Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАлександарБлоговиЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбалФудбал

Звездини потенцијални ривали (1. део): Без грешке против Пољака!

Фудбалери Црвене звезде могли би, уколико се поклопе све коцкице, на гостовање у Пољску у трећем колу квалификација за Лигу шампиона. Присећамо се претходног искуства са пољским клубовима.

СТАЛ МИЕЛЕЦ

Једини двомеч Црвене звезде и једног пољског клуба у двадесетом веку одиграо се 1973. године. Тада је наш клуб одмерио снаге са екипом Стал Миелеца, у оквиру  1/16 финала Купа европских шампиона. Једна од најбољих генерација у историји нашег клуба славила је у оба меча.

Прва утакмица одиграна је у Београду 19. септембра 1973. године, пред, за то време, мали бројем гледалаца – свега 20 191 човеком. Навијачи Звезде вероватно су Пољаке у то време сматрали неатрактивним противником, али су се гости показали као веома тврд орах. У време ренесансе пољског фудбала, када је њихова репрезентација освојила две медаље на Олимпијским играма и два трећа места на Мундијалу, а сам Стал бележио солидне резултате у Европи, није било једноставно елиминисати представника ове земље. Наш тим славио је са 2:1, а голове су постигли Владимир Петровић у 2. и Станислав Караси у 67. минуту. У међувремену је, у 48. минуту, изједначио човек који је неколико месеци касније са Пољском освојио треће место на Мундијалу и постао најбољи стрелац првенства, легендарни нападач Гжегож Лато.

Звезда је наступила у саставу: Огњан Петровић, Никола Јовановић, Владислав Богићевић, Мирослав Павловић (Михаљ Кери), Кирил Дојчиновски, Петар Баралић, Слободан Јанковић, Станислав Караси, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Владимир Петровић (Александар Панајотовић), док је екипу са клупе водио легендарни Миљан Миљанић.

Са друге стране, Пољаци су изашли у саставу Кукла, Гасиор, Косински, Ржеснy, Каспержак, Пер, Јанус, Поповиц, Карас (Секулски), Домарски, Лато.
Са клупе их је предводио Александер Брожyнијак.

Други меч одигран је у Пољској 3. октобра, а куриорзитет представља податак да је присутно било готово исто гледалаца – свега 21 човек више него у Београду, 20 212.

Звезда је преко Војина Лазаревића повела у 26. минуту и до краја утакмице рутински одржавала минимално вођство (а 3:1) у укупном скору, те тако изборила двомеч против Ливерпула. Двомеч, који ће остати уписан у историји два клуба… Звезда је епизоду у Европи за ту сезону завршила у четвртфиналу, елиминацијом од мадридског Атлетика.

ГРОЦЛИН

Више од четири деценије нису се састајали Звезда и Пољаци у Европи, да би сезона 2007/08. донела дуеле против Гроцлина. У последњем изласку у квалификације за Лигу шампиона, све до 2016. године, Звезда је елиминисана од шкотског Ренџерса, да би се потом борила са Пољацима са групну фазу Лиге европе. И у томе успела. А након тога, та групна фаза и наредних 7 година биле су за заборав…

Веома турбулентно лето донело је тоталну смену генерација и промене у тиму, а екипа је веома лоше почела у Пољској. Пољаци су нападали, али је Ранђеловић био сјајан на голу, да би капитен Душан Баста након једне акције после корнера донео предност нашем тиму. То као да је дало крила црвено-белима, који су у другом делу заиграли много боље. Милијаш је погодио стативу, покушавали су и Баркос и Салас… Ипак, остало је 1:0.

Меч је одигран готово истог датума као и онај 44 године раније, 20. септембра, пред 5000 гледалаца.

Милорад Косановић извео је на терен Радивојевића, Басту, Анђелковића, Туторића, Броновицког, Гаја, Милијаша, Лукаша, Кастиља, Баркоса и Саласа. Играли су још Богдановић и Ђорђевић.

За Пољаке су играли Пржировски, Минар, Јодловјец, Теличовски, Козиол, Пјечниак, Соколовски, Лато (Бабнич), Мајевски (Мушалик), Ивановски (Роцки), Сикора. Са клупе их је водио Зјелински.

Реванш је одигран у Београду 4. октобра 2007. године, пред 20000 људи. Звезда је славила са 1:0, а једини погодак постигао је Сегундо Кастиљо.

Наступили су Ранђеловић, Баста, Анђелковић, Туторић, Гај, Лукаш, Молина, Кастиљо, Милијаш, Короман, Јестровић, те Тришовић, Баркос и Богдановић са клупе са резерве.

За госте су играли Пржировски, Минар, Лазаревски, Јодловјец, Теличовски, Кумбев, Пјечниак, Лато, Мажевски, Сикора и Роцки.

Укупно, Звезда – Пољаци 4:0!

Повезане вести

Leave a Comment