Moja Crvena Zvezda
БлоговиДраган

Прође година…

Роберт Просинечки
Роберт Просинечки

Пре годину дана, сетимо се, велика радост обузела је све поклонике црвено-белих боја када је објављено да је Роберт Просинечки нови шеф струке на Маракани. Било је и тада оних који су били против, сумњали у квалитет легенде нашег клуба, међутим већина је била одушевљена, не скривајући радост жељно ишчекивала сваку изјаву, коментар, гест човека који је наш клуб задужио за сва времена.

Година прође, Звезда титулу освојила није, није ни Куп, а у овој сезони у првенству нам не „цветају руже“. Оваква ситуација је нестрпљиву, пре свега млађу Звездашку публику, навела на поједине коментаре и реакције типа – био је добар играч, али није тренер, треба нам Муслин или неко други, и тако редом.

Стрпљење никада није била врлина у нас Срба. Секли бисмо преко „ноћи“ све, никада не увиђајући да се само стрпљењем може направити нешто, а не и константним променама. Тако је, после слабијих резултата у Европи, запад викао „Џајо одлази“. Отишао је Џаја, па смо стигли до 30 милиона евра дуга који су направили Џајини наследници, и сада тај исти народ може само да се нада да ћемо поново да видимо Џају на Маракани, да настави тамо где је стао. Требамо ли да направимо исто са Робијем, па да за пет година схватимо како смо направили кардиналну грешку? Учимо ли ишта на својим грешкама? На срећу, руководство клуба је учило на својим грешкама (Пижон), те је Роби особа која уважава велико поверење и подршку, како клуба тако и већине навијача, и промена на „кормилу“ не долази у обзир ни под тачком разно.

Свима је већ јасно да је Роби пролетос имао јачу екипу него сада, која је играла добар фудбал и „млела“ ривале. Били су ту Паја, Тошке, Иса, Јевта.. далеко више играча у ротацији који су Робију омогућавали много комбинација без губитка квалитета игре. Током лета су дошли неки нови момци, и без сумње иако је реч о квалитетним играчима, јасно је да свима треба време за прилагођавање. Пашеко се одмах повредио, Пикси кренуо сезону у никад горој форми, Мезенга дуго није играо, Петковић је тек сада ушао у прави ритам, Чава исто тако дуго паузирао па играо по систему топло-хладно.. те је и игра екипе трпела,а сваки изостанак неког од кључних играча умногоме се осећао (Евандро, Каду, Лазовић..). Резервистима је пружана шанса углавном на утакмицама Купа Србије, и те утакмице смо добијали тешком муком, те је свима постало јасно зашто не добијају већу прилику у Шампионату и колико је „танка“ наша клупа.

Рекао је неки дан Роби да је свима на Маракани било јасно да летошњи прелазни рок не може да се уради како треба због лиценце за европска такмичења, те се морало нешто жртвовати. Сада пред зимски прелазни рок очекују се многа појачања, нека су већ и стигла, те би тим тек на пролеће требао да добије физиономију и „дубину“ какву је Роби желео, а да ли ће то бити довољно да се надокнади заостатак, остаје питање. Обзиром да сам гледао како Муслин стиже и престиже и већу бодовну предност ривала, знам да је апсолутно све могуће, као и да ће Роби на пролеће имати екипу какву жели, што је у овом тренутку најбитније. Биће ту, надамо се, поново Џаја, биће можда и Крупни, ту је већ Перовић, ту је Младеновић, опоравио се Пашеко, вратиће се можда и Тошић, биће још појачања. Ко не верује у Звездино пролеће какво су нам већ пружали Џаја, Роби, Крупни, Перовић.. не верује у Звезду.

Делије
Делије

Међутим, морам да нагласим, чак и са играчким кадром који је имао на располагању, Роби је ове јесени ипак урадио неке ствари које његови претходници нису успели. Звезда је умела да на појединим утакмицама, или макар деловима утакмица, игра фантастично, онако како бисмо желели, и како Звезду нисмо гледали годинама. „Згажен“ је Вентспилс, убедљиво су савладани неки други ривали и добијене неке утакмице против противника који су нам годинама правили проблеме (Смедерево, Металац, Хајдук..), неки су на терену у потпуности надвладани иако нису побеђени, а о поседу лопте нема сврхе ни трошити речи.

Једина екипа која је ове јесени и летос имала какву-такву предност у поседу јесте Рен на другој утакмици, мада ни за то сада већ нисам сигуран. И када смо већ код Рена, дотакнимо се још нечега – у првој утакмици на Маракани наша екипа је поражена са 1:2, иако је имала прилике да слави на тој утакмици. У Француској код резултата 2:0 машимо колосалну прилику за смањење вођства, да би нам Французи у контри дали трећи гол, а касније деморалисаној екипи и четврти.

Гледали сте сви макар голове са недавне утакмице Лиге шампиона између Лиона и Динама. Загрепчани су прегажени од стране француског тима, а интересантно је да је тај Олимпик Лион тек минулог викенда претекао Рен на четвртом месту табеле, и сада има бод више од нашег летошњег ривала. Требам ли вам рећи да је тај Рен савладао пре пар недеља Олимпик усред Лиона са 2:1? Сећате се Питроипе и Кембо-Етока? То су били стрелци за црно-црвене на тој утакмици. Отеран је Џаја јер је мало ко био свестан у том тренутку јачине ПСВ-а (Коку, Де Јонг, Хеселинк..) и Зенита (Аршавин, Кержаков, Погребњак…) Хоћемо ли сада поново да замерамо једном великом човеку јер смо несвесни снаге наших ривала?

А сада погледајте једну другу страну – према разним проценама, екипа Динама вреди око 55 милиона евра, док наша свега 21. Готово три пута већу вредност имају Загрепчани, који су оставили летос шампионску екипу на окупу, целу, довели појачања вредна четири милиона евра (ми смо исплатили 200.000) и примили седам комада усред Загреба. Роби је са умногоме измењеном екипом постигао далеко, далеко бољи резултат. Треба ли ставити прст на чело и запитати се шта би урадио да је каса нашег клуба иоле пунија?

Поменимо и дерби. 70 минута доминације, посед 60-40, далеко већи број удараца ка голу ривала, промашене шансе, пенал.. међутим Партизан је био конкретнији, искористио две грешке наше одбране и однео бодове. Слично је било и на дербијима пролетос, сви се добро сећамо тих утакмица.

Роби је свакако имао својих грешака за годину дана (што и сам признаје), као што би их имао и сваки други тренер на његовом месту. Међутим, да Звезда има стручњака за будућност, који је већ сада донео толико тога нашем клубу, ту сумње нема, и то је тврдња коју су образложили и много стручнији од мене, пре свих сам Драган Џајић. Када је Џаја рекао – верујте у Басту, Перовића, Јанковића, Пиксија.. биће то шампионски тим.. многи му нису веровали. Сада Џаја каже да је Роби на путу да буде врхунски тренер. Хоћемо ли да поново зажмуримо на његове речи? Знамо ли ми фудбал боље од најбољег фудбалера на овим просторима свих времена, који је одвео наш клуб као спортски директор до врха Европе и Света?

Aнализу из неког другог угла о првој години Робија као шефа струке можете прочитати на сајту Моцартспорта, аутор је Дарјан Недељковић.

Повезане вести

17 comments

Marek Hamsik дец 10, 2011 at 22:33

brate na ovo samo mogu da kazem – AMIN!

Reply
Era дец 9, 2011 at 16:30

Iako nema titule odkad je Robi dosao, ja mu u potpunosti verujem. Zvezda je proletos igrala najlepsi fudbal odkad znam za Zvezdu, kidala je protivnika. Samo nam je nedostajala sreca…najvise u derbiju, kako proslom, tako i u ovom. Robi je svestan da ima dosta mladih talentovanih fudbalera u Zvezdi: Jankovic,Stojkovic,Causic,Kirovski…Oni predstavljaju buducnost Zvezde, ili bi bar trebali da predstavljaju, jer im najverovatnije sledi sudbina kao i vecini mladih fudbalera iz Zvezde, prodaja u velike klubove, mala minutaza i propadanje. Ovi momci trebaju da ostanu u Zvezdi sledecih 5 godina, najmanje.____ Primera radi, mali Jankovic sada ima 16 godina, a za 5 godina ima 21 godinu. Njemu ce biti dovoljno da ga Robi gura u vatru ove godine i sledece, dok se ne razvije u pravog momka koji ce biti nosilac ekipe.____Dolazi Dzaja…Nadam se da ce zadrzati sve ove momke, jer oni su buducnost Zvezde, oni ce uvesti Zvezdu u LŠ, sa njima cemo biti srecni. Nek nam bog da srece, da se vrate dani, slavni dani nasi proslosti…

Reply
Era дец 9, 2011 at 16:35

E, da… Jos nesto sam hte oda kazem. Zamislite da Robi sada nije trener? Znate ko bi sad znao za npr. Mijailovica? Pa njegovi prijatelji i porodica, jer Pizon,Krstic,Janevski ne bi nikad zavirili u omladinski pogon, nego bi resenja trazili u Tutoricu,Gaju,Gvozdenovicu…
NAJVAZNIJE JE DA SE NASA DECA NE PRODAJU! STAVITI SVIM KLUBOVIMA EVROPE DA DECA NISU NA PRODAJU!

Reply
Звезда - Србија дец 9, 2011 at 15:58

Најбољи пример је Апоел. Иако многи тврде да се много улаже у њихов фудбал ја не мислим да је тако. Можда је некима много ако погледате квалитет лиге, али и ми смо до пре 4,5 сезоне трошили око 3м по сезони на трансфере. Јовановић их је тренирао и пре 4 сезоне када су ушли у ЛШ, после тога нису успели да уђу ни у Лигу Европе а ево их данас поново у ЛШ и то са истим тренером. Да ли ће и Манчестер да отпусти Фергусона за катастрофу против Базела и Бенфике? Значи, морамо мало да будемо и стрпљиви. Ја, лично верујем у ову екипу само је потребна мало дужа клупа. Можда је Партизан одиграо за нијансу боље ову јесен, јер нису кикснули ни против Воше, ни Спартака, ни Офк-е. Али не мислим да су квалитетнији од нас, то су показали и игром у дербију. Чињеница је да су већина клубова у лиги кренули лоше и они су то искористили. Прошла година ми је била једна од најсрећнијих (дошо је Роби) а све ми се чини да ће ова бити још боља јер ДОЛАЗИ ЏАЈА. „Нит Шешеља, нити Драшковића, ми смо војска…“

Reply
Era дец 9, 2011 at 16:23

Lepo napisano. Igrali smo pre 3 godine (2009.) sa Apoelom i bili smo jednaki sa njima te godine. Evo posle 3 godine oni u 1/8 finala LŠ, a mi ne igramo ni LE i u jsl nam prvi bezi 7 bodova. Od 2009. godine nije ostao ni jedan igrac, a kamoli trener. Nova uprava,novo sve…

Reply
Dante дец 9, 2011 at 15:24

SAMO NAPRED ROBI, VERUJEMO U TEBE!!!

Nesto sam razmisljao sto se tice sastave ekipe, i verujem da ce ovaj rok proci bolje nego svi prethodni zajedno. Elem, kao sto kaze Ljupko Petrovic, parafraziram: Odbrana je najbitniji deo tima, sa jakom odbranom uvek imas sigurnih 0:0. Nama trebaju dva jaka stopera, kao dvokrilni ormar 😀 , 2 metra visoki, da predstavljaju sigurnost u nasem a opasnost u protivnickom sesnaestercu. Ako se vrati Toske, trebace nam i na desnom beku pojacanje, stranac, po mogucstvu tamne puti, da bude jak i brz, jer nema tu mnogo filozofije kod beka, trci napred – trci nazad. I centarsut. Za ovaj sistem nam treba izuzetan zadnji vezni. Trebaju nam i dvojica strasnih vezista, trebaju nam DRIBLERI, koji ce biti u stanju da driblingom izbace vise igraca, a ne da se dodaju loptom kao neke p**** pas levo pas desno pa unazad. I jos nesto, CENTARFOR! Mora da bude ubica. Mada, kada nekako sumiram utiske iz ove polusezone, mozda bi i Evandro mogao da igra laznu devetku, nesto kao Mesi u Barsi. Svedoci smo da je vise puta postizao golove glavom. I on je trenutno jedini igrac koji ume da raspali po lopti, ali i da je zaustavi, napravi laznjaka pa plasira u gol. To bih bas voleo da vidim. Prikljuciti omladince obavezno, pa krenemo tekmu, prvo poluvreme sabijemo 3-0 i onda citavo drugo poluvreme da igraju nasa deca, i dalje totalni fudbal, pa da ispracamo sve sa po 5 komada!

Reply
MladenNk дец 9, 2011 at 15:13

I naravno, kao i uvijek u zadnje dvije godine, uporno zmuris, ne zelis da vidis, uljepsavas stvarnost, trazis izgovore i opravdanja. Nista nije istina sto si rekao, nijedan malo jaci mec nijesmo dobili, stavise, skoro svaki smo izgubili. Kad je trebalo da budemo pravi nijesmo bili…Ren u Beogradu, Ren u gostima, Spartak, Sloboda, Radnicki, Partizan…U situacijama kad je trebalo biti taktican, mudar, umiriti igru, iznenaditi protivnika – svaki put smo ispadali naivcine. Budi malo realan, kad se vec na Dzaju pozivas vidi sta je rekao o tome u intervjuu Novostima.

Reply
Драган дец 9, 2011 at 20:41

Кад већ кажеш да нисам у праву, реци конкретно за шта, и изнеси аргументе, па да дискутујемо.

Reply
MladenNk дец 10, 2011 at 12:06

Pa evo prvo sto mi je zapalo za oko – “Пашеко се одмах повредио, Пикси кренуо сезону у никад горој форми, Мезенга дуго није играо, Петковић је тек сада ушао у прави ритам, Чава исто тако дуго паузирао па играо по систему топло-хладно“ …. izvini ali meni sve ovo lici na trazenje izgovora, ok – Paseko se povrijedio, maler je ali cemu objasnjenja za Pixija, Mezengu, Čavu, Petkovica…to nam je sto nam je, to su igraci sa svojim limitima, Lukic ih je doveo i odgovara za njih. Nema tu price, da su pravi dobili bi derbi. Pravis paralelu izmedju nas i Dinama, trazeci u njihovom porazu alibi za nase neuspjehe. Ja bih potpisao da Zvezda udje u Ligu sampiona, uzme 10miliona pa nek pukne kao Dinamo zadnje kolo..a kad smo vec na ovoj temi, reci cu ti da je Renu u Francuskoj trebalo 10komada za prolaz dali bi nam ih. Prica o derbiju, nasem posjedu lopte, sutevima, sansama…toga se ja stidim da ti pravo kazem, propadam u zemlju od sramote i ne pada mi na pamet da pricam o slucajnoj sansi Mikica i jos slucajnijem penalu i u tome da trazim alibi. Opet ponavljam, tu smo gdje smo jer ne vrijedimo vise. Kao sto rece Surbatovic, Zvezda je postala poligon za treniranje pocetnika, pocevsi od predsjednika, sportskog direktora pa do trenera i igraca.

Reply
Драган дец 10, 2011 at 12:24

Не, ја желим да кажем нешто друго, да смо довели оно што смо могли за новац који имамо. Мислиш да сваки тренер жели да доведе играче који претходну годину нису играли? Али они су далеко јефтинији од оних који су у топ форми, и то сам желео да кажем. Чава, Мезенга, Петковић.. по мени имају квалитет, али им, као и нпр Тошићу што је требало, треба доста времена да уђу у форму.

Reply
MladenNk дец 10, 2011 at 14:01

Ja mislim da nemaju kvalitet za Zvezdu jer da imaju, pokazali bi ga dosad. Tosic je naprasno proigrao posle proljecnog derbija u kojem smo izgubili titulu, a na kom je bio jedan od najgorih pojedinaca. Pokrenule su se naglo price u medijima kako je konacno na svojoj poziciji, kako igra kao preporodjen posto mu se izgleda jako zurilo iz Zvezde pa su menadzeri vjerovatno malo podmazali stampu…a ovamo protivnici BSK, Metalac i ostale boranije. Ono sto ja zelim, da momci igraju velike utakmice, na njima se vidi ko je od cega napravljen. Sto se budzeta tice, koliko znam samo Chava je placen 300.000 a sad kad smo pukli, izlazi se sa cifrom od 200.000 za sva pojacanja pa je kao to razlog neuspjeha.

Auauau дец 11, 2011 at 12:36

Mene nervira sto u tekstu pise da smo prosle godine imali bolji ti sto i jeste tacno, ali se treba setiti pocetka sezone kako smo govorili da imamo pet puta bolji tim nego prosle godine, da nije strasno sto je Ninkov otisao moze ga Mikic zameniti, Kovacevic klasa za Isaha..

Reply
MladenNk дец 11, 2011 at 13:00

Pa tako je, na pocetku svake polusezone nam djeluje da je sve skockano a na kraju se ispostavi da smo bili totalno nerealni. Dok budemo uljepsavali stvarnost necemo izaci iz blata. Ali u tome je prednjacio Prosinecki, napravio je drugarske odnose sa igracima i to je rezultiralo da juce izjavi da ga ne slusaju. Pa on je trener a oni su igraci, tu treba da se podvuce crta, nema prijateljstva i tepanja, Micko, Laza, Koki, Bajko…ku…c, palac…Nama treba gvozdena disciplina, da igramo kao Muslinova Zvezda, na rezultat, 1-0, 0-1 jer nas samo pobjede mogu spasiti.

Марко ЦЗБГ дец 9, 2011 at 14:41

Нестрпљиви смо и нереални. Тим треба годинама да се гради. Сетите се Жигићеве генерације, тај тим је на окупу био неколико година. Сада се све ради преко ноћи, годишње одлази и долази 15 играча. Нема континуитета, нема Звездине деце… Ја се надам да ће Џаја опет направити тим за велика дела!

Reply
Херцеговац дец 9, 2011 at 14:54

Не треба потрошити још једну легенду узалуд,Робију треба дати шансу да формира екипу по својим замислима.Једина већа грешка ове управе је била кад је Пижон смијењен иако је био први на табели…па легенда клуба се не мијења ни кад је пети,а камо ли први…Пара за неке боље играче није било,највеће појачање (Пашеко)сломије ногу прије почетка сезоне… Само треба мало више простора дати нашим клинцима,и будућност је наша!

Reply
superstar дец 9, 2011 at 14:59

tacno, ali ja zaista ne mogu da gledam vise kako grobari uzimaju titule..

Reply
Nemanja дец 9, 2011 at 15:14

Pa da ne možeš da čekaš…Umesto da ostavimo 1 trenera da ko čovek napravi ekipu,mi odma aj napolje zato i nema ekipe,svake godine gledam drugi tim a to ne valja.
Nek nam BOG I DZAJA daju sreće da se vrate slavni dani!
Samo ako ih drugi budu poštovali biće nešto. U Prosinečkog ne sumnjam ni najmanje kao ni u Pešića…

Reply

Leave a Comment