Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша у Европи и свету

Звездаши су овог викенда били доста успешни. Доста њих су остваривали победе, неки су били асистенти, а неки и били стрелци.

Немања Видић
Немања Видић

У Енглеској је Maнчестер Сити убедљиво победио новог Премијерлигаша, Норвич Сити са чак 5:1. Ипак, део свега овога није био и српски леви бек, Александар Коларов. Коларов је одлично одиграо последњу утакмицу, у Лиги Шампиона против Наполија, али није га било у првих 18 ни прошле недеље, због повреде. Тренер Манћини највероватније неће моћи да рачуна на њега за врло битну утакмицу у Лиги Шампиона против минхенског великана, Бајерна. А Манчестер Јунајтед је остварио још једну јалову победу. „Црвени ђаволи“ су на гостовању у Бирмингему минималним резултатом од 0:1 славили против Астон Виле. Добар посао у одбрани вицешампиона Европе је одрадио и капитен Немања Видић, који је уз помоћ саиграча лако изашао на крај са Бентом и Агбонахором. Јунајтед је тако остао у трци за Ситијем, и пет бодова су у дефициту. Ипак, и поред добрих партија које пружа, Видић ће напустити клуб у коме је од 2004. на лето како наводе енглески медији. А Вулверхемптон је уписао нова три бода. „Вукови“ су савладали Сандерленд са 2:1, али део те победе није био Ненад Милијаш, који је гледао утакмицу са клупе. Милијаш је, како се и претпостављало изгубио место у првих једанаест после пораза од Челзија у прошлом колу. Милијаш никако не може бити задовољан овосезонском минутажом у златно-црном дресу, и могуће је да потражи нову средину већ на зиму. У недељу је у дербију Чемпионшипа Кардиф победио Бирмингем Сити са 1:0. Главни разлог томе ј црвени картон који су „плавци“ из Мидландса добили након сат и три минута времена игре. Одмах потом су примили и једини гол, а „жртва“ тог картона био је и Никола Жигић, који је истог минута замењен. Жигић је солидно одиграо, али много већи утисак је оставио у Браги, када је против истоимене екипе промашио једанаестерац, чиме је практично, али не и теоретски енглески нижелигаш изгубио све шансе да се нађе у најбољи 32 Лиге Европе. Иако је био трагичар, Жигић вероватно неће напуштати Бирмингем на зиму, како наводи тренер Крис Хјутон.

Павле Нинков
Павле Нинков

У Француској су, по први пут ове сезоне, Звездаши мање играли од Звездиних „Енглеза“. Немања Пејчиновић и његова Ница направили су велико изненађење победивши епику Рена са 2:0. После серије од три везана пораза црвено-црних, и четири утакмице непораженог Рена, овај резултат је био и више него изненађујући. Херој Нице је, иако није био ни стрелац ни асистент свакако и Пејчиновић, који је врло добро затварао десну страну Рена, а исто тако био активан у нападачким акцијама свог тима. Ипак, Ница се и поред пораза и даље налази у опасној зони, али јој сада недостаје само један бод како би изашла из исте. Успешан је био и Парис Сент Жермен, који је након три везана пораза напокон успео да победи. Погнутих глава су се из „Града светлости“ вратили играчи Оксера, који су поражени са 3:2. У победничкој екипи се на терену није нашао Милан Бишевац, који је свих 90 минута преседео на клупи. Бишевцу је ово други узастопни меч у шампионату како не игра. Прошлу утакмицу, Србин је одиграо на месту задњег везног у Лиги Европе у четвртак, када су „свеци“ поражени од Ред Була са 2:0. Тулуз је у Лиону поражен од Олимпика истим резултатом као Оксер од ПСЖ-а-3:2. Иако су врло добро играли, љубичасто-бели су се вратили кући без бодова. Бивши капитен Звезде, Павле Нинков, одиграо је свих 90 минута на позицији штопера. Не може се рећи са успехом, јер је Ахаманда примио 3 гола(додуше, један из једанаестерца), али Нинков је свако био у најмању руку исти као остали играчи Тулуза. Ова екипа тренутно заузима шесту позицију Лиге 1, и недостату јој 4 бода како би се нашла на месту које води у Лигу Европе. Бордо је дефинитивно изашао из кризе. Тегет плави су у минулом колу савладали Нанси са 2:0. Ипак, међу првих осамнаест тренера Жилоа се није нашао и Вујадин Савић. Син легендарног Душана Савића је у у врло незавидној позицији у Бордоу, и могуће је да ће на зиму потражити нови ангажман. У Лиги 2 је Филип Ђорђевић забележио 90 минута, али је његов Нант поражен од Реимса са 3:1. Жуто-зелени су тако изгубили доста шансе да се нађу међу прве три екипе, али свакако да шансе још постоје. Ђорђевић ће вероватно и на пролеће играти за Нант, јер ни близу није ефикасан и успешан као прошлих сезона.

Бошко Јанковић
Бошко Јанковић

У Италији се Леће јуначки борило на гостовању Наполију, али није успело и да се избори. Ђало-роси јесу постигли два, али су примили чак четири поготка, тако оставши на последњем месту Серије А. Сам податак да је голман Бенаси четири пута вадио лопту из мреже говори да одбрана није била на нивоу, одакле се не може изузети Ненад Томовић. Новопечени репрезентативац Србије је пружио слабу партију на позицији левог бека, која му, додуше и није природна. Екипи Лећеа је ово био трећи везани пораз, а вероватно ће доживети и четврти против римског Лација. А најзанимљивија утакмица у претходном колу се одиграла у Милану, где је Интер угостио Удинезе. Успешнији су били гости из Удинеа, који су славили са 0:1. Ипак, резултат је могао да буде доста другчији. Најпре, у 86. минуту легенда Удинезеа, Ди Натале је промашио једанаестерац, али да ствар буде још интересантнија, Интеру је након три минута досуђен пенал. Одговорност да шутира преузео је Пацини, који је такође био непрецизан, и Интер је пропустио прилику да изједначи, и макар узме бод. Део свог овог лудила били су и Душан Баста(за Удинезе свих 90 минута) и Дејан Станковић(за Интер последњих 10 минута). Баста је солидно одрадио дефанзивни посао, док Станковић није имао довољно времена да се покаже. Последња дестинација са које вас преносимо информације је Ђенова, где је истоимена екипа поражена од Милана са 0:2. У тиму Ђенове се нашао и нови-стари репрезентативац, Бошко Јанковић, који није био стална опасност по гол росо-нерих али је имао неколико прилика. Он је замењен у 77. минуту, јер још није спреман за свих 90.

Здравко Кузмановић
Здравко Кузмановић

У Немачкој је велики Звездаш, Здравко Кузмановић одиграо последњих 25 минута утакмице између његовог Штутгарта и Келна. Меч је завршен резултатом 2:2, иако су Швабе имале предност од 2:1 све до 88. минута. Ипак, Штутгарт је освојио само један бод, и заузима релативно лоше седмо место. Кузмановић, који није задовољан статусом у свом клубу, најавио је евентуални одлазак у Италију, или неки други немачки клуб.

У Шпанији су одмерили снаге Осасуна и Бетис, али по обичају, бивших играча Звезде није било на терену, а овога пута ни на клупи. Душко Тошић није ни допутовао у Памплону, док је Дејан Лекић утакмицу посматрао са клупе.

Милош Нинковић
Милош Нинковић

У Украјини је Милош Нинковић играо за кијевски Динамо до 56. минута. Он и његови саиграчи су савладали Металург из Доњецка са 1:0. Нинковић није ништа посебно урадио, а с обзиром да се није много наиграо ове године у дресу вицешампиона Украјине, врло је вероватно да ће напустити Динамо. Слична, али боља ситуација је код Владимира Дишљенковића. Српски голман је и поред добрих одбрана у претходним колима био резерва на утакмици коју је његов Металист завршио са три гола у противничкој, и једним у својој мрежи. Дишљенковић је играо на осам утакмица, што је уједино и највећи број утакмица на колико је неко бранио у хракивском клубу.

Марко Пантелић
Марко Пантелић

У Грчкој се истакао Марко Пантелић, који је постигао победоносни гол за Олимпијакос. Олимпијакос је славио са 2:0 против Панаитоликоса, а може се рећи и да је Пантелић ушао у голгетрску форму, јер му је ово трећи гол на последње две утакмице. Олимпијакос је и поред победе и даље други, и заостаје један бод за АЕК-ом(уз утакмицу мање) и у предности је од исто толико над Панатинаикосом, али уз утакмицу више. Критски ОФИ је са 0:1 савладао данас најнеуспешнији тим Суперлиге Грче, Доксу из Драмаса. Минуте, и то њих 73 на овој утакмици је забележио Словенац, Мирнес Шишић. Он није успео да се упише у листу стрелаца, али се испоставило да то није било ни потребно. ОФИ заузима пето место, које им обезбеђује борбу у квалификацијама за Лигу Европе. Ипак, за разлику од Олимпијакоса и ОФИ-ја Паниониос није успео да забележи победу. У његовим редовима није било Дејана Миловановића, који се није много ни наиграо ни наседео у овој полусезони.

Филип Ђуричић
Филип Ђуричић

У Холандији су и овог викенда бриљирали Звездаши. Филип Ђурчић је постигао један гол у убедљивој победи Херенвена над АЗ-ом од 5:1. Млади српски репрезентативац је тако дошао до свог петог гола у сезони, чиме је постао трећи стрелац екипе, а уз то има и двоцифрен број асистенција. Вреди напоменути да је овај младић Звезду напустио без обештећења, и сада се види колико смо могли да профитирамо у њему и новчано, али пре свега и у играчком кадру. Слична ситуација је са Ненадом Срећковићем и Јагошем Вуковићем, чији су Де Графшап и Рода одмерили снаге у суботу. Боље је прошла црно-жута екипа, која је славила са 1:2, чиме је дошла деветог места. Де Графшап је остао на шеснаестом, и наставља бору за опстанак без плеј-аута. У суботу је управо Срећковић асистирао код јединог гола, и показао да је доста битан фактор у екипи и да може да донесе превагу.

Преглед настављамо у Азербејџану, где су бранила двојица српских голмана. Реч је о Саши Стаменковићу и Бојану Павловићу. „Стамени“ је стајао између статива Нефчија на утакмици коју су он и његови саиграчи решили са 4:2. Нефчи је тако засео на прво место азербејџанског шампионата, и два бода је у суфициту у односу на пратиоце. Један од њих је и Харабах, који је са 0:1 победио Туран у Товузу. Павловић је на том мечу одлично бранио, и свакако допринео победи. Харабах заузима пето место које му доноси плеј-оф.

За крај смо вам припремили извештај из Саудијске Арабије, где је Душан Ђокић играо свих 90 минута за Неџран, који је ремизирао са Хаџером-1:1. Неџран се тренутно налази на деветом месту.

Повезане вести

8 comments

:) дец 8, 2011 at 10:45

Man.C. vodi Mancini a ne Anceloti,a Kolarov ne igra zbog povrede koju je zadobio u utakmicu protiv Arsenala. 😀

Reply
Немања дец 8, 2011 at 11:45

Хвала исправљено! : )

Reply
ZmajOgnjeni дец 8, 2011 at 00:14

Od svih bezumnih prodaja najvise mi je zao za ovog Djuricica, kad sam ga prvi put video kako igra za mladu reprezentaciju srce htelo da mi prepukne, tuga…

Reply
dejo дец 7, 2011 at 23:21

BRAT PANTELA!

Reply
Ryber Palunko дец 7, 2011 at 22:05

He, Đuričić bivši Zvezdaš! Koliko je on to minuta odigrao za Zvezdu? Je l’ zna neko?

Reply
Немања дец 7, 2011 at 22:16

Нажалост за сениорски тим није играо, али је био јуниор.
Један од циљева овог текста је и да се покаже да наши омладинци нису за одбацити, јер итекако вреде! Зато памет у главу са Јанковићем, Стојковићем, Ожеговићем и осталима!

Reply

Leave a Comment