Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеНајновијеФудбал

МЦЗ скаутинг противника: Ред Бул Салцбург

Red Bull Salzburg Team

Фудбалере Црвене звезде у четвртом колу квалификација за Лигу шампиона очекује историјски сустрет са Аустријским шампионом, екипом Ред Бул Салцбурга. Црвено-бели, ношени прошлосезонским европским успехом и сјајном атмосфером, улазе у овај двомеч, у коме их чека, без икакве сумње, нимало лак, али, исто тако, никако непобедив ривал.

Екипа Ред Бул Салцбурга основана је 1933. године под именом Аустрија Салцбург. Клуб је угашен 1950. али, нешто касније исте године, поново формиран. Неколико пута су мењали име, па су тако 1978. постали Казино Салцбург, 1997. Вестенрот Салцбург, да би, на крају, 2005. године клуб преузела компанија Ред бул и преименовала их у Ред Бул Салцбург, како се и данас зову. Играју на стадиону Ред Бул арена, капацитета 31,000 места. Екипа Ред Бул Салцбурга је петоструки шампион Аустрије, а од 2005. године домаћи шампионат су освајали чак осам пута (укупно 11). Клуб је највећи успех у својој историји остварио 1994. године, када су играли финале Купа УЕФА, а занимљиво је да су сезону касније последњи пут играли у Лиги Шампиона. Од тада су чак једанаест пута покушавали да се квалификују у друштво најбољих – свих једанаест безуспешно, од чега чак седам пута у последњој фази квалификација. Прошле сезоне представљали су праву сензацију у Лиги Европе, где су елиминисани тек у продужецима полуфинала са Олимпиком из Марсеја, а избацили су Борусију Дортмунд, Реал Сосиједад и Римски Лацио.

Екипу са клупе предводи перспективни 41 – огодишњи Марко Росе, који је, након успеха у млађим категоријама, 2017. постављен за тренера првог тима после одласка Рудија Гарсије из клуба. Марко Росе је изданак Мајнцове тренерске школе тзв. директног фудбала, чији су најпознатији изданци Јирген Клоп и Томас Тухел. За сада успешно предводи екипу која игра модеран и атрактиван фудбал. Играју у 4-3-1-2 систему, познати су по својој тимској игри, брзим трансформацијама, високом пресингу по целом терену, посебно константном притискању последње линије противника, тако да ће наша одбрана у овом двомечу бити на великом испиту. Екипа нема истакнуте звезде, већ се више ослањају на тимску игру, где сваки играч има своју улогу на терену, имају јако добру комуникацију током напада и опасност прети са више страна. Током лета напустила су их два стандардна играча – Дује Ћалета Цар, који је појачао Олимпик из Марсеја и Валон Бериша, који је обукао дрес римског Лација. Екипу је појачао искусни аустријски репрезентативац Златко Јунузовић, као слободан играч, штопер Џером Онгуенеиз Штутгарта, талентовани нападач Карим Адејеми из Унтерхахинга, као и дефанзивци Јаспер ван дер Верф и Душко Тодоровић из Тузланске Слободе.

Голман екипе, капитен Валке је повређен, тако да ће га на голу заменити наш Цицан Станковић. Штоперски пар предводи Бразилац Андре Рамаљо, а, после одласка Ћалета Цара очекује се да му парњак буде његов земљак Марио Понграчић који је 2017. године дошао из Минхена 1860. Ћалета Цар је био предводник одбране прошле године, тако да ће новом штоперском тандемо требати времена за уигравање што су показали и кроз одређену несигурност у мечевима на почетку сезоне. Сјајни бековски пар чине десни бек Лајнер, и искусни леви бек Улмер. Обојица су модерни, офанзивни бекови, који се често понављају по својој страни, стално су у завршници напада и није им страно убацивање у шеснаестерац. Међутим, искусни Улмер познат је као несигурнији део одбране, који уме да запостави своје дефанзивне задатке и остави доста простора иза себе, па би то могла да буде велика шанса за нашу десну страну.

Средина терена је мотор ове екипе, коју предводи двојац из Малија, Диадије Самасеку и Амаду ХаидараСамасеку стоји као тзв. осигурач, дефанзивни везни, који има сјајан преглед игре и прикључује се већини напада екипе. Испред њега су два централна везна, Хаидара, коме је прошле године парњак био један од главних играча екипе, Валон Бериша, који је био голгетер из другог плана и један од главних играча екипе. После његовог одласка, очекује се да на његово место дође Златко Јунузовић, играч који може да игра више позиција у везном реду, сјајан је дистрибутер лопте и креатор игре. Није искључиво да на тој позицији почне и Африканац Јабо који је у екипу дошао из Арменије Билефелд. Испред њих се очекује талентовани 20-огодишњи Шлагер, играч изузетних офанзивних карактеристика. Међутим, уколико резултат не буде ишао Салцбургу у користи, може се очекивати да га замени џокер екипе Такума Минамино, који често уме да донесе важне голове екипи са клупе. У нападу је можда и најбољи играч екипе, Израелац Мунас Дабур, који је прошле године постигао 29 голова и 11 асистенција. Парњак у нападу ће му, вероватно, бити, Хи-Чан-Хванг, док ће са клупе чекати талентовани 19-огодишњи Замбијац Патсон Дака.

Све у свему, може се закључити да нашу екипу не очекује нимало лак двомеч, али, исто тако, се може рећи да је ово велика прилика за Звезду да се коначно нађе тамо где јој место – у Лиги шампиона, међу најбољим екипама Европе. Оно што је сигурно је да систем екипе Салцбурга одговара нашој екипи много више него тактика претходна три ривала у овогодишњим квалификацијама и да ће стручни штаб на челу са Владаном Милојевићем припремити тактику до најситнијих детаља. Оно што је битно је да наш тим у овај двомеч може да уђе нешто растерећеније, јер је европска јесен већ обезбеђена, само је питање које ће се такмичење играти. Наши играчи су нас до сада уверили да ће на терену оставити последњи атом снаге за Звездин успех, а у таквим околностима, немамо шта да им замеримо, какав год исход био.

Срећно, Звездо!

Аутор: МиланЦЗБГ

Повезане вести

4 comments

dejo авг 20, 2018 at 14:18

Idemo samo napred Crveno beli sjutra da se napravi dobar rezultat pa ako bog da uz malo srece da nasa Crvena Zvezda igra LS

Reply
Србин са Космета авг 17, 2018 at 22:18

Најтежа препрека до сада,али пролазимо!
Напред Милоје,напред Звезда!

Reply
Suhoj37 авг 18, 2018 at 03:25

Uz božiju pomoć idemo u Ligu Šampiona!

Reply
MMS Car авг 19, 2018 at 20:11

Ova generacija je sazrela za ligu Sampiona, prolazimo sigurno.

Reply

Leave a Comment