Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

ЕК 9. коло: Црвена звезда – Германи Бреша Леонесса (видео)

У оквиру деветог кола Еврокупа Црвена звезда дочекује Брешу.

Пред црвено – белим кошаркашима је меч који може донети другу фазу Еврокупа. У девето коло Звезда улази са скором 4-4 док Бреша има скор 3-5. Први меч одигран у Италији није остао у добром сећању звездашима јер је њихов тим после вођства од 24:2 срeдином прве четвртине у наставку необјашњиво пао у игри и на крају изгубио меч резултатом 69:61. То је био први пораз екипе Милана Томића у сезони. Звезда је показала реакцију у следећем колу убедљиво добивши Галатасарај али су уследила три везана пораза што је довело у питање и сам пласман у другу фазу такмичења.

У односу на анализу екипе Бреше писану пред први меч новина је долазак Џареда Канингема. Играч који се помињао и као жеља Црвене звезде у периоду док је на клупи био Дејан Радоњић недавно је потписао уговор до краја сезоне са Брешом за коју је дебитовао у недељу у поразу на гостовању Пистоји. Иако је Канингем под командом Дејана Радоњића прошле сезоне освојио титулу у Немачкој за њега није било места у евролигашком ростеру Бајерна јер је на његово место доведен Копонен. Канингем је брз и изразито скочан бек који, ако се уклопи, може бити појачање за Брешу.

Као лидери своје екипе у досадашњем току Еврокупа наметнули су се Брајон Ален и Џордан Хамилтон. Са око 15 поена по мечу водећи су стрелци своје екипе. Хамилтон попуњава све статистичке колоне, други је скакач свог тима иза Авуду Абаса а поред тога је, иако игра на позицији четири, са 3,6 асистенције по мечу и други асистент екипе после плејмејкера Луке Виталија који је на бројци од 4,2 асистенције по мечу. Витали у првом мечу против Звезде није играо па ће бити занимљиво видети како ће се Регланд пре свих снаћи против искусног 201цм високог плејмејкера са којим се већ сретао током својих сезона проведених у Италији. Уз њих треба споменути Абаса као претњу у офанзивном скоку и транзицији пре свега а ту је и искусни Дејвид Мос, одличан дефанзивац, који се у прошлом колу против Галатасараја истакао са четири украдене лопте забележене на свом конту. Џералд Беверли, 203цм високи центар, је
своју најбољу утакмицу у досадашњем току Еврокупа одиграо управо против Звезде па ће на њега овај пут бити обраћена посебна пажња.

Кључ победе Црвене звезде је одбрана. И поред дефанзивног суноврата у последња три меча одбрана Звезде допушта својим противницима 48,5% успешности при шуту из рекета (што је најнижи проценат у Еврокупу) док за три поена противници против Звезде шутирају 32,5% (што је трећи најнижи проценат у Еврокупу). Наравно да су ови проценти пре свега последица првих пет утакмица када је одбрана била на нивоу али то је рецепт коме треба тежити. Скок ће као и увек бити веома битан. На срећу центри Бреше не шутирају скоро уопште за три поена па тако неће бити у могућности да извлаче центре Звезде из рекета и остављају на скоку Виталија, Канингема или Абаса против Регленда, Берона или Лазића где би они имали велику предност како у висини тако и у скочности. Фаје као тренутно први скакач Еврокупа ће свој посао сигурно одрадити, на осталима је да добрим позиционирањем и грађењем не допусте противнику премоћ у скоку. Бољка која се јавила у игри Звезде на утакмицама које је губила је велики број изгубљених лопти. Нарочито су опасне оне лопте које отварају директну контру противнику где Бреша са играчима попут Абаса и Канингема може да буде опасна. У нападу треба бити стрпљив, без исхитрених шутева који Бреши могу да отворе транзицију. Покушати да се паметном контролом темпа свог напада исконтролише игра у транзицији екипе Бреше.

Иако на почетку такмичења није изгледало да ће тако бити екипа Црвене звезде је после серије од три пораза дошла у ситуацију да у последњем мечу на свом терену има императив победе. Резултатски императив ипак има и неку своју драж па је ово лепа прилика за навијаче Звезде да у што већем броју испуне трибине популарног „Пионира“ и помогну својим играчима да дођу до победе. Да се тако, у победничкој атмосфери, оде на меч последњег кола групе А у Истанбул. И победи!

Црвена звезда – Германи Бреша Леонесса, среда 12.12.2018.
Дворана „Александар Николић“, почетак од 19:00.

Повезане вести

Leave a Comment