Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаНајновије

АБА најава кола: Црвена звезда – Цибона

Црвена звезда нову сезону АБА лиге отвара у петак на свом терену мечом против Цибоне. После освојеног трофеја Суперкупа сигурно је да је ентузијазам међу навијачима и самим играчима Звезде додатно порастао. Противник у првом колу екипа Цибоне је већ дуги низ година у кризи. Нагомилани дугови су омча око врата клуба што за последицу има велики проток играча и честе промене на клупи. Цибону су током лета напустили Бранислав Ратковица, Андрија Ћорић, Домагој Бошњак, Арон Герамипор, Лука Жорић, Марко Томас и Јосип Попић а нови играчи су Игор Марић, Марко Љубичић, Филип Краљевић, Брендис Рејли Рос, Ник Славица и Дамир Маркота. Са клупе их предводи Иван Велић кога памтимо из његовог (успешног) мандата у Широком Бријегу као и из сезоне 2015/16 када је водио Крку из Новог Места.

У припремном периоду учинак Цибоне је половичан. Победе над су екипама које су реално лошије од њих али и убедљиви порази од Олимпије, Цедевите и Бешикташа. Увидом у ростер делује да ће у сезони пред нама главни ослонац екипе бити млади Карло Уљаревић и искусни абалигашки плејмејкер Марко Љубичић. Ту је и комбо бек кога памтимо из Морнара Брендис Рејли Рос као и Доминик Гилберт који се прошле сезоне прикључио Цибони. После неуспешног излета у Цедевиту у клуб се вратио Ник Славица. Момак који је био важан део хрватске репрезентације до 18 година са којом је играо финале светског првенства никако да свој пуни потенцијал докаже у сениорској кошарци и ово би можда могла бити сезона његове пуне афирмације. Капитен екипе је Марин Розић коме ће следећа сезона бити петнаеста узастопна у дресу Цибоне. Ту је и вишеструки повратник Дамир Маркота коме је ово четврти долазак у клуб. Филип Краљевић је центар који ће у рекет Цибоне донети висину (не и снагу) и долази из Задра у чијем је дресу претходних сезона знао да има неке солидне партије против Звезде.

Гледано на папиру ростер Цибоне не изгледа импресивно и иако је незахвално било шта прогнозирати пре него што крену утакмице делује да им следује доња половина табеле. Што се меча у петак тиче јасно је да је Звезда фаворит. Снага и бројност у рекету, агресивна одбрана, игра у транзицији и шут споља су нешто што је Звезда успешно презентирала на турниру у Лакташима и на шта Цибона тешко може да одговори у дужем временском интервалу.

Црвена звезда и Цибона су кроз историју играли неке утакмице које се дуго памте и препричавају. Последња победа Цибоне над Звездом је тријумф у београдској Арени у полуфиналу АБА лиге у сезони 2013/14. Пораз кога се многи звездаши и дан данас са горчином сећају. Једна од битнијих победа Цибоне над Звездом десила се у сезони 1983/84 када је у мајсторици финала плеј офа Цибона тријумфовала кошем у задњим секундама. Тај кош је усмерио правац којим су се два клуба кретала у годинама које следе јер Дражен Петровић управо због тог коша и те титуле која је донела наступ у тадашњем Купу европских шампиона уместо у Звезду (са којом је  имао  договор о преласку у случају освајања титуле) одлази у Цибону и са њом осваја две узастопне европске титуле. Реванш је уследио у сезони 1986/87. када је Цибону са Драженом Звезда победила у мајсторици полуфинала плеј офа у Загребу и тако је онемогућила да крене у поход на трећу узастопну европску титулу. Пораз који старије навијаче Цибоне вероватно и данас боли.

Тешко да ће меч у петак ући у категорију историјских, оних који ће се дуго памтити и препричавати. Али је ипак веома битан јер представља први корак на једном дугом и напорном путу који је пред стручним штабом и играчима Црвене звезде.

Пут је дуг али је циљ јасан – нова АБА титула и повратак у Евролигу.

Да наша Звезда буде првак поново!!!

Црвена звезда – Цибона, петак 28.09.2018. дворана „Александар Николић“.

Повезане вести

2 comments

rene artoa сеп 28, 2018 at 09:57

Zasto ne bi bila istorijska, pobedimo 50+ razlike i eto je u istoriji.

Reply
Србин са Космета сеп 27, 2018 at 17:07

Идемо момци!
Уз Вас смо свим срцем!

Reply

Leave a Comment