Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеБлоговиКошаркаНајновије

Кошаркашка клиника ( офанзивни сетови)

Настављамо са нашом рубриком и идејом да што више приближимо све сегменте кошаркашке игре. Овај пут пишемо о офанзивним сетовима.

By Горан Новаковић! 

Неко моје размишљање, односи се на напад формацијом 1-3-1 ?

Да ли можемо да нападамо са Цирбесом у овој поставци ?

Овако, Attack offense 1-3-1 се користи против парне зоне 2-3 или непарне зоне 2-1-2. Овај напад захтева без дриблања брза додавања са циљем да се дезоријентишу дефанзивни играчи. Дриблинг долази у обзир једино ако се не може продором до коша, или ако може да се стекне предност под углом додавања, или ако је противник оптерећен фауловима па се дриблинзима покушава изнудити слободна бацања или напасти дриблинзима играче који имају 4 фаула, па да га избацимо из игре.

 

Offanse attack  почиње са 1-3-1 офанзивним сетом и нападачи су позиционирани на слабију страну противничке одбране. Да појасним, готово свака екипа има слабију леву или десну страну одбране, и видео скаутингом и аналитиком се долази до закључка где је најбоље напасти одбрану, на којој страни су слабији дефанзивни играчи.

Обично point guard(плеј) стоји иза линије за три поена, бек шутер и ниско крило су лево и десно од њега такође иза линије за три поена, а четворка је у капици у истој линији са ова два играча, петица стоји обично лево у кату од 45 степени, ређе у десном кату на 45 степени.

Напад почиње од плеја који је фронтално удаљен од коша, четворка је у капици за брзи flash(улаз ка кошу), крилни играчи су позиционирани високо и широко дајући атрибутконстантне претње за отворене шутеве, док је центар најчешће позициониран у левом ћоску, понекад у десном ћошку, спреман за улазну кретњу ка кошу када добије добар пас и најважније у правом тајмингу.

Победити зону овим нападом захтева хитра додавања и брзо и непрестано кретање, онемогућавајући дефанзивцима recover(коректуру) на време.Када пас иде до десног крила, центар мора да се креће ка десном корнеру. Свака кретња ствара пукотину зонским одбранама, када напад 1-3-1 може да створи space(простор) за отворене пасове и шутеве.

Мислим да Цирбес може да се искористи хипотетички у оваквој врсти напада, али убеђен сам да Ристићу још више одговара овај систем напада због његове агилности и врло добром кретању које захтева директан улаз на кош, већ сам писао да је он у повратним лоптама мало лошији.

Single stack(једна група напада) се користи против тимова који врше пресинг и одбијају пасове према крилним играчима. Cutting(стајање у ћошку) од stack-a криллним играчима помаже да креирају space(простор) за отворен пријем лопте, ако нема и недостаје опција у средини напада. Такође могу да се мењају играчи који стоје у ћоску на 45 степени ако се stack-om направи отворени шут за најбоље шутере екипе, бацајући позицију одбране у инфериоран положај. Још једна опција је корисћење double screen-a (дупли блок) на левој или десној ивици рекета за излазну кретњу најбољих шутера.

Све ове акције могу да се увежбају и аутоматизују колективно и персонално у нападачким сетовима. Различити играчи у stack могу да покушавају и раде на најбољим решењима за своју екипу.

Ево више акција и ситуација :

Single stack offense back screen-a u low post-u. (Група играча високо од дуплог блока)

Опције за поентирање су за  cutter-a продором до коша или шутем после излазне кретње из блока су кључ успеха.

Брани се пробијањем и кретњом на макар пола корака до играча који прима лопту.

Single stack offense high to shuffle (промена места)

Брани се или 1 на 1 или преузимањем.

Single stack offense staggerd screen  на крилу за неометан шут са пенала брани се у пробијању излазне кретње у парарелелном ставу

Single stack offense back to the shuffle (Напад мешањем из блока)

Брани се излазном кретњом фронтално ка нападачу.

Single stack offense high ball screen to scoring option in the line off the low stack (Напад са две опције гледано око играча у ниском посту)

Брани се онемогућавањем отвореног шута са линије ниског поста.

Single stack offense cross screen and ligh ball screen ton a lob on the back side(Напад високом лоптом од блока за опцију поентирања у линији из мање гужве)

Брани се са два играча која спречавају шут из блока на линији ниског поста.

Single stack offense cross screen and ligh ball screen ton a lob on the back side ( Напад кроз блок високом лоптом иза леђа спољне линије)

Брани се избегавањем кружног блока и реакцијом на високи пас одбрамбених играча.

Single stack offense versus double flex screen flex (Напад против дуплог савијеног блока)

После flex(савијање) cutt (рез) остаје чист за иницијално долажење офанзивног играча и узимање неометаног шута.

Брани се swing defense( вртење) када се повезују одбрамбени играчи у преузимању.

Single stack offense point guard attack the elbow and look for both players in the stack cuting(Офанзива кад плеј напада лакат и гледа своје и противничке играче који стоје у линији за утрчавање)

Брани се сарадњом и сихронизацијом три играча,први покрива свог играча фронтално од коша,остала двојица брзом кретњом покривају ћошкове и онемогућавају отворен шут.

Single stack offense back screen to the post up (Напад иза блока на посту)

Брани се и кретњом центра који настоји да поништи бллок леђима и брани противничког центра у онемогућавању пост игре.

Закључио сам колико успешно бранимо singl stack-ove jа мислим да је то прилично далеко од врхунског дефанзивног нивоа.

Иначе наша крила су веома добра у cuting offense пре свега Добрић, а Перпероглу је у овом сегменту користан, Раданов може да буде у футуру веома добар шутер.

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 нов 22, 2018 at 18:43

Ne mogu da verujem da sam pročitao ceo tekst, a toliko gluposti je napisano, da je to strašno.

Reply

Leave a Comment