Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеОбавештења

Против Лиможа на отварању Топ 16 фазе Еврокупа

За кошаркаше Црвене звезде нема одмора. Након што су фантастичном победом у недељу, против Будућности, ставили тачку на 2018.годину, већ у среду их очекује први изазов у новој години против француског Лиможа у оквиру првог кола Топ 16 фазе, новоформиране Г групе Еврокупа, у којој се налазе још Валенсија и Уникаха из Малаге.

КК Лимож је клуб из истоименог француског града познатог по производњи порцелана и најуспешнији је кошаркашки клуб те земље ако се посматрају европски трофеји. Под вођством тренера Божидара Маљковића били су освајачи Купа шампиона 1993, а освајали су и Куп победника купова 1988, Куп Радивоја Кораћа 1982, 1983. и 2000.године, док су 11 пута били прваци Француске, а последња титула освојена је 2015.године. Боје Лиможа бранили су и наши бивши кошаркаши Милета Лисица и Саша Обрадовић. Лимож је дакле клуб велике и светле традиције али се последњих година налази у сенци Стразбура, надолазеће силе Асвела па и Монака. У регуларном делу Еврокупа, заузели су четврто место у групи Б, иза Локомотиве, Албе и Цедевите док су били бољи од Тофаша и Аркадије, остваривши скор од 4 победе и 6 пораза, као и Тофаш, али су победом у Бурси, једином на гостовању, успели да прескоче турског представника и обезбеде још шест дуела у Еврокупу. Лимож не блиста ни у националном шампионату, па се пред дуел у Београду, налазе на 8.месту са скором од 8 победа и 7 пораза, остварених уз променљиву форму.

Што се тиче актуелног састава нашег наредног противника, свакако најпознатије лице је центар Самардо Самјуелс, бивши кошаркаш Партизана, Арманија и Барселоне који ове сезоне бележи 11,7 поена и 5,1 скокова уз врло добре проценте шута из игре – 52% за 2 поена и 50% за 3 поена. Поред њега, најзначајнији играчи Лиможа су Двајт Харди, Вил Хауард и Аксел Бутеј. Харди је плејмејкер, висине 188 цм, који просечно бележи 11,9 поена по утакмици уз врло добре проценте шута (за 2 поена 53,2% и 3 поена- 48,6%, а просечно бележи и 2 асистенције по утакмици), док је Хауард крило које противницима просечно убацује 11 поена уз, такође, добре проценте. За 2 поена шутира 54,1 %, за 3 поена шутира 43,9% а бележи и 3,6 скокова. Бутеј је крило које карактерише добар шут, па ове сезоне бележи 13 поена просечно, што га чини најефикаснијим играчем Лиможа, уз одличне проценте шута, за 2 поена- 58,9%, за 3 поена- 45,8% док му је просек скокова 3,4 по утакмици. Пред последње две утакмице у Еврокупу потписан је и плеј Џордан Тејлор, који је у веома важној победи над Тофашом одиграо одличну утакмицу, забележивши 21 поен уз 50% шута за три поена и четири асистенције и нема сумње да ће у наставку сезоне поприлично растеретити Хардија. Од осталих, потенцијалну опасност предтавља Ајзеа Мајлс који постиже 10 поена у просеку уз одличан проценат шута за 3 поена-57,6% док је за дефанзивни скок и обезбеђивање рекета важан шраф Демијен Инглис. Лимож са клупе предводи Франсоа Пероне, тренер који је као асистент и први тренер радио у Орлеану да би и у Лиможу, пре именовања за шефа стручног штаба, био први асистент.

Када је реч о тимским параметрима, Црвена звзда је за нијансу ефикаснији тим од наредног противника а надмоћ се посебно огледа у дефанзивним показатељима, будући да своје противнике држи на 76,8 поена док Лимож прима 84,6 поена у просеку. Звезда је боља и што се тиче ухваћених лопти односно блокада док Французи имају знатно боље проценте шута из игре па ће главни задатак Милана Томића бити да и у овој утакмици натера своје играче да максимално дисциплинованом игром у одбрани спрече добар проток лопте Лиможа и сведу противника на што мање отворених шутева, док ће и у овом мечу главни задатак у офанзивном делу бити да се тежиште игре спсути у рекет противника.

С обзиром да је вољом жреба Звезда ушла у најјачу групу Еврокупа, те да је после Лиможа чекају гостовања у Шпанији, Валенсији и Уникахи, јасно је да је Лимож противник који се у Београду мора победити како би борба за једно од прва два места у групи била могућа.

Хала „Александар Николић“, 02.01.2019.године у 20 часова

Пренос: Спорт клуб

Повезане вести

1 comment

Dejo јан 1, 2019 at 18:56

Idemo do pobede kosarkasi nase Crvene Zvezde protiv Limoza moze te vi to

Reply

Leave a Comment