Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиДербиНајновијеФудбал

158. вечити дерби – најава

Највећи празник српског клупског фудбала у недељу 23. септембра 2018. г. исписаће своје 158. поглавље. Вечити дерби је догађај о којем се прича данима и пре, али и након одигравања самог сусрета. Међутим, овог пута, барем када је у питању звездашка јавност, дуел црвено и црно-белих је некако скрајнут у страну. Наши фудбалери су пре свега неколико дана започели кампању звану групна фаза Лиге шампиона и још увек се нашироко прича о сусрету са Наполијем, анализира се учињено и праве се планови за оно што предстоји. Управо у таквој атмосфери ФК Црвена звезда очекује предстојећи вечити дерби.

Поставља се питање, шта се уопште о дербију може рећи, а да то до сада није безброј пута и речено и написано.Статистички гледано у претходних 157. првенствених вечитих дербија црвено-бели су далеко бољи. Наш клуб је остварио 63 победе, 48 дуела је окончано без победника, а комшије су биле боље у 46 мечева. Гол коефицијент је убедљиво на нашој страни 224:190. Међутим, дуго се у јавности није створила слика да је једна екипа у дербију толики фаворит као што је то овога пута. Готово да се само поставља питање колико ће лопти завршити иза леђа голмана Партизана. Створена је атмосфера као већ давне `91. године. Тада је само три дана након полуфиналног дуела Купа европских шампиона и пласмана у велико финале игран 88. вечити дерби. Тај дуел је остао упамћен по томе што је наш клуб већ у 30. минуту сусрета головима Најдоског, Просинечког и Југовића имао предност од 3:0. Међутим, имамо и други пример историјски много ближи. У сезони 2003/04 комшије су са доста успеха играле у групној фази Лиге шампиона, али су зато у 121. вечитом дербију 8. новембра 2003. године претрпели убедљив пораз од 3:0 (Жигић 2, Перовић). Све наведено даје и наду, али и указује на то да морамо бити опрезни јер крилатица да у дербију не побеђује увек бољи више пута је и доказана на терену.

Уколико би смо упоређували све линије тима оба вечита ривала, јасно је да су црвено-бели далеко квалитетнији. Почевши од голмана, па до најистуренијег играча наши фудбалери су квалитетнији и искуснији од противника, а сусрет и дочекују у бољој атмосфери због резултата у досадашњем делу шампионата. И сам стручни штаб Црвене звезде предвођен Владаном Милојевићем је ако ништа друго, онда искуснији од Зорана Мирковића и његових помоћника. Све у свему, јасно је да је Црвена звезда велики фаворит у овом сусрету иако се меч игра на стадиону ФК Партизан, али све се то мора показати и доказати на терену. Уколико наши момци у меч уђу као што је то био случај у свим европским дуелима нећемо имати разлога за бригу и моћи ћемо да очекујемо успех.

Када говоримо о самом саставу који ће тренер Владан Милојевић извести у 158. вечитом дербију јасно је да никакве промене у дефанзивној линији неће бити у односу на дуел са Наполијем. Борјан, Стојковић, Савић, Дегенек и Родић су сигурни. У везном реду Владан Милојевић има много опција на располагању, али се може рећи да је место једино загарантовано Ненаду Крстичићу. Поред њега очекује се да ће место заузети Душан Јованчић који је био веома приметан у дуелу са Наполитанцима, али уколико се наш стручни штаб одлучи за нешто дефанзивнији везни ред онда ће на терен Бранко Јовичић. На позицији офанзивног везног фигурирају два имена – Лоренцо Ебисилио и Ел Фарду Бен. Бен као вероватно и најбољи наш играч у досадашњој сезони своје место може наћи и на позицији десног крила где му је конкурент Џонатан Кафу. На левом крилу очекује се Марко Марин иако је он након дуге паузе у кратком временском року одиграо две тешке утакмице у којима је показао сав свој квалитет. Као најистуренији нападач неприкосновен је љубимац свих Звездаша Ричмонд Боаћи. Поред наведених играча мора се поменути и Горан Чаушић који би такође могао бити избор нашег стручног штаба. Чаушић је претрчао километре на старту Лиге шампиона, али је за очекивати да он вечити дерби започне са клупе, па да своје минуте тражи у наставку сусрета.

Све у свему, не можемо побећи од улоге фаворита у овом дуелу, али да би се то оправдало морамо имати приступ као у сусретима Лиге шампиона. Уколико тако буде јасно је да наша дефанзивна линија неће бити угрожена, а нападачи ће већ наћи начин да нека лопта заврши иза леђа голмана Партизана.

158. вечити дерби:
– Датум: 23. септембар 2018. г.
– Време: 19 часова
– Стадион: ФК Партизан; капацитет: 32.710
– Судија: Данило Грујић (Ниш)
– Пројектовани састав: М. Борјан, Ф. Стојковић, В. Савић, М. Дегенек, М. Родић, Н. Крстичић, Д. Јованчић (Б. Јовичић), Л. Ебисилио (Е. Ф. Бен), Е. Ф. Бен (Џ. Кафу), М. Марин, Р. Боаћи. Тренер: Владан Милојевић

Повезане вести

2 comments

MILOS RANKOVIC сеп 21, 2018 at 15:58

MI SMO OD GROBLJA JACI MNOGO ALI NIKAKO DA PREZALIM ODLAZAK RADONJICA ON BI NAPOLIU DAO GOL SIGURNO BRZI JE OD KAFUA PUNO MORA KAFU DA IGRA U NEDELJU MALO VISE OFANZIVE NEGO U UTORAK DA IH ZGAZIMO I DA IH UNISTIMO DA CUTE DO KRAJA GODINE ISKRENO OCEKUJEM POBEDU OD NAJMANJE TRI RAZLIKE ONI NAMA NEMOGU DATI GOL DO SVETOG JOVANA SAMO DA SE MI UOZBILJIMO STO NESUMLJAM PORED IMPERATORA MILOJEVICA

Reply
vladimir сеп 21, 2018 at 10:57

Treba prihvatiti ulogu favorita,jer smo u ovom trenutku mnogo bolji,samo treba biti fokusiran na igru 90 minuta i to je to.SEKTASI ce prljavo igrati,provocirati i sl.jer kvalitetom ne mogu da se suprotstave nasoj Zvezdi.Vec par dana kukaju na sudjenje itd.Samo hladne glave i kvalitet mora doci do izrazaja…NAPRED ZVEZDA

Reply

Leave a Comment