Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеХокеј

„Од свитања до сумрака“ у леденом Пиониру – пораз Звезде од Триглава

СКХЛ Црвена звезда – ХК Триглав 2:4 (2:0, 0:1, 0:3)

Након претходне три победе против прошлогодишњег полуфиналисте ИХЛ лиге, словеначке екипе Триглава, многи су помислили да ће црвено-бели оклопници стићи и до четвртог тријумфа над старим дужником, посебно након феноменалног издања у првој трећини.

Све што су словенци урадили у првих 20 минута била је уводна петоминутна иницијатива, те прва прилика на утакмици у 4. минуту, када је ударац Штенклера маестрално зауставио наш голман Ранковић.
Само минут након тога, црвено-бели долазе до предности од 1:0. Пак се одбио до играча са бројем 6, Душана Јанковића, који је са неких седам метара неодбрањивим ударцем у рашље донео Звезди предност. Асистенције су приписане Срђану Ристићу и младом чешком интернационалцу Даниелу Михалу.
Тај поготак унео је огромну дозу самопоуздања нашим играчима, па су се ређале прилике пред голом гостију у наредних неколико минута. На нашу жалост, расположен је био чувар мреже Триглава, Шенк. У 11. минуту први пут смо играли са играчем мање, јер је на два минута искључен био Ристић. Логично, Триглав преузима иницијативу, неколико пута покушава из солидних позиција, али безуспешно. Од момента кад смо се комплетирали, па све до краја прве трећине, постојао је само један тим на терену – Црвена звезда. Ређале су се прилике Бркушанина, Дзиова и Таракана, али без промене резултата. Далеко агресивније и са више жара играли су наши у тим моментима.
Награда за добру игру црвено-белих уследила је у 16. минуту, када је након феноменалне акције преко Бркушанина и повратног паса Чегринтсева, пак у мрежу сместио Богдан Гаидаш. 2-0! Након тог поготка, у јеку Звездиних налета, искључен је Андреј Цвик, па је Триглав поново запретио у пар наврата – добар посао одрадио је Арсеније Ранковић. Колико је Звезда желела да већ у првој трећини реши питање победника, говори податак да смо више од минута играли са шест играча у пољу, односно без голмана. Мало је фалило да одличну игру крунишемо и трећим поготком, али срећа је у тим тренуцима била уз Триглав. На крају 1/3 било је 2:0.

Други период игре Звезда наставља подједнако агресивно, са жељом да што пре стигне до новог поготка. У трећем минуту, након неколико покушаја Звездиних хокејаша у истом нападу, мрежу Триглава сачували су изблокирани и одбрањени шутеви из изгледних ситуација. Упалила се црвена „аларм“ лампица код гостију, који утакмицу настављају далеко борбеније и агресивније. Стога су и анулирали Звездину иницијативу, па смо гледали изједначен хокеј, без већих узбуђења, све до 10. минута. Тада је на сцену ступио Миха Морел, чији не баш прејак шут након соло-продора брани Ранковић. Нажалост, није популарни Арса успео у потпуности да исконтролише пак, што Морел користи па му пак протура кроз ноге, где га је сачекао Вилфан и некако сместио у мрежу за 2-1.

Покушала је Звезда да узврати, имала је прилику за то у 12. минуту, међутим након десетак секунди правог карамбола испред гола гостију, пак ипак излази из опасне зоне. И у 15. минуту бележимо шансу за домаће, ипак без успеха. Да ствар буде још боља по нас, у тим моментима искључен је Вилфан, а црвено-бели из чак четири прилике не успевају да затресу мрежу гостију. Након што се Вилфан вратио у игру, Триглав не користи добру прилику за изједначење у контри 2 на 1. Управо је поменутом играчу шут зауставио Ранковић. Узаврела је у тим тренуцима атмосфера на леду, па су и арбитри морали да интервенишу након кошкања играча два тима.

У последњем минуту друге трећине забележили смо две занимљиве ситуације: најпре је мајсторски шутирао Вукичевић, чији је шут са дистанце окрзнуо десну стативу Триглавовог гола, а потом је, у последњим секундама због коришћења лакта у дуелу искључен Урбан Бан, па је Триглав последњу деоницу започео са играчем мање.


занимљивих је навијача било на трибинама

Црвена звезда је већ у првом минуту последње деонице можда могла и да реши питање победника. Сјајно искоришћен вишак играча на терену, те Бркушанин излази сам на чувара мреже гостију по средини гола. На жалост свих 90-ак навијача у хали, ударац му је заустављен. Наставила је Звезда у тим моментима да доминира на леду, стварали смо шансе у трећем, седмом, а највећу и у десетом минуту, када је ситуацију један на један са голманом имао и Андреј Цвик. Никако нисмо успели да дотучемо госте, а како то обично у спорту и бива, уследила је сурова казна. Најпре је у 13. минуту погодио Урбан Бан за 2:2, на асистенцију Жан Зупана, да би само два минута након тога (после искључења Бркушанина), Триглав постигао и трећи погодак и тиме у потпуности преокренуо резултат. За 3:2 прецизан је био Јан Лампич, након велике конфузије у нашој одбрани.

У наредна четири минута, екипа Триглава је успела у потпуности да умртви игру, али таква дефанзивна стратегија их умало није коштала примљеног гола у 18. минуту. Срђан Ристић се неочекивано нашао сам на свега пар метара од гола противника, али се није најбоље снашао.

У последњем минуту Звезда је кренула на све или ништа, а на 24 секунде пред крај, Јовица Рус позива на тајм аут. Са шест играча (без голмана) напали су црвено бели, изгубили посед, што је олако казнио Михаел Поточник погодивши небрањени гол за коначних 2:4.

Према свему приказаном вечерас у леденој хали „Пионир“ стиче се утисак да црвено-бели по игри можда и нису заслужили пораз, барем не од 2 гола разлике. Главни проблем у овом мечу била је реализација и пад концентрације у кључним моментима, те постепени пад у игру након првог периода, што су сјајни хокејаши Триглава маскимално искористили и однели бодове у Словенију.

Црвена звезда је наступила у саставу: Митић, Ранковић, Ајдуковић, Анић, Бркушанин (1 асис.), Чегринтсев (1 асис.), Даниел (1 асис.), Дзиов, Гаидаш 1, Јанковић 1, Кулешов, Марковић, Машић, Новаковић, Подунавац, Ристић (1 асис.), Сабадош, Шпањевић, Вукићевић, Цвик. Тренер: Јовица Рус

Повезане вести

Leave a Comment