U okviru drugog kola Top 16 faze Evrokupa Crvena zvezda gostuje u Malagi ekipi Unikahe.

Košarkaški klub Baloncesto Malaga, koji iz sponzorskih razloga nosi ime Unikaha, u današnjem formatu postoji od 1992. godine  kada je nastao spajanjem dva lokalna košarkaška kluba. Unikaha svoje mečeve igra u dvorani kapaciteta 11 300 mesta. Najvećim uspesima kluba smatraju se osvajanje međunarodnog Kupa Radivoja Koraća u sezoni 2000/01, Kupa Kralja u sezoni 2004/05, titula prvaka španske ACB lige u sezoni 2005/06 i titula pobednika Evrokupa u sezoni 2016/17. Trijumf u Evrokupu je omogućio Unikahi da prošle sezone učestvuje u Evroligi i da se dva puta sastane sa Crvenom zvezdom. Rezultat je bio polovičan, naš tim je prvo poražen u Malagi rezultatom 79:65 ali se kasnije revanširao na svom terenu gde je slavio rezultatom 80:76. Treba reći da je Unikaha u Evroligi zahvaljujući licenci učestvovala punih 15 godina uzastopno (od 2001 do 2016) a svoj najveći uspeh je ostvarila 2007. kada je učestvovala na F4 i na njemu zauzela treće mesto.

Kao najvažniji igrač Unikahe izdvojio se plejmejker Haime Fernandez koji prosečno provodi najviše vremena na terenu (24,28 min.) i za to vreme postiže 12,4 poena i podeli 5,2 asistencije. Najefikasniji igrač ekipe je centar Giorgi Šermadini koji prosečno postiže 14,2 poena. Što se skokova tiče sa 5,3 po meču Karlos Suarez je lider svoje ekipe a u stopu ga prate Šermadini i Lesor. Unikaha ima četiri igrača koji u dosadašnjem toku Evrokupa na ozbiljnom uzorku pokušaja šutiraju preko 40% za tri poena. U pitanju su Daniel Diez (50%) Vačinski (43,5%) Fernandez (42,4%) i Roberts (41,7%).

Kad se uporede statistički parametri vidi se da Unikaha ima  bolji napad (89,4 naspram 82,5 poena po meču) dok Zvezda ima bolju odbranu (76,3 naspram 80,3 poena po meču). U ostalim parametrima ekipe su manje-više izjednačene, Unikaha je nešto bolja u ofanzivnom skoku i asistencijama dok je  Zvezda nešto bolja u ukradenim loptama i blokadama. Što se šuta tiče procenti za dva su skoro jednaki, Unikaha poprilično bolje izvodi slobodna bacanja dok je Zvezda statistički gledano bolja u šutu za tri (39,4 naspram 38,4%). To ipak može da zavara jer je glavni „krivac“ za procenat Zvezde Bili Beron koji u sezoni šutira čak 54,2% za tri. Zvezda doduše ima još tri igrača (Radanov, Kešelji i Nenadić) koji su na 50% ili više u šutu za tri ali na malom broju pokušaja.

Kad se sve stavi na papir deluje da su u pitanju dva izjednačena protivnika ali treba uzeti u obzir da je statistika relativna stvar pogotovo jer upoređujemo ekipe koje nisu igrale protiv istih rivala. Unikaha u rosteru ima klasične centre koji ne šutiraju za tri poena što je dobro pošto smo videli da odbrana Zvezde zna da  ima problema sa centrima koji se izvlače na šut. Što se zdravstvenog biltena tiče Unikaha ima problema sa povredama. Karlos Suarez se na poslednjem meču prve faze Evrokupa protiv Torina povredio i od tada je propustio sve mečeve. Povređen je i rezervni plejmejker Alberto Diaz koji se povredio na prvom meču Top 16 faze kada je Unikaha poražena na gostovanju Valensiji. Prve prognoze su bile da će pauzirati 10-12 nedelja što bi značilo da neće biti na raspolaganju ni za revanš. Njegovu ulogu će najverovatnije preuzeti Brajan Roberts koji je do sada uglavnom igrao sa Fernandezom u petorci. Probleme sa povredama ima i Crvena zvezda. Faje je posle povrede počeo da trenira i videćemo da li će upravo Malaga biti mesto gde će se vratiti na teren a problema sa povredom ima i Aleksa Radanov.

U ovom sistemu takmičenja gde se sve reši u 6 mečeva svaki trijumf na strani je zlata vredan. Crvena zvezda pred sobom ima dva gostovanja, oba u Španiji, gde bi jedna pobeda mogla da predstavlja kapitalan korak ka plasmanu u sledeću fazu.
Neće biti lako jer su Unikaha i Valensija jake i ozbiljne ekipe koje preko Evrokupa vide svoj način da se domognu Evrolige. Pobeda na meču u utorak bi bila odlična vest dok eventualni poraz ne bi bio tragičan jer put u drugu fazu donosi odbrana svog terena uz barem jedan trijumf na gostovanju. Da li će se taj trijumf desiti u  Malagi – videćemo. Nadajmo se da hoće.

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavesti me o