Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОбавештењаФудбал

ИН МЕМОРИАМ: Драгослав Шекуларац

ФК Црвена звезда са великим жаљењем обавештава јавност да нас је у 81. години напустио легендарни Драгослав Шекуларац.

Друга Звездина звезда, наш Шеки, легенда, мајстор у копачкама, виртоуз… Човек који је био симбол једног времена, фудбалер чије ће се име и презиме увек изговарати са поштовањем и дивљењем.

Драгослав Шекуларац рођен је 8. новембра 1937. године у Штипу и својим играма и головима у Звездином дресу заслужио је да се нађе у најужем избору најбољег играча нашег клуба свих времена. Преминуо је 5. јануара ове године.

Један од најбољих дриблера на овим просторима за први тим Црвене звезде дебитовао је 1955. године. За 11 година у клубу одиграо је 470 утакмица и постигао 119 голова, освојио је седам титула државног првака и пет купова. Као тренер је освојио дуплу круну, а тим са Маракане који је оставио свом наследнику у првој сезони после његовог одласка постао је шампион Европе и света.

„Краљ дриблинга“, друга Звездина звезда одмах иза Рајка Митића, репрезентативац када је Југославија била олимпијски победник, четврта у свету и друга у Европи. За државни тим је одиграо 41 утакмицу и дао шест голова.

Шеки има, што је посебно волео да апострофира, позитиван биланс у дербијима с Партизаном, у утакмицама које је сматрао најважнијим у каријери. Често је знао да истакне колико су му на почетку каријере значили савети легендарног Рајка Митића, какав је осећај постићи победоносни гол у вечитом дербију са непуних 18 година, како се носио са славом…

Кроз Црвену звезду је прошло више хиљада врхунских спортиста и сваки од њих је својим примером на терену и ван њега допринео да са поносом милионска армија навијача изговара име свакога од њих. Ипак, постоје људи којима је успех предодређен, особе којима је у звездама записано да буду успешне и популарне. За то је неопходно да поседујете велики шарм, да будете џентлмен и господин, да вас обожавају у друштву и обавезно нешто што вас издваја од свих осталих, да будете јединствени. Све то је красило нашег Шекија.

Увек се борио за истину и правду, о последицама није размишљао, био је врло темпераментан, реаговао је срцем, а не разумом.

Преузео је први тим Црвене звезде као тренер у другој половини сезоне 1988/89. Већ у следећој (1989/90) освојио је дуплу круну са великих девет бодова предности у односу на другопласирани Динамо из Загреба (тада су се за победу добијала два бода). Ипак, Шеки за фудбал значи више од бројки и статистичких података, живео је фудбал на себи својствен начин.

Нема сумње да ће Драгослав Шекуларац заувек бити упамћен као један од највећих у историји фудбала, а сви они који су имали част да га упознају и са њим бар једном поразговарају заувек ће га чувати у најлепшем сећању.

О тачном времену одржавања комеморације и сахране јавност ће бити накнадно обавештена.

ФК Црвена звезда породици и пријатељима нашег Шекија изражава поруке најискренијег саучешћа.

Повезане вести

10 comments

dusan јан 5, 2019 at 22:10

hvala za sve, neka ti je laka zemlja

Reply
ivan niksic јан 5, 2019 at 17:48

I za zivota si bio legenda a sada si otisao medju legende! Poslednji pozdrav, Seki i neka ti je vjecna slava i hvala!

Reply
Gogi јан 5, 2019 at 17:09

Pogledajte vest o ovome na S.Centrali jedan grobarski pacov napisao jedan manje…Kako su bolesni da covek ne poveruje…

Reply
Hadži Dragan NBG јан 5, 2019 at 16:51

Počivaj u miru legendo. Otac mi je sa velikim ushićenjem pričao o Šekijevim čarolijama i tako kao malom usadio ljubav prema Zvezdi.

Reply
nikola јан 5, 2019 at 14:35

zbogom rodjace vecna ti slava i hvala za sve nadam se da ce se opet neki seki pojaviti mada danas samo pare rade a talenat niko negleda zato si ti bio i ostao seki hvala

Reply
Estrella Roja јан 5, 2019 at 14:07

Za mene najveći igrač Crvene Zvezde u njenoj istoriji, bez obzira na hendikep što nisam mogao da ga pratim uživo niti gledam njegove utakmice preko tv-a. Stari retki snimci njegovih majstorija, priče eminentnih novinara i savremenika, konačno i izjave njegovih saigrača iz Zvezde i posebno reprezentativaca Jugoslavije iz svih sada novih država, sve to upućuje da se radilo o jedinstvenom fudbaleru i čoveku. Pretužan dan za svakog kome je srce crveno belo. Počivao u miru, Šeki legendo.

Reply
Dragan јан 5, 2019 at 12:36

Nebo i crveno beli andjeli su dobili svog ljubimca. Šeki, majstor, boem, zanesenjak… Spavaj mirno, najveći majstore… I pozdravi Rajka, Boru Kostića, Žotu, Staju…

Reply
Veteran Sever јан 5, 2019 at 12:22

Neka ti je večna slava, velemajstore.

Reply
Loki јан 5, 2019 at 12:18

Crveno-bela familija tuguje! Umro je Šeki!!! Neka ti je laka zemlja, moj idol!!!

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 5, 2019 at 11:50

neka ti je vecna slava legendo ..pokloniti se i cutati jer nema reci koje bi opisale ovakvog coveka..pocivaj u miru i nasim srcima nas SELE::

Reply

Leave a Comment