Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОстало

Стојадинов и Дошен на војном СП у Бразилу

Наша Андреа Стојадинов, актуелна шампионка Европе и бронзана на СП за јуниоре и Бојан Дошен трофејни ререзентативац Србије и капитен ЏК Црвена звезда чланови су војне репрезентације која ће учествовати на планетарном шампионату у Бразилу. У Спортском центру Војне академије организован је свечани испраћај чланова војних репрезентација Републике Србије који одлазе на Светска војна првенства у џудоу и у маратону.

Обраћајући се члановима војних репрезентација, начелник Кабинета министра одбране, уједно шеф Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (ЦИСМ), бригадни генерал Синиша Радовићпожелеоје екипама пуно успеха на такмичењима и изразио наду да ће их пратити спортска срећа и да ће освојити неко од одличја. Генерал Радовићупознао је присутне и са мерама и корацима који се предузимају на унапређењу спорта и омасовљавању бављења спортом у МО и ВС. Он је том приликом захвалио министру одбране Александру Вулину и Министарству одбране и Војсци Србије, као и Министарству омладине и спорта, Спортском савезу Србије, Џудо савезу Србије и привредном друштву „Моцарт“ на несебичној помоћи и подршци у реализацији спортских активности у МО и ВС и активности из програма ЦИСМ.

Морам да кажем да за Светско војно првенство у џудоу нисмо прво планирали учешће у овако великом формату, али смо успели пре свега у сарадњи са Џудо савезом Србије, са Спортским савезом Србије, Министарством спорта и спонзорима. Ово је врло важно младим људима да да испоље своја знања, вештине и способности са другим припадницима оружаних снага. О очекивању резултата, ви ћете рећи шта лично очекујете. Знам да се на такмичењима на којима учествују клубови из Џудо савеза Србије они који освајају медаље то очекују и сада на војном првенству – истакао је бригадни генерал Синиша Радовић.

Ове године у оквиру спорта у Војсци Србије остварено је неколико важних пројеката.

Ми смо ове године направили неколико важних догађаја, као што је Полицијско и војно првенство Србије, што је важно за спортисте а основаћемо, први пут после десет година, спортску јединицу у војном формату. Имамо део спонзора који обезбеђују део опреме и за сва планирана такмичења за 2019. годину. Овонајвећи спортски капацитет који војска Србије и Министарство имају на једном месту, ово је место кроз које је прошло хиљаде и хиљаде официра и познатих спортиста. Џудистима желим да остваре добре резултате – истакао је бригадни генерал Синиша Радовић.

Џудо репрезентацију МО и ВС, која одлази натакмичење у Бразил од6 до 12.новембра, чини екипау саставу: војници Андреа Стојадинов (до 48 кг), Јована Рогић (до 57 кг) , Ања Обрадовић (до 63 кг) , водник Марија Пртора (до 63 кг), Ивана Јандрић (до 70 кг) и потпоручникВесна Ракић (до 78 кг), разводник Смилис Николаос (до 60 кг), капетан Стеван Стојановић (до 73 кг), кадет Милан Ристић (до 81 кг), војници Александар Кукољ (до 90 кг), Бојан Дошен (до 100 кг) и Жарко Ћулум (преко 100 кг). Вођа делегације је капетан Филип Стошић, а тренер екипе цивилно лице Андрија Ђуришић.

За ову годину са Министарством одбране, односно са бригадним генераломгосподином Радовићем и министром Вулином договорили да имамо неколико активности. Једна је била организација првог војно – полицијског Првенства Србије одржаног у Каменици. Друга активност је била одлазак наше делегације на војно Првенство света на ком ми, као Џудо савез, никада нисмо били овако јаки. То је резултат нашег заједничког рада и наши најбољи војни репрезентативци учествују на овом јаком такмичењу – рекао је Драган Атанасов, директор Џудо савеза Србије.

Према најавама бригадног генерала Синише Радовића ускоро се очекује и формирање спортске јединице у Војсци Србије.

Очекујемо да ће у децембру Министарство одбране формирати спортску јединицу где ми очекујемо неколико наших представника. Ту ће бити углавном спортисти који су сазлужни, којису рангом категорисани од Спортског савеза Србије, Олимпијског комитета Србије и Министарства омладине и спорта као заслужни спортисти међународног разреда, а који ће имати могућности да раде у војсци Србије и да, у исто време, наставе да се баве својом врхунском каријером. То је нешто што смо сањали свих ових година, то је нешто што је написано у Националној стратегији развоја спорта коју је усвојила Влада Србије а која се сад десила први пут. Ми смо пресрећни због тога, пре свега што ће млади људи имати једну сигурност да, поред тога што се баве врхунским спортом, са једне стране буду збринути , не само што се тиче плата, већ и социјалног осигурања, пензионог и здравственог. Имаће прилику и да користе војне капацитете за тренинге, а са друге стране да се лече на Војномедицинској академији. Направили смо један леп пројекат од ког ће највећи ефекат и бенефитимати наши спортисти. Ми смо јако захвални Министарству одбране што нас је препознало као партнера у овом послу, а надамо се да ће резултати тек доћи кад буду светске игре у Кини јер ћемо тад, сигурно, наступити у најбољем саставу. Надамо се и да ћемо, кад се делегација врати из Бразила да се окупимо поново, да прославимо -истакао је Драган Атанасов.

Пут Бразила на војно планетарно првенство путује и капетан Стеван Стојановић, врсни џудиста и познато име нашег спорта.

Сада први пут идемо на Светско војно првенство. Раније смо одлазили на Олимпијске Војне игре на којима је војска Србије наступалау три наврата, од 2007. године док сам се ја укључио и 2011. Оно што са сигурношћу могу да кажем да нам је састав ове године изузетно јак. Драго да смо пред ово такмичење имали толико добру припрему у смислу и времена и добрих такмичења иза нас, која су нам значила да пуни самопоуздања одемо на ово Светско првенство. Оно што нас очекује видећемо кад буде жреб, кад видимо квалитет и конкуренцију такмичара, али оно што знам са сигурношћу је да ћемо свакако дати све од себе. Надамо да ћемо успети и да обрадујемо и нашу војску и нашу Србију медаљом с обзиром да је џудо код нас у великом полету , да смо од млађих сениора направили бум па зашто не бисмо и на војној смотри учинили нешто слично и да, ето, на радост свих а пре свега на понос наше војске и наше Србије освојимо и ми неко одличје – истакао је капетан Стеван Стојановић

ОКС проглашава и најбољег спортисту ВС

Олимпијски комитет Србије ће ове године први пут прогласити најбољег спортисту из редова Војске Србије.

То је још један изазов више за нас. Једва чекамо да видимо инадамо се да ће то бити џудиста, или џудисткиња,или обоје. Ми се надамо да ће то да се деси, али је свакако и сам избор још један показатељ колико пажње се посвећује војном и полицијском спорту у Републици Србији, колико је то постала значајна тема. Ми смо некако у центру тога, у првом реду и почели смо да радимо на томе још пре него што је све кренуло, тако да смо на правом путу. Очекујемо да се још пуно ради са једне, а са друге стране, очекујем доста и од Министарства унутрашњих послова, да и они отворе своја врата да им дамо оно што можемо, а то су наши најбољи спортисти. Са друге стране, нама ће војска и полиција да дају ресурсекоје немамо а то су врхунски инструктори, професори јер су сва наша деца или на факултетима, или при крају а неки су већ завршили факултете тако да и ми имамо шта да дамо а све је у општем интересу -рекао је Драган Атанасов, директор ЏСС.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment