Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеБлоговиКошаркаНајновије

Кошаркашка клиника(дијамант притисак)

Овај пут у нашој рубрици се бавимо и представљамо “ дијамант притисак“ начине како се игра и напада.

By Горан Новаковић! 

Дијамант притисак је један од најефективнијих пресинга по целом терену на нивоу млађих категорија. Одмах ми пада на памет игре наших кадета и јуниора који скоро перфектно играју ову врсту одбране. Чињеница је да се ствара предност јер највећи број кадета и јуниора не може да баца цросс цоурт пассес. Али већ на сениорском нивоу ова одбрана је мач са две оштрице, што значи да је високо ризична, јер профи играче које нападаш на овај начин су на физичко, тактични и техничко много вишем нивоу и могу да нам наштете са гомилом лаких поена јер поседују искуство и квалитет.

Иницијална формација Диамонд пресс је на четири линије у средини. У првој линији је играч у средини, два играча су на страни, у трећој линији четврти играч је око центра и у четвртој линији обично центар заузима позицију испред линије за три поена. Они континуирано и константно врше пресинг на лопту и на својим играчима све док не изазову погресан пас, кораке, или лопту у аут.

Како се напада дијамант пресинг : напад и разбијање диамонд пресс захтева хитре пасове, заједно са обавезном претпоставком да лопту у рукама морају да имају најбољи балл – хандллер-и у екипи, код нас типа рецимо Регланд. Играчи морају да буду увежбани да хитро изводе инбоунд пасове(извођење аута) пре него што противнички дифендер стигне да се постави у став и буде у позицији да украде лопту.

Иницијална формација : четири играча су у инбондс-у, двојка и тројка су на крилним позицијама, један је у средини дијаманта. Четворка додаје до двојке и тројке идући од аута до леве стране ширећи дефанзивну поставку.

Касније ако два играча примају пас, један спринтује на страни, тројица продиру кроз средину дијамант напада.

Два додавања између два играча, трећи играч има могућност дриблинга на страни напада. Ово треба да приказује игру 2 на 1 за лакше кошеве.

Напомена: веома је важно решити се лопте што је брзе могуће, због постављања замке два противничка играча када лопта буде изведена из аута јер два играча ако не буде хитро додавање могу да удвоје играча који прима пас и да му отму лопту хватајући га пре тога у трап(замку).

Ако рецимо да противнички одбрамбени играч клизи изнад и покрива 1 или два играча и омета чист пас за трећег играча у средини, онда кроз два или три дриблинга у средини за доброг балл – хандллер-а решава проблем организацијне напада и чека добру прилику за неометан пас на половини противничке одбране.

Повезане вести

Leave a Comment