Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Бреша као показатељ…

Екипа Милана Томића у среду 24. октобра игра свој 11 званични меч у актуелној сезони. У претходних десет наши кошаркаши су остварили стопроцентни учинак, док су у три меча Еврокупа остварене две сигурне победе на домаћем паркету и „брејк“ на гостовању екипи Монака, па престојећи дуел у Бреши могу знатно мирније да очекују.

Сходно оствареним резултатима и тренутном скору 3-0 на табели групе „А“ Еврокупа, многи би могли да кажу да дуел у Италији можда и није у овом моменту приоритетан. Међутим, дугорочно гледано, а при томе не мислимо само на други круг прве фазе такмичења, овај дуел може много тога да донесе иако се евентуалним киксом не губи превише. Табела наше групе Еврокупа показује да се иза нас у овом моменту налазе са скором 2-1 екипе Монака и Галатасараја, иза њих су МораБанк Андора и ратиофарм Улм са 1-2, а Германи Бреша Леонеса до сада није осетила сласт тријумфа. Од тренутног двојца најближих пратилаца Монако смо добили на њиховом паркету, а екипу из Истанбула у 5. колу дочекујемо у дворани „Александар Николић“. Уз пројектовани тријумф над Турцима у наредном колу, а сходно да те две екипе имају међусобни дуел у актуелном колу, победа у Бреши би нам сигурно донела барем две победе предности над најближим ривалима пред старт другог круга прве фазе. Морамо имати у виду да нам други круг доноси незгодна гостовања у Немачкој, Андори и Истанбулу, па иако смо сигурни да имамо најбољи састав у односу на све ривале у групи, идеална ситуација би била имати што већу бодовну предност која би свакако донела растерећеност у наведеним мечевима.

Све горе наведено, веома је важно због борбе за прву позицију у групи која доноси лакше ривале у групи ТОП 16 фазе. Тиме би смо у наредној рунди сигурно избегли екипе које су до сада у такмичењу уз нас највише показале (Локомотива Кубан Краснодар, Валенсија Баскет и УНИКС Казањ), а такав исход би нам отворио и пут у четвртфинале. Групе ТОП 16 фазе формирају се по унапред утврђеном кључу на основу пласмана у првој фази. Тако би наш клуб уколико сачува прву позицију у наредној фази био сврстан у групу „Е“, а противници би нам били другопласирани групе „Б“, трећепласирани групе „Ц“ и четвртопласирани групе „Д“. Иако тренутни пласман није валидан и подложан је чак и већим променама, по тренутном стању у другим групама за противнике би имали Албу из Берлина, ЛДЛЦ АСВЕЛ Вилербан и Ритас Виљнус. И у овој конкуренцији, нескромно, наш клуб би био фаворит за једно од прва два места, па гледајући далеко у будућност, у мају наредне године могли би у борби за саму завршницу такмичења да укрстимо копља са шпанским противницима Валенсијом Баскет или Уникахом из Малаге.

Целокупна ова футуристичка анализа показује колико нам то прво место у групи значи, јер готово сигурно тиме избегавамо руске клубове Локомотиву Кубан и УНИКС Казањ који су на папиру сигурно и највећи фаворити за сам трофеј и директан пласман у Евролигу наредне сезоне.

Због свега тога, дуел у Бреши нам је веома важан. и још једном ћемо поновити да тим сусретом можемо много добити, иако не губимо много евентуалним киксом.

Повезане вести

Leave a Comment