Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноФудбал

Вече јубилеја на „Карађорђу“

Фудбалери Црвене звезде остварили су на новосадском „Карађорђу“ нови тријумф у овосезонском националном шампионату и тиме се учврстили на лидерској позицији. Поред убедљиве победе над великим ривалом, сусрет у Новом Саду ће остати упамћен и као јубиларни.

Наиме, београдски и новосадски црвено-бели су одиграли свој 175. званични дуел. Од тога 150 мечева је одиграно у оквиру националних шампионата свих држава које су настајале и нестајале на овим просторима, 17 пута су се ове две екипе састајале у националном купу, а преосталих осам дуела одиграно је у оквиру некадашњих такмичења Лига Ју пампиона (1969-1973) и ТВ лига шампиона (1993-1995).
Головима Павкова, Бена и Бабића Црвена звезда је стигла до јубиларног 100. тријумфа у дуелима са „старом дамом“ српског фудбала. Уз то, 44 дуела је завршено без победника, а Новосађани су славили у 31 мечу. Остварен је и гол коефицијент 328:173.

Први дуел ове две екипе одигран је пре тачно седам деценија. Црвена звезда је 19. септембра 1948. године у Новом Саду славила резултатом 2:1, а стрелци су били Каранфиловић у 64. минуту за тадашњу новосадску Слогу, а голове за наш тим постигли су Томашевић у 3. и Вукосављевић у 17. минуту. Тренер Светислав Глишовић је у том сусрету на терен извео следећу екипу: Љ. Ловрић, М. Ђурђевић, М. Кашанин, Б. Станковић, Д. Тадић, П. Ђајић, Р. Митић, Б. Палфи, Б. Вукосављевић, К. Томашевић, Ј. Језеркић. Меч је обележила тежа повреда Бранка Станковића пред сам крај сусрета.

Од тог дуела, па до данас обе екипе су имале светлих тренутака у међусобним сусретима, па је тако наш тим два пута декласирао Новосађане резултатом 7:1. Први пут се то догодило 5. августа 1979. године у Београду, а други пут у Новом Саду на 53. рођендан нашег Спортског друштва. Најјубедљивији пораз у дуелима са Војводином наш клуб је доживео марта 1986. године када је на Градском стадиону у Новом Саду поражен резултатом 4:1.

Највише голова за Црвену звезду у дуелима са Војводином постигли су Бора Костић (11), Дарко Панчев (10), а по седам пута мрежу Новосађана тресли су Никола Жигић и Драган Џајић.

Поред овог јубилеја, јучерашњи сусрет је био јубиларан и за нашег тренера Владана Милојевића. Он је у Новом Саду 70. пут седео на клупи нашег клуба. Остварио је истовремено и 51. тријумф, а уколико гледамо само национални шампионат била је то 38 победа на 43 првенствена меча.

Све честитке нашим фудбалерима и тренеру Владану Милојевићу.

Повезане вести

Leave a Comment