Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоХокеј

Допис СКХЛ Црвена звезда Хокејашком савезу Србије и Београда

Поштовани навијачи Црвене звезде и љубитељи хокеја на леду.

Ова недавна, немила, дешавања на турниру “Трофеј Београда” подстакла су многе од вас да коментаришете ситуацију, и по речима многих скандал који се десио на утакмици Црвена звезда – Марбо, када је председник скупштине ХК Партизан, г. Бојан Миловановић, прво вербално, а онда и физички насрнуо на тренера Црвене звезде, г. Николу Беру. Тим поводом за сада се једино очитовала СКХЛ Црвена звезда која је упутила допис Савезу хокеја на леду Србије, као и Хокејашком Савезу Београда. Ми вам преносимо допис у целини.

Поштовани,

Поводом немилих догађаја који су се одиграли на званичној спортској манифестацији коју је организовао Хокеј клуб Партизан, а која је под покровитељсктвом Секретаријата за спорт и омладину града Београда, Спортски клуб за хокеј на леду Црвена звезда издаје званично саопштење.

Назив турнира: “Трофеј града Београда 2018”
Место одржавања: Клизалиште Пингвин ( Јурија Гагарина 79, Нови Београд)
Датум одржавања: 01. – 02. 12. 2018.

Организатор: ХК Партизан

На турниру је учествовало пет домаћих екипа:

НС Старс (Нови Сад)
ХК Војводина (Нови Сад)
ХК Партизан (Београд)
ХК Марбо (Београд)
СКХЛ Црвена звезда (Београд)

У достављеном правилнику турнира, наведено је да се игра по правилима ИХФ-а.

На утакмици између ХК Партизана и СКХЛ Црвене звезде одигране 01. 12. 2018., уочен је играч Ефим Сокханевич из Кхаркова (Украјина), упадљиво бољи играча од свих домаћих играча који су учествовали на турниру и који је одскакао са просеком од 4 до 6 голова по утакмици. Не знајући да ли је члан ХК Партизана, на утакмицу се није ставила примедба од стране СКХЛ Црвене звезде.
Накнадном провером регистрације играча за сезону 2018/2019, установљено је да је Ефим Сокханевич члан иностраног клуба, да је у посети Београду, и да је том приликом наступао за Партизан на турниру “Трофеј Београда 2018”.
На утакмици одиграној 02.12.2018, између СКХЛ Црвене звезде и ХК Марба, уочен је Ефим Сокханевич да овог пута наступа за ХК Марбо (иначе играчи ХК Марба тренирају у ХК Партизану и поседују двојне регистрације ХК Партизана и ХК Марба).
Тренер СКХЛ Црвене звезде је обавестио организаторе да је дошло до неправилности, па играч Ефим Сокханевич није започео утакмицу. Након изласка наведеног играча, долази до вербалног конфликта између тренера ХК Марба и тренера СКХЛ Црвене звезде, а због испољеног незадовољства вођства ХК Марба на уложен протест тренера Звезде за наступ спорног играча. Пред крај другог дела утакмице, председник скупштине ХК Партизана, Бојан Миловановић, враћа играча Ефима Сокханевича на утакмицу (?!)

Тренер СКХЛ Црвене звезде избегава даљу ескалацију, штити интерес и право својих играча да учествују на спортској утамици за коју су, уосталом, њихови родитељи платили котизацију.

Током наставка утакмице, у ситуацији “игра телом” учествује син председника скупштине ХК Партизана, Дејан Миловановић и један од играча СКХЛ Црвене звезде. Игра се наставља јер није дошло до фаула. У моменту када је судија уочио да играч Дејан Миловановић не устаје са леда, прекида игру и дозвољава лекару да играчу, који лежи, укаже помоћ. У истом моменту отац поменутог детета, Бојан Миловановић, прилази боксу СКХЛ Црвене звезда, прво вербално, а затим и физички напада тренера СКХЛ Црвене звезда Николу Беру (!?)
Утакмица се прекида, и тренери оба тима су се сложила да се утакмица не настави, нити има смисла да се изнова одигра. Тренери и деца СКХЛ Црвене звезде повлаче се са леда и одлазе у свлачионице.

Након завршетка финалне утакмице, ХК Марбо без икаквог објашњења осваја треће место на турниру (!?).

Примедбе СКХЛ Црвене звезда:

– Неправилност у самој организацији турнира – без учешћа страних екипа.

– Игра по правилима ИХФ-а подразумева да за клуб играју искључиво РЕГИСТРОВАНИ играчи тима у ком се налазе јер се ради о турниру града Београда који није у приватној организацији ХК Партизана.

– Нефер и неспортска игра

– Напад на тренера СКХЛ Црвена звезда од стране званичника ХК Партизана

– Не ангажовање редардске службе коју је организатор дужан да обезбеди, а према закону о спорту и мерама за спречавање насиља и недоличног понашања

– Додељивање трећег места екипи ХК Марба мимо свих правила

Захтевамо да се поводом ових неспортских дешавања, у што скоријем року огласе својим саопштењима Савез хокеја на леду Србије, и Хокеј савез Београда.

СКХЛ Црвена звезда

Оно што желимо да нагласимо јесте да се данас очекује одговор председника Хокејашког Савеза Београда, г. Душана Новаковића, с којим смо синоћ имали прилике да поразговарамо на ову тему и оно то се нама чини јесте да сви гледају на сзање у хокеју и конкретно на ову ситуацију неким другим очима. Овог тренутка, док не дође званични одговор од г. Новаковића, ми ћемо се суздржати од коментара на неке његове погледе, али ћемо дефинитивно дати свој коментар после тога и покушати да чујемо шта кажу људи из Црвене звезде. Како нам рече један спортски радник, Цавез ће највероватније дати одговор никад. Надамо се да дотични господин греши, те да ће син г. Бојана Миловановића, г. Марко Миловановић, ипак смоћи снаге да се барем огласи по овом питању.

И даље остајемо при ставу да хокеју на леду у Србији треба једна велика чистка и да из овог спорта морају да се склоне људи који не знају нормално и цивилизацијски да се понашају. Јасно је нама да је већина функционера некада била на леду, у функцији играча. Да су научили на тензије, туче, бодичеке, спотицања палицама итд. Али они више нису играчи. Сада су функционери и званичници клубова и као такви се морају и долично понашати. Или треба пустити безвлашће у овај дивни спорт, па нека ради ко шта и како хоће. Само, тада ће се брзо угасити и ово мало светло, које у овом спорту и даље сија.

И за крај да кажемо још нешто, иако смо о томе говорили и пре па није давало никакве резултате. Не можемо да верујемо да скоро ни један једини портал, ни новинске куће, нису заинтересовани да се позабаве проблемом овога спорта- Једноставно су сви глуви, слепи или то морају да буду да се не би некоме замерили. Једном речју, срамота над срамотама.

(извор: czbgtv.com)

Повезане вести

Leave a Comment