Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Иза југа Маракане – Звездина школица

Сан великог броја дечака од првог сусрета са лоптом је да обуку црвено-бели дрес, а први корак на путу до остварења води преко Школе фудбала Црвена звезда.

Најмлађе категорије иза југа Маракане за будуће изазове спремају се темељно и до најситнијих детаља, а на систем рада највећег рудника фудбалских дијаманата у региону осврнуо се Владимир Цвјетићанин, координатор Звездине школе фудбала.

– Више од 500 дечака, од седам до 11 година, ради у 57 школа фудбала које су део наше мреже. Око 150 најмлађих фудбалера брани наше боје у том узрасту и под командном палицом 15 тренера, али се прва селекција прави тек од 12. године. Сви дечаци раде по тачно одређеном програму и под надзором 27 скаута – резимирао је Цвјетићанин.

Стотине малишана су у сваком моменту на Звездином радару, а посебну улогу у скаутингу имају турнири и кампови.

– Циљ иностраних турнира је да видимо где смо у односу на највеће европске клубове, али и да стекнемо увид у карактерне особине деце. Окоилности су потпуно другачије на вишедневним такмичењима у односу на појединачне утакмице. Такође, важну улогу имају кампови који се циљано одржавају у земљама са јаком српском дијаспором. Камп у Канади испоставио се као пун погодак, а у плану је, осим другог скупа у Северној Америци, и камп у Бечу.

Више од десет школа фудбала ван граница земље потврђује амбицију црвено-белих да од клупске школе створе интернационални бренд.

– Имамо школе у земљама региона, али и у Канади и на Новом Зеланду. Куриозитет је да у новозеландској школи фудбала по имену Црвена звезда не игра ниједан дечак родом са наших простора, док у Хамилтон Сербианс, школи на северноамеричком континенту, велику већину чине деца родом из Србије. Пажња је усмерена ка талентима генерално и никаквих баријера нема.

Фокус је, осим ка иностранству, усмерен на формирање регионалних центара, али и унапређење услова у Љутице Богдана.

– Први наредни корак је формирање регионалних центара који ће омогућити лакшу селекцију талената, а пред реализацијом је и изградња интерната у којем ће бити смештени одабрани бисери током фудбалског сазревања, односно од петлића до омладинаца. Жеља нам је да постанемо лидер по развоју талентованих играча, а резултати које смо остварили за двоструко мање времена од очекиваног потврђују да смо на правом путу – рекао је Цвјетићанин.

Повезане вести

Leave a Comment