Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеБлоговиВажноКошаркаНајновије

Кошаркашка клиника(атлетицизам)

Познато је да је кошарка један од најузбудљивијих и најдинамичнијих спортова. С’тим у вези покрећемо нову рубрику на нашем порталу, где ћемо покушати приближити све чари ове магичне игре под обручима. У првом издању овог серијала представљамо АТЛЕТИЦИЗАМ. 

By Горан Новаковић! 

Питали су ме неки моји другари у шали, шта ти је бре то, шта се тачно подразумева ? Ја сам им поставио контра питање, а шта Ви под тим подразумевате?

И наравно гро одговора је био, ма то је способност брзог трчања и скочност, то је њихова дефиниција !

Е па није, то је много комплекснија област. Има разних појмова атлетицизма у многим спортовима, има рецимо и

пожељни атлетицизам какви регртути морају да поседују и у конкурсу за специјалне војне и полицијске јединице. У спортовима је доста слично,али ипак није исто.

Не преферирам да будем 100% у праву, ово је само моје персонално размишљање, за неке компоненте неких других се слажем,а за неке не.

Узмите мало са резервом, али ово је моја дефиниција кошаркашког атлетицизма, макар имам право на аутентичност.

1.Power – ја бих ово превео као енергију, која даје способност наглих реакција у кратком временском интервалу на малом простору као сто је кошаркашки терен.

2.Speed- брзина трчања преко целог терена, брзина трчања у разним правцима, са променом дирекције и интензитета трчања, са лоптом и без лопте, способност мењања брзине, преферира се способност наглог убрзавања.

3.Strenght – снага која је такође једна од компоненти надареног и успешног играча. Веома битна у савременој кошарци, јер се инсистира на чврстој игри са пуно контакта,способност да се изнесе контакт и поентира преко одбрамбеног играча. Веома битна у позиционирању, у протрчавању преко блокова, у борби под кошем за дефанзивне и офанзивне скокове.

4,Agility- окретност, спретност, ово је екстремно важна компонента, а многи кажу и кључна, јер захтева ацелерацију у латералним правцима у дефанзиви, у спречавању продора на кош, захтева способност да у пар секунди затворимо нападача, да га испратимо у променама праваца и брзине кретања у само пар секунди, пошто је кошарка постала екстремно брза и захтева одговарајуће играче да покрију ову компоненту. Такође је веома корисно у контрама и пресингу или у брзим шутевима у офанзиви.

5.Coordination – изузетно важан сегмент свакако. Бити координисан значи бити у сихронизацији са саиграчима, пратити шта они раде, постављати се у нападу и одбрани у таквој позицији да можеш да ефективно нападнеш кош, или да га ефективно одбраниш. Од пресудне важности је вид и ханд & еyес.

Значи веома су битне руке и њихова јачина, реакција и брзина деловања. Ја у животу код неког играча нисам видео бољу координацију него код Била Расела, невероватна антиципација, перцепција и брзина реаговања у његовим рукама, увек је био фокусиран,у станце(ставу),да је то невероватно.

6.Balance – Противник константно жели да Вас избаци из баланса, да вам поремети аутоматску навежбану флуидност покрета, да вас избаци из ритма и тиме из зоне комфора.По мом мишљењу најважније су четири области где мора да се буде на високом нивоу баланса, а то су Баллхандллинг, Схоот, Дриблинг и Скакање, јасно је да су у питању сегменти контакта где може противних да нас релативно лако избаци из ритма.

7.Endurance – издрзљивост,могућност да се игра на високом нивоу у дужем временском периоду,веома важан сегмент у врхунском спорту, често и пресудна цињеница која дели од победе до пораза. Ту се обухвата и кардио тренинг и кондициони тренинг, да би се добиле веома високе перфомансе које захтева професионални спорт, зато многе екипе имају обавезног кондиционог тренера коме је главни задатак а тиме и одговорност да припреми екипу за игру на највишем нивоу играња у најдужем могућем временском периоду.

8.Mental Toughness – ментална цврстина/отпорност/зилавост је опет једна од најважнијих области, то је особина која се детерминише као могућност да врхунски играчи играју под константним стресом и притиском где показују квалитет карактера и истрајности, не губећи фокус ка освајању трофеја, може да се додатно дефинише као притисак навијача, медија, управе која ставља пред њима циљ да се константно побеђује.

То су по мом мишљењу неки принципи дефиниције атлетицизма који захтева данашња игра. Квалитет који поседују надарени играчи. Свакако да постоје и принципи методике тренинг у смислу побољшања перфоманси код професионалних играча, али то је нека друга област…

 

Повезане вести

Leave a Comment