Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Топ 16 фаза Еврокупа, 2. коло: Уникаха – Црвена звезда

У оквиру другог кола Топ 16 фазе Еврокупа Црвена звезда гостује у Малаги екипи Уникахе.

Кошаркашки клуб Балонцесто Малага, који из спонзорских разлога носи име Уникаха, у данашњем формату постоји од 1992. године  када је настао спајањем два локална кошаркашка клуба. Уникаха своје мечеве игра у дворани капацитета 11 300 места. Највећим успесима клуба сматрају се освајање међународног Купа Радивоја Кораћа у сезони 2000/01, Купа Краља у сезони 2004/05, титула првака шпанске АЦБ лиге у сезони 2005/06 и титула победника Еврокупа у сезони 2016/17. Тријумф у Еврокупу је омогућио Уникахи да прошле сезоне учествује у Евролиги и да се два пута састане са Црвеном звездом. Резултат је био половичан, наш тим је прво поражен у Малаги резултатом 79:65 али се касније реванширао на свом терену где је славио резултатом 80:76. Треба рећи да је Уникаха у Евролиги захваљујући лиценци учествовала пуних 15 година узастопно (од 2001 до 2016) а свој највећи успех је остварила 2007. када је учествовала на Ф4 и на њему заузела треће место.

Као најважнији играч Уникахе издвојио се плејмејкер Хаиме Фернандез који просечно проводи највише времена на терену (24,28 мин.) и за то време постиже 12,4 поена и подели 5,2 асистенције. Најефикаснији играч екипе је центар Гиорги Шермадини који просечно постиже 14,2 поена. Што се скокова тиче са 5,3 по мечу Карлос Суарез је лидер своје екипе а у стопу га прате Шермадини и Лесор. Уникаха има четири играча који у досадашњем току Еврокупа на озбиљном узорку покушаја шутирају преко 40% за три поена. У питању су Даниел Диез (50%) Вачински (43,5%) Фернандез (42,4%) и Робертс (41,7%).

Кад се упореде статистички параметри види се да Уникаха има  бољи напад (89,4 наспрам 82,5 поена по мечу) док Звезда има бољу одбрану (76,3 наспрам 80,3 поена по мечу). У осталим параметрима екипе су мање-више изједначене, Уникаха је нешто боља у офанзивном скоку и асистенцијама док је  Звезда нешто боља у украденим лоптама и блокадама. Што се шута тиче проценти за два су скоро једнаки, Уникаха поприлично боље изводи слободна бацања док је Звезда статистички гледано боља у шуту за три (39,4 наспрам 38,4%). То ипак може да завара јер је главни „кривац“ за проценат Звезде Били Берон који у сезони шутира чак 54,2% за три. Звезда додуше има још три играча (Раданов, Кешељи и Ненадић) који су на 50% или више у шуту за три али на малом броју покушаја.

Кад се све стави на папир делује да су у питању два изједначена противника али треба узети у обзир да је статистика релативна ствар поготово јер упоређујемо екипе које нису играле против истих ривала. Уникаха у ростеру има класичне центре који не шутирају за три поена што је добро пошто смо видели да одбрана Звезде зна да  има проблема са центрима који се извлаче на шут. Што се здравственог билтена тиче Уникаха има проблема са повредама. Карлос Суарез се на последњем мечу прве фазе Еврокупа против Торина повредио и од тада је пропустио све мечеве. Повређен је и резервни плејмејкер Алберто Диаз који се повредио на првом мечу Топ 16 фазе када је Уникаха поражена на гостовању Валенсији. Прве прогнозе су биле да ће паузирати 10-12 недеља што би значило да неће бити на располагању ни за реванш. Његову улогу ће највероватније преузети Брајан Робертс који је до сада углавном играо са Фернандезом у петорци. Проблеме са повредама има и Црвена звезда. Фаје је после повреде почео да тренира и видећемо да ли ће управо Малага бити место где ће се вратити на терен а проблема са повредом има и Алекса Раданов.

У овом систему такмичења где се све реши у 6 мечева сваки тријумф на страни је злата вредан. Црвена звезда пред собом има два гостовања, оба у Шпанији, где би једна победа могла да представља капиталан корак ка пласману у следећу фазу.
Неће бити лако јер су Уникаха и Валенсија јаке и озбиљне екипе које преко Еврокупа виде свој начин да се домогну Евролиге. Победа на мечу у уторак би била одлична вест док евентуални пораз не би био трагичан јер пут у другу фазу доноси одбрана свог терена уз барем један тријумф на гостовању. Да ли ће се тај тријумф десити у  Малаги – видећемо. Надајмо се да хоће.

Повезане вести

Leave a Comment