Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатЕвропска такмичењаКуп СрбијеНајновијеФудбал

ФК Црвена звезда – јесен 2018/19

Фудбалери Црвене звезде на ледом и снегом покривеном терену стадиона на Бановом брду окончали су једну вероватно најтежу, али свакако и најуспешнију полусезону, ако не у историји клуба, онда сигурно у последње две и по, три деценије. Почевши од 11. јула и гостовања у Риги, наш клуб је закључно са 16. децембром одиграо укупно 37 мечева у свим такмичењима у којима је учествовао. Иако је јесењи део сезоне 2017/18 донео један одиграни меч више, ова сезона се ипак карактерише као далеко тежа због учешћа у групној фази УЕФА Лиге шампиона, јер колико год Арсенал, Келн и БАТЕ Борисов били квалитетни ривали, они се не могу упоредити са у сваком погледу супериорнијим ПСЖ-ом, Ливерпулом и Наполијем.

– Супер лига Србије:

Црвено-бели су у домаће првенство ушли као званични шампиони, али и први фаворити за нове ловорике. Очекивања целокупне фудбалске јавности су у потпуности и оправдана, а слободно се може рећи и да су надмашена. Након 21. одиграног сусрета пулени тренера Владана Милојевића имају скор од 19 победа и свега два ремија. Са 59 освојених бодова и поред чињенице да пред плеј-оф следи подела бодова, већ сада се могу правити планови за лето 2019. и нови поход на елитно европско клупско такмичење.

Најубедљивије победе током јесење полусезоне црвено-бели су остварили против Радника из Сурдулице у 8. колу 15. септембра у Београду резултатом 6:0 и на новосадском „Карађорђу“ против Војводине 2. септембра у оквиру 7. кола СЛС-а 4:1. Чак пет пута су црвено-бели остваривали победе резултатом 3:0 и то два пута против Динама из Врања и крушевачког Напретка и једном у дуелу са суботичким Спартаком. Интересантан је податак да не само да су наши фудбалери на сваком мечу тресли противничке мреже, већ су само у дуелу са „вечитим ривалом“ дали мање од два поготка.

Тренер Милојевић је у националном шампионату током ове јесени користио услуге 29 фудбалера. Због великог броја одиграних мечева готово да није било првенственог меча у којем је наступио „папиролошки“ најбољи састав. Самим тим, нити један фудбалер у црвено-белом ростеру није наступио на свим првенственим мечевима. Највише наступа, по 20, остварили су аустралијски репрезентативац Милош Дегенек и универзалац Марко Гобељић. Иако почетком припрема шира Звздашка јавност то није очекивала, управо су њих двојица својим радом у пруженим партијама постали кљушни „шрафови“ у Милојевићевој машинерији. Дегенек је једино прескочио дуел 6. кола који је одигран 25. августа против екипе Чукаричког (2:1) на стадиону „Рајко Митић“, док је Гобељић ван протокола био на мечу у Горњој вароши против Земуна (2:1) 7. октобра у 11. колу шампионата. После наведеног двојца највише наступа забележили су Вељко Симић (17), Душан Јованчић (16), Милан Борјан (15), Лоренцо Ебисилио (14), а по 13 наступа забележили су Срђан Бабић, Бранко Јовичић, Ненад Крстичић и Милан Павков…

Када се помену стрелци, укупно 18 фудбалера Црвене звезде постизало је ове јесени голове у националном првенству. Од укупно 55 Звездиних првенствених голова 10 је дело репрезентативца Комора Ел Фарду Бена. Након њега на листи стрелаца налази се Ричмонд Боаћи који је и поред дужег одсуства због повреде и свега одиграних осам првенствених мечева, постигао шест голова, а по пет пута су се у листу стрелаца уписивали Говељић, Павков и Симић. Треба напоменути и да су фудбалери новосадског Пролетера Андрејевић и Напретка из Крушевца Вешковац матирали сопствене голмане у дуелима против нашег клуба.

На 21 првенственом сусрету наши фудбалери су добили 23 јавне опомене. Највише пута у бележнице судија „улазио“ је Срђан Бабић (3), а по два жута картона добили су Гобељић, Дегенек, Јованчић, Јовичић, Крстичић и Стојковић. Црвених картона није било.

Навијачи Црвене звезде и овога пута су били најприврженији свом клубу. Мечеве црвено-белих на стадиону „Рајко Митић“ пратило је укупно 76.418, или 7.641 по мечу. Најпосећенији су били дуели против Радника из Сурдулице (13.120) и крушевачког Напретка (10.218). Најслабија посета на нашем највећем стадиону забележена је у 1. колу против врањанског Динама када се на трибинама окупило 5.183 навијача.

– Куп Србије:

У најмасовнијем српском фудбалском такмичењу црвено-бели су током јесени одиграли два меча. На старту такмичења савладан је Динамо у Врању резултатом 2:0, док је у осмини финала елиминисана екипа ТСЦ-а из Бачке Тополе 4:1. НА тим мечевима наступило је укупно 18 фудбалера, а три играча су се уписала у листу стрелаца. По два поготка су постигли Јовељић, Симић и Стојиљковић.

Срђан Бабић и Стефан Хајдин су добили јавне опомене на куп утакмицама, а Рашид Сумаила је у дуелу против ТСЦ-а затресао сопствену мрежу.

– Лига шампиона:

Ово такмичење је дуги низ година за црвено-беле било само сан. Више пута је покушавано да се „мушема“ донесе на наш стадион, али сваки пут су следила разочарења. И овога пута на старту овосезонске Евро одисеје мало ко је веровао да клуб може бити део елите. Половином јула месеца кренули смо из Летоније, затим видели и Литванију, а када смо средином августа „покорили“ и Словачку јавила се нада. Међутим, када је почетком другог полувремена меча на „Ред Бул Арени“ екипа Салцбурга стигла до два гола предности, црвено-бели су већ били у бубњу Лиге Европе. Свакако ни т оне би био неуспех, али је фантастични Бен у само два минута омогућио да звездашки сан постане јава.

На београдску „Маракану“ су стигле највеће звезде ПСЖ-а, Ливерпула и Наполија. У оваквом друштву и поред два убедљива пораза (1:6 у Паризу и 0:4 у Ливерпулу) наши момци се нису обрукали. Шта више, Наполију су откинули бод, а лидеру енглеске Премијер лиге одржали фудбалску лекцију и послали га кући са два гола у мрежи. Ти моменти не само да су повратили славу клубу, већ су омогућили и толико потребни финансијски прилив.

На 14 елитних мечева тренер Милојевић је користио 25 фудбалера. Све утакмице Лиге шампиона, почевши од квалификација, одиграли су голман Борјан и Ел Фарду Бен. По 13 наступа забележили су Дегенек, Крстичић, Родић и Стојковић. Седам наших фудбалера уписивало се у листу стрелаца. Најефикаснији је био Бен са седам погодака, Немања Радоњић који је наступао само у квалификацијама постичао је четири, а Милан Павков два (најбољи Звездин стрелац у групној фази). По једном су се у листу стрелаца уписивали Гобељић, Ебисилио, Крстичић и Марин.

Црвено-бели су у Европи добили 32 јавне опомене. Најнедисциплинованији су били Стојковић са шест и Крстичић и Павков са по четири жута картона. Помоћни тренер Милан Косановић је на мечу у Салцбургу добио црвени картон.

Мечеве црвено-белих у Лиги шампиона на стадиону „Рајко Митић“ пратило је 232.985 навијача или 38.831 по мечу. Дуел плеј-офа Лиге шампиона између шампиона Србије и Аустрије игран је без присуства публике. Највише публике било је на мечу групне фазе против Ливерпула 51.318, а најслабија посета је била у 2. колу квалификација против литванске Судуве 23.218.

– Статистка играча ФК Црвена звезда 2018/19:

– Највише одиграних утакмица:
1. ДЕГЕНЕК Милош 33
2. ГОБЕЉИЋ Марко 30
3. БОРЈАН Милан 29
4. СИМИЋ Вељко 28
5. ЈОВИЧИЋ Бранко 27
5. КРСТИЧИЋ Ненад 27

– Највише постигнутих голова:
1. БЕН Ел Фарду 17
2. ПАВКОВ Милан 7
2. СИМИЋ Вељко 7
4. БОАЋИ Ричмонд 6
4. ГОБЕЉИЋ Марко 6

– Највише жутих картона:
1. СТОЈКОВИЋ Филип 8
2. КРСТИЧИЋ Ненад 6
3. БАБИЋ Срђан 5
3. ГОБЕЉИЋ Марко 5
3. ПАВКОВ Милан 5

Наши фудбалери су успешно окончали јесењи део сезоне. Пролеће треба да дочекају са идејом да се сачува остварена предност у националном шампионату и да се кконачно у Купу Србије направи искорак ка трофеју, а уз све то да се направи добра припрема за наредни поход на Лигу шампиона у сезони 2019/20.

Повезане вести

Leave a Comment