Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеХокеј

Црвено-бели момци одржали још један час хокеја црно-жутим „дечкима“.

СКХЛ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – КХЛ МЛАДОСТ 7:2 (1:1, 2:1, 4:0)

Какво црвено-бело вече у леденој хали „Пионир“!!! И пре меча је све указивало на рапсодију у режији наших хокејаша, редови испред Пионира протезали су се све до чувене станице четрдесетосмице, тражила се карта више, а многи навијачи су нажалост остали испред дворане. Песма је почела већ око сат времена пред почетак меча, температура сe подигла за читавих 10-15 степени услед огромне гужве. Оних хиљаду, хиљаду сто срећника испунило је трибине до последњег места, попуњени су и „скајбоксови“, а све навијаче је на седиштима сачекао део фантастичне кореографије.

Одузеле су се и руке и ноге гостима из Загреба при изласку на лед, заглушујућа бука није оставила ни педаљ простора за комуникацију међу играчима, тренерима и судијама. У моменту када је судија Фазекаш први пут поставио пак на лед, и када су црвено-бели дошли до првог поседа, на трибинама се развила незаборавна кореографија уз песму „пуне трибине лудих навијача“. Слика Звездиних хокејаша како грабе ка првом трофеју „ИХЛ“ лиге!! Понела је атмосфера момке у црвено-белом, који су од првог тренутка успоставили апсолутну доминацију на леду, вршили су пресинг при готово сваком контакту хокејаша Младости са паком.

До прве добре прилике за наш тим чекало се свега два минута, када се иза гола гостију снашао Шпањевић, фалило му је само мало среће да протури пак поред голмана гостију.

Два минута касније, фантастичан соло продор мајстора ове игре, Вјачеслава Чегринтсева, али се истакао чувар мреже гостију, Иван Штимац-Ројтинић. Не морате сад памтити ово име, у даљем тексту ће бити највише пута споменуто.

Шут са дистанце Срђана Ристића у 6. минуту, одлично је зауставио Иван Штимац-Ројтинић (извињавамо се овом приликом 24-годишњем „вратару“, али ћемо морати само именом у наставку да га ословљавамо, због економичности).

У седмом минуту одлична шанса за Виталија Дзиова, након благе конфузије у одбрани гостију, али Иван маестрално брани. Након тога ударац опробава и његов имењак у црвено-белом дресу, Анић, али пак му је ухваћен.

„Лудница“ на трибинама, све је мирисало на гол, а навијачи су дали додатни ветар у леђа нашим момцима, да пробију бункер гостију. И у нападу у 8. минуту, били смо и најближи постизању гола! Одличан повратни пас добио је Мирко Марковић, распалио по паку, али му Иван није дозволио да се радује. Након тога је шутирао и Дуле Јанковић, за мало непрецизно. Невероватна опсада гола гостију у периоду од 5. до 10. минута.

А онда – мук. Прва права акција екипе Младости, контранапад 3 на 3 и гол. Контру је повео Томо Трстењак, преклизао готово цео терен, упослио на левој страни Мариа Новака, који из прве шаље пак ка Роберту Церовечком на десну страну. Овај се помало спетљао, нису то наши дефанзивци на време искористили, па је Церовечки некако дошао у позицију за шут, а пак пролази кроз ноге нашем чувару мреже за 0-1.

Мук је трајао веома, веома кратко. Препознале су крцате трибине Пионира моменат и дале још гласнију подршку нашим хокејашима. Грмела је хала, тресле су се трибине!! И већ у истом минуту умало да изједначимо – ударац Дзиова крајњим напором зауставља гостујући голман, Иван. Недуго потом, Загрепчани остају са играчем мање јер је искључен био Ловак. „Намирисали су крв“ црвено-бели, још јаче (ако је то уопште било могуће) притисли госте: у 11. минуту одличан пас Бркушанина ка Чегринтсеву, остаје руски хокејаш сам, шутира, али знате већ ко га је спречио у постизању гола.. Десетак секунди касније, Подунавац шаље пројектил ка голу гостију, пак се одбија од једног дефанзивца гостујућег тима, вара Штимца, али на његову срећу одлази тик уз десну стативу. Невера на лицима наших навијача, али подршка не јењава! А само минут касније нова велика, велика прилика за Чегринтсева и поново ударац из непосредне близине брани Иван Штимац-Ројтинић. Па шта је ово људи моји???

Из свих оружја су пуцали црвено-бели, Кулешов у 13. минуту право у Ивана, Гаидаш нешто касније преко пречке, па онда са три метра и Дзиов промашује гол. У међувремену је са леда одстрањен на два минута Подунавац, због превише играча на терену, али то нимало није мењало слику на терену. Подједнако добро су наши деловали и са играчем мање.

Солопродор у шеснаестом минуту феноменалног Кулешова, зауставио је благ губитак равнотеже, па је изгледа прилика отишла у неповрат без покушаја ударца.

И напокон два минута када хокејаши Младости добијају пак,  повезали су неколико у периоду од 16. до 18. минута, и када се то можда и најмање очекивало, Звезда НАПОКОН ПОСТИЖЕ ГОЛ. Играо се 18. минут, када је на додавање Кулешова севнуо шут Богдана Гаидаша, пак је закачио дефанзивца гостију, променио правац али је то бравурозно проценио Иван! По први пут данас није имао среће, па је на одбијени пак налетео Андреј Цвик, и са лакоћом га сместио у мрежу за 1-1!

Ерупција одушевљења у тим моментима, пробили смо лед! На крилима првог гола до краја првог дела стварамо још једну стопостотну прилику, када се после контре 3 на 1 пред голом у одличној позицији нашао Лука Вукучевић. Није надмудрио Ивана, па се чинило да је мало и изгубио живце, неопрезно стартовао над Премерлом који му није остао дужан, па су обојица послати ван терена на по два минута.

Орила се хала, наши играчи су песмом испраћени на први одмор, уз невероватних 1-1. Не дешава се често у било ком спорту да један тим пропусти толики број прилика, малтене је све бранио Иван! Веровали или не, имали смо чак 30 (тридесет) покушаја ка голу гостију, док је Младост једнак број голова постигла из свега четири покушаја (од којих два у правцу гола).

Други период је отпочео још једним спектаклом на трибинама. Наши хокејаши дочекани су убацивањем папирића и ролни на лед, белеле су се трибине од количине папирног материјала! Каква атмосфера!!!

Већ у првом минуту другог периода имали смо огромну прилику за вођство, када је изблиза право у Ивана шутирао Керезовић. Штета! У наредном минуту, сви присутни у хали од играча до навијача, видно су били забринути за здравље младог хокејаша Младости, Луке Ђерека. Након незгодног пада, неколико минута је непомично лежао на леду, али се, на срећу убрзо подигао и отишао до клупе са резервним играчима. Пропраћен је аплаузом свих присутних, накнадну смо информацију добили да је повредио раме, па му овим путем желимо брз опоравак.

Пар минута касније, на леду се нашао и Звездин играч, Марко Бркушанин, на сву срећу, без последица. Као што примећујете, оштро се играло у тим моментима, прштало је како доле на леду, тако и на трибинама.

У шестом минуту, неопрезност одбране Младости. Пак је захваљујући великој борбености ишчепркао Даниел Михал, изашао један на један са голманом, баш попут извођења казненог ударца, али, по ко зна који пут вечерас Иван излази као победник. Минут касније шут је опробао и Ристић, али погађате шта се десило?

Само један тим је постојао на леду у првих 30 минута игре, мислим да је посед пака био 95% према 5% у корист Црвене звезде, а резултат на семафору остао је непромењен – 1:1.

И онда, након минијатуре у режији Чегринтсев – Керезовић, пак завршава у Ивановој мрежи за прву предност нашег тима! 2:1 Никола Керезовић!! А на трибинама прави делиријум. Нису издржали најватренији навијачи а да не запале бакље, па су судије морале да прекину меч на неколико минута док не склоне пиротехничка средства са леда. На време су реаговали, па се лед није отопио!

Тргла је Звездина предност Загрепчане, који су коначно успоставили какву-такву игру. Најпре су до добре прилике дошли у 11. минуту, када је шут из близине феноменално зауставио Арсеније Ранковић, да би који секунд касније у изгледној прилици био и Крамарић – поново је Арса био на висини задатка.

И поново смо, након те краткотрајне и релативно благе иницијативе гостију, капитулирали. Играо се 12. минут када је невероватан соло продор извео Лука Крамарић. Мајсторски се поиграо са нашом одбраном, вукао је пак готово пола терена, изашао сам испред голмана и протурио пак поред њега за 2:2. Упркос осетној доминацији црвено-белих, није се дала Младост.

Желела је Звезда одмах да дође до нове предности. Најпре је одличан повратни пас на око 4-5 метара од гола добио Керезовић, али је непрецизно шутирао. Након тога, из сличне ситуације шутира и Даниел, али Иван одбија.

Међутим, нисмо дуго чекали да стигнемо до нове предности! Већ у 14. минуту, после можда и најлепше акције на мечу долазимо до предности од 3:2. Брзо су клизали наши хокејаши, пак је течно ишао од палице до палице, а сјајну комбинацију Даниела и Кулешова, поготком је крунисао Богдан Гаидаш!!

Нова ерупција одушевљења на трибинама! Навијачи су прескакали редове од одушевљења, скакало се и певало као никад до сад! Али, уморили су се мало наши хокејаши у последњим минутима друге деонице, највише због невероватног темпа читавих 35 минута.

Тек две прилике смо створили након водећег гола до краја другог периода – најпре је покушао Срђан Ристић у 16. минуту, да би два минута касније у одличној прилици био и Бркушанин. Перфектно му је асистирао Павле Подунавац, али се по отприлике двадесети пут истакао Иван. Невероватно шта је тај момак све бранио у прве две трећине!

И то вам је спорт. Иако смо играли бриљантно током целе прве деонице, на семафору је стајао нерешен резултат. Када смо мало оборили темпо и смирили игру, из неког разлога смо дошли до предности од 3:2. Нема правила у најдинамичнијој игри на планети.

Трећи период, започео је новом, савршеном сликом на трибинама: стотине црвено-белих заставица виориле су се уз десетине великих барјака. Разног је света било међу публиком, од 7 до 77 година. Па да, ово и јесте игра у којој подједнако уживају гледаоци оба пола, свих узраста!

Стање на трибинама повратило је снагу нашим момцима, па смо већ у првих 20 секунди последњег периода видели два шута наших хокејаша и две Иванове одбране. Али, спаса му није било већ у 40. секунди трећег периода. Након паса Гаидаша, потпуно сам је остављен био Павле Подунавац, искоса са десне стране, на неких осам-девет метара од гола. Страховит је шут упутио, са наше позиције се јасно видео лет пака, те његов улазак у малу мрежу, тик уз леву стативу. Немоћан је био чак и свемоћни Иван!! Експлозија радости и огромна галама омеле су арбитре, па су пријавили гол Чегринтсева који је и ушао у записник. Ми ћемо, ипак, веровати својим очима и овај пут похвалити Павла! 4:2!

Тај гол је потпуно сасекао и разбио гостујући бедем. Чегринтсев се играо хокеја, пролазио је како је хтео, упошљавао саиграче лакоћом која плени – невероватан је био вечерас! Већ је у 4. минуту дриблинзима избацио два хокејаша из Загреба, упослио Марка Бркушанина који из прве враћа до Угљеше Новаковића који закуцава пак за недостижних 5:2. Какво славље, каква радост на трибинама београдске ледене хале! Наставила је Звезда да бомбардује гол Ивана Штимца-Ројтинића, али је овај хватао и могуће и немогуће. Момак са два презимена бранио је управо као да су два човека на голу.

Мало је судија Фазекаш примирио атаке црвено-белих, искључивши Артема Кулешова у деветом минуту, а једини расположени играч Младости у пољу, Крамарић, замало је искористио вишак играча свог тима. Тада му је опасан шут зауставио Митић Југ, који је на голу заменио Ранковића. Са друге стране, међу стативе је стао Лука Горшић, који је заменио вечерас више него расположеног Штимца.

Казнена експедиција Црвене звезде моментално је казнила пропуштену прилику Крамарића. Већ у наредном, 12. минуту феноменално је Иван Анић упослио Чегринтсева. Стуштио се руски играч са половине терена према голу гостију, и са левог бока се малтене ушетао у гол за 6:2! Забављали су се играчи Звезде, забављала се и публика на трибинама правивши чувене мексичке таласе!

Нимало пријатно није било младом Горшићу, с обзиром да су прва два ударца ка голу, управо и завршила у његовој мрежи! Исти, 12. минут, се играо када Звезда стиже и до седмог поготка!! Каква игра мајстора у црвено-белим дресовима! Само што смо се комплетирали, постижемо нови гол. Након правовременог паса Роберта Сабадоша (који је уследио после комбинације са Богданом Гаидашем), пак у мрежу смешта Даниел Михал!

За само два дана црвено-бели хокејаши сместили су пак чак 16 пута у мрежу Младости из Загреба, и тиме доказали да су, у овом тренутку, далеко бољи тим.

До краја меча уживали смо у карневалској атмосфери на трибинама, на ређали су се и покушаји Јанковића, Анића, Шпањевића и Ристића. Брзо се талентовани Лука Горшић главом вратио у утакмицу (након два експресно примљена гола), па је спречио наше момке да постигну још неки гол.

Ако сте прочитали овај извештај до краја, а надамо се да јесте, можемо вам одговорно тврдити да су се сва дешавања на леду заиста и догодила. Што се тиче дешавања на трибинама, морамо признати – ИЗМИШЉЕНA СУ. Жеља нам је била да вам покажемо како би то могло да изгледа, како наши хокејаши својим играма и односом према грбу и заслужују. Убедљиво су први на табели ИХЛ лиге, и крупним корацима корачају ка освајању прве титуле. Далеко би им лакши пут до трофеја био када би атмосфера на утакмицама макар малим делом заличила на онакву каква је у тексту описана. У стварности, ове момке прати тек по 50-ак навијача на утакмицама, углавном родбине и пријатеља.
Драги Звездаши, немојмо се брукати као публика, већ дођите, поведите своје друштво и подржите наше оклопнике који се боре доле на леду. А ми вам гарантујемо да се нећете лоше провести и да вам наши играчи неће остати дужни.

И ЗАТО, СВИ НА ХОКЕЈ!

Црвена звезда: Митић, Ранковић, Анић, Бркушанин, Чегринтсев, Даниел, Драговић, Дзиов, Гаидаш, Јанковић, Керезовић, Кулешов, Марковић, Машић, Новаковић, Подунавац, Ристић, Сабадош, Шпањевић, Вукићевић, Вуковић, Цвик.

 

Тренер: Јовица Рус

Повезане вести

Leave a Comment