Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Победничка традиција породице Савић

Богата историја Црвене зведе постала је обимнија за још једну страницу. Спектакл пред више од 50.000 гледалаца нови је у низу подвига актуелне генерације који ће се заувек памтити. Међутим, победа над Ливерпулом са посебном радошћу дочекана је у кући Савића, где је настављена лепа традиција против енглеских представника.

Пре 40 година, 6. децембра 1978, сјајним поготком у реваншу осмине финала Купа УЕФА, Душан Савић донео је Црвеној звезди пласман у наредну фазу такмичења и осигурао важан корак ка првом европском финалу нашег клуба.

Четири деценије касније, легендарни офанзивац имао је ту привилегију да се новим успесима вољеног клуба радује гледајући сина како саиграче предводи са капитенском траком.

Традицију тријумфа над енглеским клубовима, после Дулета, у кући Савића наставио је Вујадин.

Историјска победа Црвене звезде. Победити Ливерпул, прошлогодишњег финалисту и једног од фаворита за освајање Лиге шампиона ове сезоне и то у најтежој групи, велики је успех. Са таквом разликом у квалитету и финансијским аспектима, сматрам да смо остварили антологијски тријумф не само за клуб већ и за само такмичење. Пресрећан сам, драго ми је јер је Вујадин капитен и један од играча који је предводио клуб ка успесима у Лиги Европе, Суперлиги, а сада и у Лиги шампиона. Поносан сам на њега и Црвену звезду – рекао је Душан Савић.

Значај млађег Савића најбоље осликава податак да је шампион Србије после 180 минута игре у Београду сачувао мрежу у елитном друштву.

Енглези нам одговарају, иако ова генерација Ливерпула није класичан острвски представник попут оних против којих смо играли Драган Џајић, Владимир Петровић Пижон, ја и други. У додатној смо предности пошто нико од њих не схвата димензију Маракане и шта значи сићи пред 50, 60 хиљада гледалаца. Ливерпул је направио фаталну грешку потценивши нас. Вероватно су мислили да екипа која у Паризу изгуби 6:1 и у Ливерпулу 4:0 нема шта да тражи. Е, па кад се ради о Црвеној звезди, ствари су мало другачије. Наш клуб не би био шампион Европе и света, нити би имао тако богату историју када ми играли онако како други мисле.

Богато искуство помогло је Савићу сениору да следбеницима да савет за предстојеће изазове.

Потребно је да буду професионалци и да живе за фудбал. Само ко живи за фудбал може од фудбала и да живи. Сигуран сам да ће и тренер Владан Милојевић са стручним штабом играчима дати праве савете и смернице. Најважније је да не полете, већ да остану чврсто на ногама. Има још много тога што може да се уради, они то знају и верујем да ће цео клуб учинити све што је у његовој моћи да пружају још више и још боље. Наполи ће се после ове утакмице добро замислити пред долазак Звезде, а ако Бог да, онда да и тамо извучемо позитиван резултат, па би овде против Пари Сен Жермена био спектакл какав одавно није виђен, можда и никада – истакао је легендарни фудбалер Црвене звезде.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment