Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноКошаркаНајновијеОбавештењаРегионална лига

АБА лига, 9. коло: Вечити дерби лечи европске ране

У 9.колу АБА јтд лиге, на реду је „вечити дерби“, 36. по реду у оквиру окршаја на Јадрану, у који обе екипе улазе после неуспеха у Еврокупу па је дерби идеална прилика да се победом поправи расположење у својим редовима.

У суботњи дерби Звезда улази као лидер на табели са скором 8-0, док Партизан са скором 4-4 дели 4. место са Цедевитом и ФМП-ом.У претходних 35 дуела, Партизан је био нешто успешнији и тренутно води 19-16 у победама. Када Звезда гостује Партизану, пред његовим навијачима скор је 11-8 за Партизан.

У нову сезону Партизан је ушао амбициозно. Најпре је током лета председник Партизана, иначе успешни бизнисмен из околине Чачка, Остоја Мијаиловић издејствовао Кућу кошарке од 350 квадрата, на Дедињу, у којој је замишљено да са осталим значајним члановима управе окупља остале partyzanovce, док се у клуб по други пут вратио Никола Лончар на месту спортског директора.Пре тога дугогодишњи коментатор на шпанској ТВ, који је у недостатку адреналина одлучио да прихвати позив амбициозног председника Мијаиловића и одужи се клубу који га је лансирао у орбиту, пошто је у томе при првом повратку у клуб, услед сукоба са тадашњом алфом и омегом Партизана Вујошевићем, био спречен. Лончар и Мијаиловић су одлучили да и на почетку ове сезоне укажу поверење тренеру Ненаду Чанку, који после изненађења у Купу Радивоја Кораћа, није успео да врати и трофеј намењен прваку Србије, па је кампању у том такмичењу окончао у полуфиналу, што је свакако слаб резултат за екипу таквог реномеа и амбиција. Након решавања питања тренера, на ред је дошао састав тима. Многобројне промене играча из претходне сезоне наставиле су се и током лета. С обзиром на велики број играча који је продефиловао кроз Партизан, поменућемо да је током лета одлучено да клуб не настави сарадњу са дугогодишњим беком Андрићем, Ђоком Шалићем, Квами Воном,Амину Брајмом као и понајбољим играчем Госом, који је мимо свих очекивања своју каријеру наставио у Олимпијакосу. Као највеће појачање потписан је бивши играч Бетиса-Раде Загорац. На месту плејемејкера доведени су Маркус Пејџ и, бивши играч Бамберга, Алексеј Николић који је у последњем моменту уместо у Љубљану продужио за Београд, док је на центру потписан Џок Лендејл а доведен је и репрезентативац БиХ-Амар Гегић. Партизан је задржао, дугогодишњег перспективног бека, Вању Маринковића, легенду свог клуба Новицу Величковића, Марка Пецарског, који је уз сина нашег бившег тренера и играча Александра Трифуновића-Уроша, потписаног летос, пројектован као залог за будућност. Задржан је и Ђорђе Гагић, као и наш бивши играч Аранитовић, те крило Си. А током сезоне је потписан и бивши члан Лејкерса, Њу Орлеанса и Минесоте- Ентони Браун али се он експресно нашао на излазним вратима клуба.

На време састављен тим, током припрема по Шпанији бележио је прилично убедљиве поразе али је стартна победа против Цедевите у Загребу наговестила да Партизан може озбиљно припретити фаворитима а победа у Еврокупу против Зенита поткрепила је надање свим навијачким фракцијама да је ово, можда, та сезона. Међутим, убрзо је уследила серија од 5 узастопних пораза где је последњи у тој серији, од Задра посебно заболео. Наиме, у дупке пуном доњем прстену Арене, Задар је лако и убедљиво славио што је натерало на морални чин Ненада Чанка да поднесе оставку.Треба напоменути да је током те серије пораза амбициозна и способна управа Партизана, успела да издејствује излазак из уговора Стефана Јанковића, па је после вишемесечне саге, талентовани крилни центар потписао за Партизан.

Да то не буде све од лепих вести за навијаче побринуо се председник Партизана, демонстрирајући и на спортском пољу своје бизнис умеће. Наиме, на три године је потписан респектабилни евролигашки тренер Андреа Тринкијери, који је након презентованог концепта одлучио да одбије Химки и Валенсију и оствари дугогодишњи сан и постане тренер неког од клубова са ових простора.

Тринкијери је врло брзо консолидовао редове и показао зашто је на цени. Везао је три победе против Меге,Трента и Цибоне али потом је уследила нова мини серија пораза од Зенита у Русији, Будућности у Подгорици и од Валенсије у Београду, дакле од објективно квалитетнијих ривала уз пружен јак отпор али и знатно бољу игру екипе у појединим сегментима него ли што је то био случај под Чанком. У ротацији је више простора добио Гегић, који услед свог солидног атлетицизма може одиграти квалитену и агресивну одбрану и који је од велике помоћи, током целе сезоне, констатном Алексеју Николићу. Николић офанзивну лимитираност максимално надокнађује добром игром на другој страни терена, често вршећи притисак на лопту када је она у рукама противничког плејмејкера а и лимитираност у нападу не значи да неће погодити уколико остане сам на шуту. Стартни плеј Пејџ се одликује одличним шутем, пре свега за три поена и способан је да казни сваки пропуст одбране уколико остане сам или уколико противнички плеј крене испод блока. Међутим, ради се о играчу који је висок 183 цм и који се не одликује снажним телом па има доста проблема са пробијањем противничке одбране и завршавањем око обруча уз контакт. Физичке предиспозиције га чине и пожељном метом у одбрани али уме да изврши притисак на лопту и исту украде, што чини у 1,4 случаја у просеку. За два поена шутира 44,2% док за три шутира солидних 38% а на Јадрану бележи и 5,3 асистенција у просеку.“Вечити таленат“ Вања Маринковић је најефискаснији играч Паризана. Бележи 15,25 поена у просеку али уз велики број узетих шутева. Како би скинуо ореол једнодимензионалног играча, у своју игру од ове сезоне често користи и улаз уз, не баш, успешан проценат реализације. За два поена шутира 46,8% док за три врло лоших 29,5% односно на 5,5 узетих шутева погађа 1,6 тројки па самим тим и не оправадава репутацију расног шутера која га прати откад је ушао у сениорску кошарку.Најбољи играч Партизана, како по индексу тако и по утицају на игру је, без сумње, Раде Загорац. Бележи просечно 14,5 поена уз врло добар проценат шута из игре 52,7%. За два поена шутира одличних 60,3% док је и у шуту за три врло добар- 40,7%. Има и 4,33 скокова у просеку, 1,5 украдених лопти и 3,3 асистенција на 1,7 изгубљених лопти. Осим доброг процента шута, Загорац уме да веже у серији и по неколико погодака чиме успева да распали све фракције навијача Партизана, те осим тога веома добро користи игру у транзицији, као и улаз са укрштеним кораком уз сасвим солидну одбрану 1 на 1. Загорац је, иначе, после дуела на тренингу са Гагићем задобио повреду носа, па тренутно игра са маском.

Доласком Тринкијерија, своје место у тиму је изгубио идол навијача Партизана, Новица Величковића, који је и током лета имао проблема са повредама па је скрајнут из екипе док се не спреми адекватно. Његов изостанак ће свакако фалити, будући да је годинама уназад главни аниматор публике у Пиониру. Као један од искуснијих у овом тиму и човек који зна шта је Партизан, Ђорђе Гагић, покушаће да одмени некадашњег капитена у том сегменту. Гагић је класичан пост играч који својом чврстином може парирати нашим центрима. Код Тринкијерија му је минутажа варирала али нема сумње да својом енергијом може да донесе доста доброг својој екипи. Као наш бивши јуниор, увек је мотивисан против Звезде па нема сумње да ће тако бити и у суботу. Бележи 10, 2 поена у просеку уз 62,8% шута и 4 скока. Првог центра Партизана, Лендејла одликује добар шут за центра и пристојна леђна техника али и недостатак снаге, што се посебно може видети у дуелима са физички снажнијим противницима. Иначе, сасвим солидно завршава око обруча, може да одигра и на посту док у одбрани слабије брани пик игру. Бележи 9,9 поена, за два поена шутира 53,6%, за три поена шутира 33,3%. Први је скакач своје екипе са 5,5 скокова као и блокер са 0,8 ударених рампи. Од високих играча противника посебну пажњу треба обратити и на Стефана Јанковића који је тренутно једина права четворка и који се релативно брзо уклопио у екипу Партизана. Са својих 211 цм врло је покретљив и може да одигра добро са лоптом у рукама, да креира за себе а и врло је добар у заштити обруча док се, посебно у одбрани, истиче врло интелигентним потезима па је сигурно један од играча на кога треба обратити посебну пажњу. Бележи 9 поена у просеку уз 58,8% у шуту за два поена односно 50% у шуту за три, док хвата 3 лопте у просеку.

Тимски посматрано, Звезда бележи 87,88 поена просечно а Партизан постиже 82,75 док Звезда противницима допушта 70,25 поена односно Партизан 81,38 поена. Звезда бележи 33 скокова просечно наспрам Партизанових 28,5 а допушта 27,63 скокова противницима док Партизан то чини 32,25 пута просечно. Када су проценти шута у питању Звезда бележи 59,33% за два, Партизан 54,14% док противници против Звезде имају 43,72 % односно Партизана 55,89, док за три поена Звезда шутира 37,24%, Партизан 32,69% односно противници против Звезде шутирају 29,51% а против Партизана 31,68%. Слободна бацања су често у дербијима била фактор који је знао да одлучи победника, Звезда шутира 77,11%, Партизан 74,23 док противници то чине против Звезде 76,14% односно Партизана 73,99%.

Ако посматрамо само статистику, наша екипа је у свим сегментима игре показала знатно више од вечитог ривала у досадашњем делу сезоне, што и место на табели говори. Али, Партизан је довео новог тренера, који је последњих година на цени у европским оквирима и који је већ поправио поједине елементе у игри, а очекује се и нови контигент појачања. Партизан је поправио игру у одбрани, Тринкијери инсистира на транзицији и трчању у леђа противнику што углавном значи да имају проблема са организацијом напада на постављену одбрану. Проблеме у том сегменту, Тринкијери покушава да реши брзом разменом пасова међу играчима и њиховим добрим кретњама без лопте где се посебно истичу Загорац и Гегић, кретњом по чеоној линији, што је Гегићу то тренутно најјачи адут када је офанзива у питању. Једно од дефанзивних оружја је и староседелац Си који може да одговори задацима на позицијама три и четири.

Најјаче оружје наше екипе биће центарска линија која је знатно доминатнија од Партизанове али то ће морати да се покаже и на терену.Такође, Томић ће морати да пронађе адекватно решење за агресивну игру противника на наше плејмејкере што ће Тринкијери сигурно покушати коришћењем Гегића и Николића да искористи, док неће пропустити прилику да удваја наше центре на ниском посту. У том случају, наши спољни играчи морају бити максимално сконцентрисани како би реализовали шут после враћене лопте, као што су то чинили играчи Валенсије у среду увече што је и коштало Партизан победе.

Дерби у суботу ништа не решава али може преокренути моментум и код једних и код других, а и сам престиж који победа доноси није занемарљив. Ако се још узме у обзир разочаравајућа сезона фудбаласке секције нашег ривала, нема сумње да ће некима меч у суботу значити више од живота те да ће атмосфера коју ће направити све три фракције нашег противника бити врела и непријатељска. На Томићу и нашим момцима је да добром и одговорном игром угасе жар у њима и на најтежем гостовању сачувају ореол непобедивости.

– АБА ј.т.д. лига, 9. коло:
Партизан НИС : Црвена звезда мтс
Дворана: „Александар Николић“
Датум: Субота, 24. новембар 2018. г.
Почетак: 17 часова
ТВ: Аренаспорт 1

Повезане вести

2 comments

Dragan нов 24, 2018 at 18:48

Kad se igra slabo – onda je kritika normalna. A kad se igra dobro – aplauz do neba! Perperoglu bio si sjajan.Kapa do zemlje!

Reply
temaklasica нов 23, 2018 at 12:03

Samo nemojte,da oni udju sa vecom zeljom i motivacijom od nas.Samo to,NE!Sve drugo,kako bude nije problem!

Reply

Leave a Comment