Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеОбавештењаФудбал

“L’Équipe” без доказа блати ФК и скупља кликове

Модерно новинарство у својој најгорој верзији. Број кликова, претплатника и бомбастични наслови, постали су приоритетан задатак за све оне који су некада доминирали огромним тиражом у новинској форми. Борба за сваки клик постала је важнија од свега, па и од моралних норми који треба да красе сваког, па и спортског новинара.

Градити причу са етикетом скандалозно је у принципу веома лак процес, мада до скоро није био саставни део спортског дела новинарства. За то вам је потребно само мало маште и покретање шкакљивих тема, које ће сваком појединцу заголицати машту. Текст који је обајвио француски лист “L’Équipe” препун је непроверених и полуинформација, док је сама срж те вести потпуно малициозна и одвратна! Без апсолутно иједног правог доказа, уредништво тог листа дало је себи за право да улази у процес прављења афере, само на основу речи неког појединца, чије име чак и није познато јавности (ако уопште постоји). Тај “доушник” је очигледно особа која не познаје околности у тиму Црвене звезде, па је као разлог за сумњу навео измешан састав наше екипе, што још једна глупост невиђених размера.

Трач број 1: Састанак председника ПСЖ-а и “функционера “Црвене звезде

Поред тога што не знају име тог функционера (то се у вашој професији господо зове НН ЛИЦЕ), на самом крају тог трача, долази се до закључка да тог састанка није ни било, већ да се само појавила информације да ће га бити у једној палати. Ту информацију могао је да пусти било ко, као што би било ко могао бити НН лице, јер ако се не зна његово име, не зна се ни да ли је уопште функционер, а ни ког клуба или је индивидуа за себе.

Трач број 2 : Уплата од 5 милиона

Уплата са толиком сумом је засигурно немогућа из разлога што велике кладионице имају одбрамбене механизме за такве ситуације, како не би имале огромне губитке. Свака уплата чак и са много мањим износом (на пример 5 000 евра), активирала би аларм у кладионичарским круговима. Тада следи блокада уплате и обавештавају се службе задужене за то. Уколико се то ради на тржишту Азије, за то морају постојати одређене трансакције, које су такође под сталним надзором, поготово са тако великим износом. Уз то НН лице је желело да уплати поменуту суму из сопственог џепа, на игру која је веома ретко у понуди (разлика у корист једног тима 5 голова), што такође сужава могућа места за уплату.Још један пример колико је аутор текста неупућен у материју о којој прича.

Трач број 3: Учинак фудбалера Црвене звезде и бројање грашки зноја.

Сатерани у ћошак схвативши да објављена вест нема довољно утемељење кренули су да траже “доказе” за своје тврдње. Анализирани су учинак тима и појединца у намери да се упореде са неким претходним мечевима, што је само по себи идиотски. Сваки меч је посебна прича и немогуће је упоредити два меча гледајући претчане километре играча. Просто у Паризу је постојала једна доминантна екипа, док је друга била сатерана на последњу трећину терена и готово без поседа лопте. У таквом развоју догађаја претрчани километри обе екипе били су знатно мањи од просека, али спортски новинар би то морао да зна ако се иоле разуме у фудбал. Онда су позвали неке своје „сручњаке“ који су причали о слабо мотивисаним играчима и грешкама одбране. Готово сви голови у фудбалу постижу се након неке грешке (тима или појединца), јер да нема грешака имали би 100% ефикасну одбрану и не би било голова.

ФК Црвена зевзда преостаје једио да јавно затражи извињење редакције L’Équipe јер су својим малициозним текстовима нанели немерљиву штету нашем клубу и срозали репутацију клуба на међународној сцени. Ми не улазимо у то да ли су им намере биле да то ураде клубу из Париза преко наших леђа или им је намера да покрију своје традиционално лоше тромесечје у пословању готово сваке године. Уколико би да ексклизивним садржајем глупости и лажи подигну себи број посета на сајту или броја претплатника, онда је јасно да се ради о особама које не познају ни основна начела новинарства, а посебно не истраживачког. Господо промашили сте трку. Писање скандалозних вести, малициозног садржаја и препуно непроверених информација, популарно је штиво за особе које прате ријалити звезде, естраду и остатак треш модернизма. Али за спортски лист? То је срамотно!

У сваком случају ако постоји промил шансе да се прича докаже, УЕФА ће сигурно реаговати и спровести истрагу до краја. Наш клуб је подржао ту идеју у намери да се јасно и јавно објави резултат те истраге и скине љага са Црвене звезде. Нама не преостаје ништа друго него да тужимо лист за нарушавање угледа и затражимо да јавно признају своју грешку, јер штета нанета овом причом може да створи итекако велике потешкоће нашем клубу у будућем пословању на европском тржишту. Црвена зевзда се вратила у европски крем и неће је одатле избацити неки француски квази новинари!

Повезане вести

2 comments

MILOS RANKOVIC окт 13, 2018 at 23:52

TREBA TUZITI SVAKOG KO JE OVO IZMISLIO PA PSZ DAO PET KOMADA LIONU CETRI DANA POSLE ZVEZDE DRUGO BORJAN NIJE MOGAO DA BRANI NIJEDAN GOL TRECE MOGLI SU DA NAM DAJU JOS PET KOMADA CETVRTO TE FRANCUZE SVAKOM NOVINARU TREBA ZABRANITI DA DODJU NA NAS STADION PETO KO SI BRE TI NOVINAR DA SE TEBI TERZIC JAVI KLOSARI JEDNI FRANCUSKI SAMO IZMISLJATE PSZ KOJI BRE IMA PARA NAMESTA UTAKMICU DA BI TERZIC UZEO PET MILIONA PA TO JE TAKVA GLUPOST DA JE TO STRASNO ZATO BRACO KADA FRANCUZI DODJU POGOTOVO NOVINARE TREBA VREDJATI PSOVATI PLJUVATI KO STO ONI PLJUJU NASU ZVEZDU KLOSARI FRANCUSKI

Reply
Branko окт 13, 2018 at 22:45

Svaka pomisao da treba da se zadovolji samo sa ,“e izvinite nas insajder (glupak) nas je prevario“,bio bi ludak i glupak bar iz 2 razloga.Razlog broj jedan jer se za takvu laz,a pogotovo na zapadu,trazi ne cak ni oidsteta od nekoliko miliona vec i preko 10 miliona eura (sve u zavisnosti od klevete i lazi koje i kolike su izrecene i kome dali je fizicko lice ili kolektiv ).I pod brojem dva sta mislite kako bi se neko ponasao prema nama da smo mi (ili novinari iz nase zemlje) pisali o njima nesto slicno ili isto i sta bi nam sve radili i koju bi kaznu trazili.Dali bi samo trazili izvinjenje ili i milionsku odstetu i kaznu .

Reply

Leave a Comment