Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеКошаркаНајновије

МЦЗ анализа: МораБанк Андора

У трећем колу Еврокупа кошаркашима Црвене звезде у госте долази екипа Андоре.

МораБанк Андора је кошаркашки клуб из Андоре који се такмичи у шпанској АЦБ лиги. Најновији успон Андоре почиње 2014. године када се клуб после 18 година одсуства враћа у шпанску кошаркашку елиту. Три године касније клуб се први пут пласирао у Еврокуп а током прошле сезоне тај успех је поновљен.

Уочи ове сезоне Андора је претпрпела одређен промене у играчком кадру али можда и најважнија промена се десила на клупи. Екипу преузима Ибон Наваро, талентован
шпански тренер који је прошле сезоне предводио Манресу до пласмана на Ф4 турнир Фиба Лиге Шампиона. Андора је такође довела и петорицу нових играча. Новајлије су Рафа Луз, Дилан Енис, Микеле Витали, Реџи Апшоу и Шејн Витингтон.

Ендру Албиси је стартни плејмејкер Андоре. Француски кошаркаш игра своју трећу сезону у клубу и претежно је окренут организацији игре. На прва два меча Еврокупа има просек од 5 асистенција и 2,5 украдене лопте по мечу. Његова замена је Рафа Луз кога памтимо из Евролиге где је наступао за Басконију у сезони 2016/17. Попут Албисија ни он не шутира превише те тако има свега шест узетих шутева у прва два кола. На позицији комбо бека је бивши кошаркаш Црвене звезде Дилан Енис. Снажан бек који је нарочито добар у продору и у транзицији, способан је да искреира шут за себе али је генерално спорадичан шутер. То су потврдила и прва два кола Еврокупа где је против Галатасараја убацио 20 поена уз 50% шута из игра да би против Бреше у сличној минутажи имао учинак од 0/5 у шуту из игре и убацио свега два слободна
бацања. У спољној линији на позицијама бека и крила игра Микеле Витали. У Андору је стигао из Бреше која се ове сезоне, заједно са Звездом и Андором, налази у групи А Еврокупа. Витали је свестран кошаркаш. Добар је у продору и представља опасност у шуту за три мада то још увек није показао ове сезоне. У прва два кола шутира само 1/12 за три. Давид Јелинек је још један кошаркаш који наступа на позицији крила. Други стрелац екипе тренутно са 13,5 поена по мечу за неких 18 минута на терену. Већ је играо против Звезде у сезони 2013/14 када је као члан Басконије два пута поражен од нашег клуба. Надамо се да ће се таква традиција наставити и у уторак. Спољну линију Андоре попуњавају још и Дејвид Вокер, Гиљем Колом, Сани Чампара, Хуго Бартоломе и Валтер Веверис и они до сада нису добијали минутажу у Еврокупу.

И на унутрашњим позицијама Андора је добро попуњена. Реџи Апшоу је способан да покрије обе крилне позиције зависно од потребе екипе у датом тренутку. Статистички гледано први стрелац екипе у прва два кола али је попут Ениса и он испољио велику несталност у учинку па је пртив Галатасараја имао само 2 поена уз шут из игре 1/6 а против Бреше 29 поена уз шут из игре 10/18. Позицију крилног центра попуњава Џон Шурна. Наступао је већ против Звезде у дресу Цедевите претпрошле сезоне. Шурна је користан тимски играч помало чудног шута који га на почетку сезоне врло добро служи. Зна да погоди споља, добар је у продору, добар у скоку и транзицији. Обе центарске позиције покрива још један бивши играч Црвене звезде – Оливер Стевић. Чешће игра на позицији петице. Ово му је трећа сезона у клубу. Сада већ ветеран Стевић своје искуство на терену користи на најбољи начин. Не шутира превише али оно што шутне углавном погоди, ту је да направи блок кад треба, да покупи скок…
На позицији класичног центра у Андори играју Шејн Витингтон и Муса Диање. Диање је годинама неуспежно покушавао да се избори за место у ростеру Барселоне и након неколико позајмица коначно је прошле сезоне напустио Барселону и потписао уговор са Андором. У питању је атлетски одличан играч који највећи допринос даје у скоку и
заштити рекета. Витингтон је прошлу сезону провео у дресу Зенита где је због неких проблема са повредама забележио свега 18 наступа. Витингтон је за своју висину и тежину (211цм, 111кг) прилично покретан, добро се сналази у игри на ниском посту а не либи се да испали и шут за три ако се укаже прилика. Последњи играч у рекету је млади Летонац Арманд Беркис који још увек не добија минуте на терену.

Андора је екипа која игра брзу и агресивну кошарку. Иако је незахвално после само два кола позивати се на статистику она каже да је Андора екипа која игра на нешто већи број поседа и да су у том сегменту пети у целом Еврокупу. Статистика каже и да је Андора (уз Уникс) прва офанзивно-скакачка екипа у такмичењу а са обзиром да је Звезда на претходним утакмицама знала да има проблема у том сегмету то је податак који позива на опрез. Андора је екипа која је у рекету добро попуњена тако да на тој позицији Звезда неће моћи да оствари неку превелику предност. Са процентом шута за три од 27,5% Андора је једна од најлошијих екипа у Еврокупу па би се са њиховим шутем споља можда вредело коцкати. Насупрот томе у шуту за два су са 62% друга најбоља екипа у такмичењу.

Генерално рецепт за победу је добро грађење и контрола скока као и нешто спорији ритам и увођење њихове екипе у игру пет на пет. Затворити рекет колико је то год могуће и спречити продоре њихових бекова до самог коша чак и по цену неког шута извана. Енис ће сигурно бити додатно мотивисан па га од самог почетка меча добром и агресивном одбраном треба увести у нервозу и контраритам. Да је у форми Енис је показао у суботу када је на мечу АЦБ лиге против Манресе имао учинак од 36 поена (шут из игре 9/14, са слободних бацања 16/17) пет скокова, три асистенције и две украдене лопте. Поред њега на том мечу истакао се и Џон Шурна са учинком од 10 поена и 13 скокова.

Црвена звезда је са две стартне победе створила солидан капитал али како Милан Томић често каже увек је боље победити него изгубити. Поготово кад играш у свом дому, у својој кући, пред својим навијачима.

Црвена звезда – Андора, уторак 16.10.2018. дворана „Александар Николић“.

Повезане вести

1 comment

Србин са Космета окт 15, 2018 at 14:11

Хајде момци у црвено-белом забележите још једну у низу!!!

Reply

Leave a Comment