Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКуп СрбијеНајновијеФудбал

МЦЗ представља: ТСЦ Бачка Топола

Жреб осмине финала Купа Србије за сезону 2018/19 донео је црвено-белима новог противника у походу на куп трофеј. Наши фудбалери ће у другој рунди најмасовнијег српског такмичења укрстити копља са екипом ТСЦ из Бачке Тополе. Ова екипа има изузетно занимљиву прошлост, иако никада није играла у елитном рангу нашег фудбала, али су садашњост и будућност још занимљивији.

Први лоптачки (фудбалски) колектив на подручју Бачке Тополе потиче из 1912. године, иако се за формирање тадашњег клуба „Тополски Спортски Клуб“ узима наредна 1913. година. Клуб је након Првог светског рата променио име у „ЈАК“ (Југословенски Атлетски Клуб). Окупацијом Краљевине Југославије клуб наступа у Другој лиги Мађарске где му је највећи успех било освајање друге позиције. Након ослобођења клуб мења име у „Еђшег“, а 1951. године поново мења име и постаје „Топола“. Најуспешније године клуб доживљава под именом „АИК Бачка Топола“. Тај назив носи од 1974. године када је дошло до фузије са ФК Панонија, а већ почетком 80-тих година ХХ века долази до Друге савезне лиге тадашње СФР Југославије у којој се такмичио пуне четири сезоне.

Распадом велике Југославије и клуб улази у тешкоће. Годинама је таворио по нижим војвођанским лигама, а 2003. услед финансијских проблема престаје са радом. Остале су тада само млађе категорије које су наставиле са такмичењима.

Клуб се 2005. године фузионише са ФК Бајша и настаје ФК Бачка Топола која преузма место у Војвођанској зони (четврти ранг такмичења). Од тада креће велики успон клуба.

Клуб се до сезоне 2010/11 такмичио у Војвођанској лиги „Исток“ у коју се након две сезоне играња у трећем рангу вратио. У сезони 2015/16 наступа у Српској лиги-Војводина, да би већ наредне сезоне изборио пласман у Прву лигу Србије. Те сезоне су екипе Братства 1946 из Пригревице и Омладинца из Нових Бановаца одустале од промоције у виши ранг, па су то фудбалски челници ТСЦ-а искористили и као трећепласирани у трећем рангу прихватили позив и постали српски прволигаши. Већ у првој сезони у другом степену такмичења били су близу пласмана у Супер лигу пошто су сезону завршили на четвртој позицији. Ипак, руководство клуба је одлучило да прво реши питање инфраструктуре и фудбалске академије па тек онда да закорачи на највећу сцену српског фудбала. Председник клуба Саболч Палађи је у сарадњи са Фудбалским савезом Мађарске, а под покровитељством мађарског премијера Виктора Орбана, обезбедио средства како би у Бачкој Тополи изникао објекат који ће бити понос војвођанског и српског фудбала.

Екипа из Бачке Тополе је изнедрила неколико значајних играча међу којима су Никола Жигић, Андрија Калуђеровић, као и актуелни најбољи фудбалер српске репрезентације Душан Тадић.

Наш клуб је већ имао прилику да одигра званичну утакмицу са екипом из Бачке Тополе. У 1. колу Купа Маршала Тита у сезони 1982/83 црвено-бели су играли са тадашњим АИК-ом у Бачкој Тополи. Меч је одигран 27. октобра 1982. године, а пред готово 8.000 гледалаца Црвена звезда је славила резултатом 4:2. Стрелци за наш тим били су Владимир Петровић, Бошко Ђуровски, Рајко Јањанин и Ранко Ђорђић. Тадашњи тренер Стеван Остојић на терен је извео следећи састав: А. Стојановић, М. Шугар, М. Пештерац, М. Јовин, Р. Ђорђић, С. Репчић, Р. Јањанин, Б. Ђуровски, З. Димитријевић, В. Петровић, М. Ђуровски (К. Ђурић).

Све у свему, јасно је да нас очекује занимљив дуел против ТСЦ-а, а сви познаваоци фудбалских прилика у Србији свесни су да ће ТСЦ из Бачке Тополе најкасније за две до најкасније три године бити стандардан члан српске фудбалске елите.

Повезане вести

Leave a Comment