Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

ЕК 8. коло: МораБанк Андора – Црвена звезда(видео)

У оквиру 8. кола Еврокупа Црвена звезда гостује у Андори.

Андора је кошаркашки клуб из истоимене државе који се такмичи у шпанској АЦБ лиги. Своје утакмице игра у дворани капацитета 5 000 места. Оно што такође треба напоменути пред ово гостовање је да се сама држава Андора налази на надморској висини од око 2 000 метара што често зна да утиче на гостујуће екипе. У осмо коло Еврокупа обе екипе улазе са скором 4-3. Андора је у прошлом колу славила у Бреши док је Звезда претрпела други узастопни пораз, овог пута на свом терену од екипе Монака.

Андора је екипа која игра у нешто бржем ритму, на нешто већи број поседа и у том сегменту су пети тим Еврокупа. Пети су и по броју поена које постижу по мечу (87,4) док је Звезда са просеком од 77,4 поена по мечу на табели ефикасности на 19 месту. Као што је Андора за десет поена боља нападачка екипа од Звезде тако је Звезда за десет поена боља одбрамбена екипа од Андоре. И поред дефанзивног суноврата на последња два меча Звезда и даље статистички има једну од бољих одбрана Еврокупа и просечно прима 75,29 а Андора 85,14 поена по мечу. Занимљиво је да су Звезда и Андора екипе које допуштају највећи број офанзивних скокова својим противницима, нешто више од 13 по мечу. Звезда је са 16,43 изгубљених лопти по мечу на жалост и даље суверени лидер у тој негативној статистичкој колони док се Андора много боље котира у тој категорији.

У односу на анализу коју смо писали пред први меч ових ривала Андора се појачала још једним играчем. У питању је Ладонтае Хентон, амерички кошаркаш који је стигао из развојне лиге. Дебитовао је у против Бреше одигравши седам минута без икаквог статистичког учинка. Тренер Наваро се кроз Еврокуп труди да расподели минутажу на што више играча. Поентерски се највише истакао Јелинек са просечно 15 поена по мечу уз шут од 63,9 за два и 44,1 за три поена. Поред Јелинека двоцифрени су са по 10 поена у просеку Албиси (59,1 за два, 27,3 за три) Енис (37,8 за два, 20,8 за три) и Шурна (66,7 за два, 54,5 за три). За Ениса је занимљиво да има много бољи учинак у поенима и боље проценте шута у шпанској лиги него у Еврокупу. Албиси се такође истиче у организацији игре и тренутно са 6,43 асистенције по мечу лидер Еврокупа. Такође треба имати у виду и чињеницу да је са 2,3 украдене лопте по мечу трећи крадљивац такмичења.

Иако је у последњем колу шпанске лиге поражена од Уникахе може се рећи да је Андора у доброј форми. Том поразу претходиле су четири везане победе, по две у Еврокупу и АЦБ лиги где су нарочито биле импресивне победе над Реалом у Мадриду резултатом 107:105 и Басконијом у Андори са двадесет поена разлике. Екипу Црвене звезде очекује тешко гостовање против противника који има тим добро попуњен на свим позицијама и широку ротацију која може да издржи јак ритам меча. За разлику од многих екипа са којима су се црвено – бели сусретали ове сезоне екипа Андоре у свом ростеру има чак три центра. Тренер Наваро сву тројицу користи на терену где их ротира зависно од потреба меча и конкретног противника. По наш тим најопаснији би могао да буде Витингтон који је за своју висину прилично покретан а поседује и добар шут са дистанце што је доказао и у Београду шутиравши 3/3 за три поена. Ибон Наваро ће сигурно кренути са већ опробаним рецептом агресивне одбране на Регланду и Берону. Играчки материјал за такву одбрану има. Што се Звезде тиче у принципу важи оно што пишемо из недеље у недељу. Наметнути нешто спорији ритам игре који Звезди више одговара. Добро грађење и контрола дефанзивног скока, не дозволити пуно других шанси противнику. Број изгубљених лопти се мора свести у неке нормалне бројке. Без исхитрених шутева у ситуацији када саиграчи нису у позицији за офанзивни скок или дефанзивну транзицију. У одбрани концентисано, покушати исећи проток лопте у позиционом нападу Андоре и увести их у игру један на један. Наравно ово је много лакше рећи него урадити јер се и противник пита.

Меч у уторак је јако битан за оба клуба. Победа и једнима и другима доноси скоро известан пролаз а пораз неизвесност и праћење резултата осталих екипа из групе. Мечева до краја такмичења у групи А је све мање а све екипе још увек имају шансу за пролаз. У зависности од резултата ово коло може дати одговоре на нека питања или може додатно закомпликовати све. У случају победа Бреше и Улма екипе од 3 до 6 места на табели ће делити само једна победа на два кола пре краја. За неутралне љубитеље кошарке фото-финиш какав се само пожелети може, за Звездине навијаче баш и не. Зато је победа у Андори пожељна и потребна. У том случају би гостовање Бреше 12. децембра била лепа прилика да се пред својим навијачима забележи нова победа и овери пролаз у другу фазу Еврокупа.

МораБанк Андора – Црвена звезда

Уторак 20.11.2018. почетак у 20:00

дворана Полиеспртиу д’Андора

Повезане вести

Leave a Comment