Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан освојили смо свет

На данашњи дан, пре 27 година, Црвена звезда је савладала Коло Коло са 3:0 и освојила Интерконтинентални куп, попевши се тако на кров света.

Црвено-бели су освајањем Купа шампиона шест месеци раније стекли привилегију да се за планетарну круну боре против чилеанског представника, освајача Купа либертадорес, пред 60.000 гледалаца на Националном стадиону у Токију.

Звезда се одмах по доласку на трон Старог континента суочила са одласком Просинечког, Стојановића, Маровића, Шабанаџовића и Бинића, а њихово одсуство надоместио је, и на прави начин искористио млади Владимир Југовић. У то време двадесетдвогодишњи везиста, иако најмлађи у редовима Београђана, са два поготка израстао је у јунака утакмице.

Југовић је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље тима који је са клупе предводио Владица Поповић, а све дилеме разрешио је у 72. минуту Дарко Панчев уједно поставивши и коначан резултат.

Бриљантна игра црвено-белих још више добија на значају кад се узме у обзир да је Звезда од завршнице првог полувремена играла са играчем мање због искључења Савићевића.

Црвена звезда је победом у Токију заокружила најсветлији период у клупској историји и упарила континенталну и светску круну направивши тако и највећи успех који је неки источноевропски клуб икад остварио, оставивши тадашњим генерацијама сећање за понос, а оним које следе пример да не постоји немогуће и мотив да свим срцем, до последње капи крви и зноја бране боје и грб клуба из Љутице Богдана.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Hadži Dragan NBG дец 8, 2018 at 10:17

Kao da je juče bilo, bio sam u hotelu Olga Dedijer na Kopaoniku na oporavku posle učešća u sukobima protiv ustaša u Istočnoj Slavoniji i buđenje u zoru i podrška našim junacima. Hvala vam ponovo za sve titule.

Reply

Leave a Comment