин генерални директор.

Спортски резултати остварени ове сезоне су донели огромну радост свим навијачима Црвене звезде и вратили веру да Звезда опет може бити велика као некад. Освојена је шампионска титула на доминантан начин, са рекордних 100 бодова и 23 бода разлике у односу на вечитог ривала. Доминирали смо и „газили“ од првог до 37 кола, и ниједног тренутка нико није сумњао у освајање шампионске титуле. Резултати у Европи су посебна прича. Еуфорија је владала током читаве сезоне, тражила се карта више. После 10 година смо изборили играње у Лиги Европе, а после 26 година смо дочекали пролеће у европском такмичењу. А кренули смо из пепела, од нуле — избором Митра Мркеле за спортског директора, Владана Милојевића за шефа стручног штаба као и његових помоћника Kосановића, Јанковића, Лепосавића и Гашића. Kренули смо у тоталну реконструкцију тима, времена је било мало, квалификације су рано почињале. Довођени су један за другим: Борјан, Стојковић, Родић, Савић, Бабић, Јовичић, Kрстичић, Радоњић, Пешић и на крају Бен. Уз играче из претходне сезоне, створила се озбиљна група играча. Kроз утакмице се тим формирао и изгледао све боље и боље. У домаћем шампионату смо доминирали, а у Европи су падали један за другим Флоријана, Иртиш, Спарта и на крају Kраснодар у атмосфери каква није виђена на нашем стадиону у последњих 25 година. У Лиги Европе смо показали да смо озбиљан клуб и у шест утакмица са Арсеналом, Kелном и Бате Борисовим изборили пласман у европско полеће и двомеч са московским ЦСКА. Данас, како време одмиче жал за пропуштеном шансом је све већа и убеђен сам да смо били бољи и да смо заслужили пролаз у следеће коло — сматра Терзић.

Имали смо сезону из снова. Свесни смо да смо не само обрадовали наше навијаче, него и подигли лествицу њихових очекивања у наредној сезони. Свесни смо и да је много тешко поновити успех из претходне сезоне. Биће потребно и много среће. Али ми смо професионалци са много искуства. Знамо шта нам ваља чинити. Прво смо потписали нови уговор до 2020. године са тренером Милојевићем и његовим сарадницима, а затим смо донели одлуку да нема продаје стандардних играча и да се тим мора сачувати до краја квалификација за европска такмичења, осим ако не доведемо боље играче на појединим позицијама. Радимо и на довођењу појачања, убеђен сам да ћемо имати бољи тим него у прошлој сезони. Верујем у наше играче, верујем у наш стручни штаб. Имамо сачуван и уигран тим од прошле сезоне. Урадићемо све да поновимо прошлогодишње успехе. За све то ће нам требати и много среће. Заслужићемо је — уверен је генерални директор.

Други стратешки циљ Црвене звезде је смањење дуга и финансијска стабилност.

Већ четврту годину заредом, Црвена звезда послује финансијски позитивно и остварује добит на крају године. Суштина домаћинског пословања је да не смеш да трошиш више него што зарађујеш. И ми се тога и држимо. Мада, фудбал као бизнис има своје специфичности и само добар спортски резултат генерише велике приходе. Не можемо добити на лутрији док не купимо лоз. Зато морамо улагати и инвестирати у играче и тим. Често морамо и ризиковати. Зато морамо водити рачуна о балансу између финансија и спортских резултата. Данас је дуг Црвене звезде преполовљен у односу на пре четири године и креће се између 26 и 29 милиона евра. Зависи када се дуг анализира. Увек је дуг највећи пред почетак прелазног рока као сада, а најмањи на крају прелазног рока када се остварују велики приходи од трансфера. Данас, на пример, имамо понуде за Пешића и Радоњића у износу од 10 милиона евра, и ако прихватимо да их продамо драстично бисмо смањили укупан дуг али би и ослабили тим пред квалификације за Лигу шампиона. Пласман у Лигу шампиона би клубу донео приход од преко 20 милиона евра, а пласман у Лигу Европе више од 10 милиона евра. Треба направити баланс између инвестиција, ризика и потенцијалног прихода. Ово руководство је показало да зна да води избалансирану економску политику клуба. То доказују резултати и остварени приходи. Суштина је да се укупан дуг држи под контролом, да дуг не угрожава пословање клуба, да редовно добијамо УЕФА лиценцу и да редовно измирујемо све своје обавезе.

И у трећем стратешком циљу, клуб је био веома успешан претходне године.

Омладинска школа је камен темељац нашег клуба. Тога смо свесни и тако се према школи и опходимо. Много пажње школи посвећујемо и у њу улажемо. Данас имамо посебан разлог да будемо поносни на резултате наше омладинске школе. По први пут у историји све наше селекције су освојиле шампионске титуле у свим категоријама — петлићи, пионири, кадети и омладинци. Осим тога, све наше категорије имају рекордан број играча у свим националним селекцијама. Имамо квалитетне стручњаке који озбиљно раде са нашом децом и са правом очекујемо да многи од њих једног дана буду наши првотимци. У прошлој сезони у првом тиму су играли играчи из наше омладинске школе: Аџић, Рачић, браћа Илић и Јовељић, а у овој сезони очекујемо Терзића, Николића, Ераковића, и можда још неке који то заслуже. Намећу се и долазе и Гаврић, Сантрач, Босић, Јочић и многи млађи. Наставићемо тренд форсирања наше деце у првом тиму. Улагаћемо још више у нашу омладинску школу, у нове играче, у тренерски кадар, у инфраструктуру.

О четвртом стратешком циљу инфраструктури такође је било много речи.

Инфраструктура и улагање у исту је један од приоритета Црвене звезде из разлога што деценијама ништа није улагано у наш стадион и наша инфраструктура не прати захтеве озбиљног савременог фудбала. Ако желимо да будемо велики европски клуб много нас посла очекује на плану инфраструктуре. Прво морамо средити документацију јер много нерешених имовинско-правних односа имамо на нашим парцелама, а самим тим и на објектима. Kренули смо у велики посао легализације објеката и терена у складу са Законом о урбанизму и планирању. Средићемо документацију која није решавана деценијама иза нас, а ушли смо и у израду плана детаљне регулације који је предуслов за било какве инвестиције на нашем стадиону. А већ смо много тога урадили. Kренули смо од израде нових терена јер је то услов за одржавање тренинга и утакмица. Урадили смо нов терен на главном стадиону и нов терен на главном помоћном терену за први тим. Промењене су све столице на јужној и северној трибини, а одрађен је и велики део посла на реконструкцији стадиона по захтеву УЕФА контролора да би наш стадион добио лиценцу за одигравање утакмица у Лиги Европе и Лиги шампиона. Урадили смо иза јужне трибине нашег стадиона нови тренинг камп за нашу омладинску школу: два терена са вештачком травом, један терен са природном травом, рефлекторе на теренима и две надкривене трибине са по 500 седишта. Све ове радове смо финансирали из сопствених извора без узимања кредита и било какве помоћи са стране. Планирамо да откупимо шест кућица које су наслоњене на наш помоћни терен број 4, да их срушимо и на тој локацији изградимо интернат омладинске школе са собама за становање, модерним рестораном за исхрану и учионицама за учење. Планирамо да иза северне трибине нашег стадиона поред тунела за излазак на терен изградимо медико-блок и теретану за наш први тим, а у наставку те зграде да направимо затворену салу димензија 40×80 метара за рад наше омладинске школе у зимским условима. Највећи посао нас очекује на реконструкцији западне трибине нашег стадиона где очекујемо велику финансијску помоћ владе републике Србије. Планирамо да све постојеће столице на западној трибини заменимо комфорнијим и удобнијим, да направимо нове улазе, нове тоалете, простор са ресторанима за боравак пре утакмице и у полувремену, скај боксове, ВИП ложу и многе друге ствари које би у великој мери подигле ниво комфора на нашем стадиону. Прва фаза би коштала два милиона евра, а укупна инвестиција 10 милиона евра. Сада смо у фази израде пројеката и припреме потребне документације која претходи добијању грађевинских дозвола. Планиран почетак радова је на крају јесење сезоне — открио је Терзић.

На крају свог излагања, Терзић је рекао да сви имамо разлога за задовољство.

Поштовани делегати, имамо много разлога за понос због урађеног у претходном периоду. Али, будите сигурни да се нећемо задовољити постигнутим и успавати. Показали смо сви заједно да можемо много, и ово ће нам бити само подстрек да радимо са још више жара и енергије. То ми знамо и можемо, на то нас обавезује славна историја нашег клуба и огромна љубав и очекивања армије Звездиних навијача. Драги пријатељи, остаје ми да вам се захвалим на пажњи и пожелим много среће у наредној сезони — закључио је Терзић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment