Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

АБА лига 10. коло: Црвена звезда – Задар

Након двонедељне паузе у такмичењу проузроковане квалификационим прозорима ФИБА у оквиру 10. кола АБА лиге Црвена звезда дочекује Задар.

У ову утакмицу Црвена звезда улази као лидер и једини непоражени тим АБА лиге док Задар има скор 3-6 те тако са Олимпијом, Цибоном и Крком дели пласман од 8. до 11. места на табели. На самом зачељу је Морнар са скором 2-7. Занимљиво је да Задар, који је некад важио за изузетно неугодног домаћина, у овој сезони АБА лиге још увек нема победу на свом терену. Све своје победе забележио је на гостовањима и то против Партизана, Цибоне и Крке. Меч у недељу ће бити 32. по реду међусобни дуел Звезде и Задра у оквиру регионалне АБА лиге. Звезда је славила 20 победа док је Задар добио 11 пута. Црвено-бели су у серији од 11 победа заредом против Задра. Задар је последњи тријумф остварио у другом колу АБА лиге у сезони 2012/13 када је славио на свом терену резултатом 98:81. Звезда је пре тога поражена и у првом колу на гостовању у Сплиту па је цех платио тадашњи тренер Миливоје Лазић који је отишао са клупе а тим је преузео Влада Вукоичић.

Задар је у сезону ушао везавши четири пораза што је коштало посла тренера Алеша Пипана уместо кога долази Анте Назор. Већ у првом његовом мечу против Партизана у Арени видео се бољитак у игри што је резултовало и првом победом у сезони. За време које је Назор провео на клупи Задар има скор од 3 победе и 2 пораза. Екипа је у последње време додатно појачана доласком бившег плејмејкера Партизана Квами Вона као и некада великог талента регионалне кошарке Владимира Дашића који се враћа на терен после повреде колена и дуге паузе која је иза њега. Вон је дебитовао у прошлом колу против Будућности, видећемо да ли ће Дашић свој деби имати управо у дворани „Александар Николић“. Као за сада најбитнији играч Задра профилисао се Лука Божић. Просечно на терену проводи 32 минута и за то време убацује 17,6 поена по мечу. Нарочито је опасан у транзицији где се чим добије лопту устреми ка кошу противника. За Божића је занимљиво да, иако игра на спољним позицијама, ретко шутира за три поена. У досадашњих 9 кола АБА лиге има само пет покушаја за три од чега је један био успешан. Тренер Назор га често користи на ниском посту одакле он добро види сва померања одбране и помагања те дистрибуира лопту ван рекета ка својим отвореним шутерима.Због тога је, уз плејмејкера Ловру Башића, први аситент свог тима са 3 асистенције по мечу. Још један играч кога треба истаћи је Марио Литл. Искусни бек шутер који у Задру за 28 минута на терену убацује просечно 13,6 поена. Такође играч кога треба споменути је Вилијам Магарити. За 22 минута на паркету просечно постиже 10,7 поена. Треба га споменути зато што је у питању класичан центар (211цм) који се често извлачи на шут за три поена а видели смо већ да наши центри могу да имају проблем са таквим играчима. За три у досадашњем делу сезоне шутира 7/21 тј. 33% а има и одличан проценат у шуту за два где шутира 19/25 тј. 76%. Поменути играчи уз оне који су већ пар сезона у Задру као што су Кристијан Крајина, Шиме Шпраља, Мирослав Брзоја и Ловре Башић чине једну, за услове АБА лиге, солидну екипу која ће како сезона одмиче стабилизовати своју форму и наћи своје место негде на средини табеле.

Меч у недељу је лепа прилика за играче Црвене звезде да покажу својим навијачима на чему су радили током паузе. Такође је лепа прилика и за навијаче да у што већем броју испуне трибине популарног „Пионира“ и тако помогну својим играчима да дођу до још једне вредне победе. Пред Црвеном звездом је месец који умногоме може да усмери сезону. После Задра долази Бреша у мечу који може да одлучи судбину клуба у Еврокупу а затим и гостовање Галатасарају 19. децембра. У оквиру АБА лиге следе  гостовања Меги и Цибони а потом 30 децембра у Београд долази Будућност. Уколико све буде како желимо моћи ћемо у смирај године да кажемо да навијамо за клуб који је учесник друге фазе Еврокупа. Моћи ћемо да кажемо да навијамо за клуб који је на добром путу да обезбеди стартну позицију пред плеј-оф АБА лиге. Да ће бити лако – неће. И не треба да буде. Никад није лако постати шампион. Много корака у правом смеру треба прећи на шампионском путу. Један од тих корака је Задар у недељу. Није најтежи. Није ни најбитнији. Али јесте важан. Веома важан.

Црвена звезда – Задар,  недеља 09.12.2018.

Дворана „Александар Николић“, почетак од 19:00.

Повезане вести

3 comments

Србин са Космета дец 8, 2018 at 13:30

Очекујем још једну у низу!

Reply
Rs.cg дец 9, 2018 at 09:43

Pomaze bog…..ista ocekivanja….idemoooo

Reply
Србин са Космета дец 9, 2018 at 09:58

Господ Бог ти помогао,као и свим Србима,где год били!!!

Reply

Leave a Comment