Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИнтервјуиНајновијеФудбал

Терзић: Сада правимо тим за Европу (видео)

Генерални директор ФК Црвена звезда Звездан Терзић у опширном интервјуу на зимским припремама у Анталији дотакао се бројних актуелних и занимљивих тема. Заједно са председником клуба Светозаром Мијаиловићем и спортским директором Митром Мркелом је уз екипу у Турској и отворено је причао о свему.

Кренуло се од онога што је најактуелније – шампион Србије уписао је и четврти тријумф на зимским припремама, пошто је савладао дужника Лудогорец резултатом 3:1. Тако су црвено-бели задржали максималан учинак и уз то приказали још једну веома добру партију у високом темпу.

Ово је била најозбиљнија провера у Анталији, добра су екипа и сви имамо много разлога за задовољство. Током свих 90 минута смо контролисали игру и то је резултирало победом од 3:1, могло је да буде и убедљивије. Свесни смо да Лудогорец има екипу исту од 2016. године. Дуго су заједно, искусна су екипа, такмичарски спремна, то даје већу тежину овоме. Екипа изгледа утегнуто, скоцкано, на свакој позицији су квалитетна решења, посебно храбри моменат када је тренер Владан Милојевић у другом полувремену вршио све те измене, ритам игре није падао. То значи да имамо 22 играча потпуно једнаког квалитета. Жао ми је што имамо мало утакмица на пролеће, неће моћи сви да добију минутажу у складу са својим квалитетима и радом на припремама у Анталији. Све звездаше може да храбри како Звезда изгледа. Можемо много. Оно што понављам, биће пет година ускоро како сам овде, Звезда има обавезу да из полусезоне у полусезону, из прелазног рока у прелазни рок, изгледа све боље и квалитетније, и за ових пет година Црвена звезда никад није имала моћнији тим него данас – почео је причу Терзић.

Генерални директор нашег клуба најпре се осврнуо на ситуацију у Суперлиги пред наставак сезоне и оно што их чека по завршетку, као и на „муке“ које чекају шефа Милојевића око стартних 11.

Вероватно јесмо прејаки за домаће првенство, што је и резултирало са 15 бодова више од вечитог ривала. Подигли смо лествицу високо, помињем да су подигнута очекивања, ми се већ сада, без обзира на то што је тек фебруар, спремамо за квалификације за Лигу шампиона, прва утакмица је 8. јула. Што урадимо сада у прелазном року, урадили смо, не прави се тим за квалификације за Лигу шампиона у јуну, нећемо вероватно никог доводити пред квалификације, све ћемо обавити до 8. фебруара. Задовољан сам, не могу само да кажем да ће Милојевић бити на слатким мукама, већ има реалан људски проблем јер ће имати озбиљне спортске дилеме кога да стави у тим. Сви добро раде и квалитет играча је изједначен – нагласио је Терзић и истакао мишљење о зимским појачањима:

Што се новајлија тиче, Вулић је на Кипру наговестио свој квалитет и потенцијал до повреде, остала тројица се већ показују као озбиљна појачања. И Милуновић и Вукановић и Јирка, и на сав квалитет који смо имали до сада, Милојевић ће имати проблем кога да стави. Да ли Павкова и Боаћија у шпицу, да ли Марина или Ебисилија, да ли Бена или Јирку, Симића или Вукановића. На два задња везна имамо Чаушића, Јовичића, Јованчића и Вулића. На бековима Гобељића и Стојковића, лево Родића и Хајдина који игра све боље сваку утакмицу. Штопери су Бабић, Миилуновић и Савић, уз Жулета Стојковића који може да одигра на тој позицији. На све то морам додати четворицу дечака које смо повели, голмана Станковића који израста у озбиљног чувара мреже, Вељка Николића, Терзића и Станојева. Стварно добро раде и траже шансу. Међутим, Звезда је подигла лествицу и очекивања звездашке јавности.

Што се тиче још потенцијалних појачања, фигурирају два имена као жеље и даље.

Спортски директор Митар Мркела је причао за одласке и доласке, за Мирка Иванића и Милана Гајића јесмо заинтересовани, дуго преговарамо са њима, видећемо шта ће се дешавати у наредним данима. Не могу рећи да приводимо ствари крају, то су наше жеље. Можда није прави тајминг за довођење играча, ми планирамо, данима причамо Мркела, Милојевић и ја. Много тога има за и против, вагамо, много је аргумената за довођење, то су квалитетни играчи, потребни су Звезди, уклапају се у дугорочну стратегију. Иванић је ’93. годиште, Гајић ’96. Први је фудбалер Црне Горе са српским пасошем, Гајић млади репрезентативац Србије, нема Звезда право да испушта такве играче. Не питамо се само ми, БАТЕ Борисов има високе захтеве, преговарамо данима, видећемо шта ће испасти.

Терзић је навео и да постоји одређен договор са самим играчима.

Што се тиче њих, договорили смо се, послали смо агенте у клубове да разговарају и завршавају папирологију, кажем, у фудбалу никад ништа није сигурно, увек може нешто да се искомпликује, не питамо се само ми, питају се и клубови, Бордо и БАТЕ. Али кажем, и ако их не доведемо, имамо два моћна тима. Они су дугорочна решења. Свесни смо да оваква два тима добрих играча поскупљују и расходе Црвене звезде, поскупљују буџет на годишњем нивоу, али ако хоћемо велике резултате, мирамо и да уложимо. Не можете са малим платама задовољити играче. Све што вреди, то и кошта.

Иако би актуелна екипа требало да остане на окупу, могући су и одласци.

Нити долазак Иванића зависи од одласка Марина, нити Гајићев долазак од одласка Родића. Знамо да ће бити и овако згуснута ситуација, али Звезда нема права да чека за довођење овако квалитетних играча. Ако будемо чекали, тешко… Гајић је први десни бек младе репрезентације која има Европско првенство у јуну, десни бек репрезентације је Антонио Рукавина који има 35 година и у перспективи, отвара се простор да се Гајић у Звезди, ако буде квалитетно играо, избори за место А репрезентативца. Морамо дугорочно размишљати, има Светско првенство за младе иза себе, игра у Бордоу и доста је научио у француском фудбалу. Мислим да ће бити добро, дугорочно решење, без обзира што имамо Гобељића и Стојковића на тој позицији, али могу да одговоре захтевима тренера на више позиција. Биће мало згуснуто, али ово је темељ за будућност. Биће одлазака у јуну сигурно, али морамо да уигравамо екипу ових шест месеци за квалификације за Лигу шампиона.

Додатно је објаснио зашто су Иванић и Гајић у фокусу.

Неко ће рећи да је ово претрпавање екипе, а ми морамо бити свесни да су и Бен и Марин играчи са по 30 година, задужили су Звезду, одрадили један период и није природно, без обзира на то колико желимо дугорочно, рачунати на то да ће моћи дуже да буду задовољни овде. Ми не можемо да парирамо богатим клубовима који желе да их доведу у своје редове. А велики су професионалци, без обзира на љубав према Звезди, желе да се обезбеде, питање тренутка је када ће отићи и морамо да имамо спремне адекватне замене, не смемо да чекамо да оду па да тражимо замене. То су аргументи за Иванића који може да покрије три позиције, Марина, иза Марина и на позицији десно где игра Бен.

Али, за сада сјајни креатор игре црвено-белих Марко Марин остаје на Маракани.

За сада остаје сигурно, рекао сам на почетку припрема, стварно није на продају. Е сада, тржиште одређује, наша жеља је да остане, нисмо једини субјект одлучивања у овом процесу. Постоји тржиште које може пореметити наше планове и жеље. То је велика понуда, која се не одбија. Није ствар да ли ће Звезда добити четири или пет милиона евра, просто, не можете имати незадовољног играча. За сада остају сви, и Марин и Бен, имали смо понуду за Марина од пет милиона и за Бена од четири милиона евра, што смо одбили. Обавили смо разговоре и важно је да су им главе мирне и да су фокусирани на обавезе у Звезди. Није Звезда само Лига шампиона, већ и утакмице на можда непријатним теренима Суперлиге.

Генерални директор Црвене звезде појаснио је и како је протекао недавни разговор са бившим репрезентативцем Немачке.

Нисмо одредили цену за њега, Марин није на продају и дошао је са конкретном понудом, обавили смо разговор, рекао сам му да је много битан Црвеној звезди и да је наша жеља да он остане. Договорили смо се да за сада остане, та прича је завршена, евентуално може да оде у Кину где рок траје до краја фебруара. Може се појавити понуда, не таква да нас учини задовољнима да не можемо да одбијемо, пре свега Марина може задовољити. Ми желимо да имамо добру атмосферу на тренингу, мечу, желимо задовољне играче. За сада је задовољан и затварам причу, надам се да остаје да освоји шампионску титулу, то је његова велика жеља.

Циљеви у пролећном делу сезоне су јасни, освајање титуле првака и трофеј Купа Србије.

Нама је циљ дупла круна, не треба се оптерећивати, титула има невероватну тежину, Куп може бити утешна награда. Наравно да би било лепо да освојимо и титулу и Куп. Фокусирани смо на шампионску титулу и трећу звездицу да пришијемо, очекујемо да је закачимо у мају. Онда крећемо у квалификације за Лигу шампиона. Што се тиче ривала, ми се фокусирамо на први меч против Војводине, па имамо Радник, Партизан, па идемо у Лучане. Наравно да је Раднички сада у изузетној експанзији, имају организован клуб и доброг тренера, екипу, али Партизан је увек Партизан. Ко потцени Партизан, тај страда. Имамо велико поштовање према Партизану, то је успаван џин који има својих проблема, али Партизан никад не треба потценити.

Терзић је истакако да у црвено-белом остаје и Бранко Јовичић.

Бранко Јовичић има уговор до 2020. и то није спорно, само смо се са његовим агентом договорили да ревидирамо уговор.

Врло јасан план постоји и за Звездину децу која вредно раде и боре се за своје место.

Голман Александар Станковић, Вељко Николић, Југ Станојев и Алекса Терзић иду у Графичар. Митар Мркела је разговарао са Терзићем и с обзиром на то да је Родић остао, да је ту и Хајдин, а може и Гобељић да игра левог бека, проценили смо да Терзић неће имати довољну минутажу. Он је и јесенас требало да игра са својом генерацијом у Графичару, Звездином Б тиму, али смо га оставили само због Лиге шампиона за омладинце, а сада нема разлога да остаје. Потребне су му утакмице у сениорској конкуренцији, да бисмо од следеће јесени на Терзића могли да рачунамо као на озбиљно решење за левог бека.

Терзић је опширно причао о финансијској ситуацији у клубу и начину успешног функционисања и на спортском и на пословном пољу.

Стално смо у раскораку, хтели бисмо да смањујемо дуг и да имамо моћан тим да играмо Лигу шампиона, а то је у колизији једно са другим. Вратили смо доста дугова, уложили смо у инфраструктуру много, али смо инвестирали и седам-осам милиона евра у нове играче прошле године за обештећења. Морамо да правимо баланс између спортске и пословне политике, у ових пет година смо показали да то знамо да радимо, али нећемо по сваку цену смањивати дуг јер дуг Црвене звезде сада не оптерећује текуће пословање. Имамо 31. марта нови мониторинг УЕФА у вези са лиценцирањем, нама је важно да пролазимо УЕФА мониторинг и да имамо квалитетан тим. У једном дану смо платили Поштанској штедионици дуг стар девет година од 3.300.000 евра, међутим, навијачи Звезде су захтевни, они хоће победе, резултате, квалитетну игру, Звезду у Европи, њих не интересује да ли плаћамо дугове или не, а ми смо свесни да морамо да враћамо и те старе дугове. Могли смо да продамо Марина и Бена и да додатно смањимо дугове, међутим, много размишљамо о потезима које вучемо и одлукама које доносимо. Много искуства имамо, седнемо, вагамо, данима размишљамо шта да урадимо око неких потеза, анализирамо из свих углова шта је најбоље да урадимо – тако се понашамо и за трансфер политику, и за враћање дугова, и за инвестирање. У нашој екипи имамо квалитетне играче са огромном тржишном вредношћу, ако се позовем на „Трансфермаркт“, ради се о десетинама милиона евра. Ако нама дође вода до врха финансијски, можете да продате играча који има велику тржишну вредност. Имамо стабилно финансирање, реалан дуг Црвене звезде је око 12-13 милиона евра, књиговодствени дуг је другачији зато што морамо да књижимо неке ствари, па ће се по завршном рачуну показати много већи дуг, али је реалан дуг око 12-13 милиона евра и држимо га под контролом.

Турски клубови дужни преко две милијарде евра, од тога највише она највећа четири клуба, дужни су Реал и Барселона… И мени је као директору непријатно да стално причам о цифрама. Оно што је најважније је да Црвена звезда има и леву и десну страну у том билансу, да има много већу вредност у играчима него што је укупан дуг, и кад год пожелите, ви продате „робу из магацина“ и Црвена звезда не дугује ништа. Звезда је један здрав клуб и то је најважније. Питање је када ћемо ми активирати ове играче на тржишту. Водимо избалансирану, одговорну политику и најважније је да Црвена звезда има моћан тим, да побеђује и остварује спортске резултате који су једини генератор великих прихода – каже Терзић и враћа се на почетак по доласку у Љутице Богдана.

Када сам дошао у Црвену звезду, када сам то причао најближима сарадницима, видео сам да ме баш не разумеју, али ми верују и почели су да ме прате, и тек су сад схватили. Фудбалски бизнис је другачији од свих других и то треба препознати, како тржиште реагује, који су главни извори прихода и тако се и понашати. Три главна извора прихода европских клубова су телевизијска права, спонзори и улазнице. Ми на та три извора не можемо да рачунамо у великој мери осим на Телеком и Гаспром, јер Црвеној звезди данас треба два милиона евра месечно за живот, то је око 25 милиона годишње. А ми имамо пет милиона од спонзора и морамо 20 милиона евра да налазимо из других извора, ту нам преостају четврти и пети извор прихода – бонуси од УЕФА за такмичење у Лиги Европе и Лиги шампиона, и трансфери играча. Ми смо ове године зарадили 22 милиона евра од Лиге шампиона и 26 милиона од трансфера, и ми морамо да се фокусирамо на те изворе прихода, а да бисмо то успели, морамо да имамо добар тим да уђемо у групну фазу ЛШ или ЛЕ, што значи да имамо добре играче да би их понудио тржишту. На пример, имали смо званичан ручак са представницима Наполија и питао сам Де Лаурентиса, председника Наполија, да ли ће продати Кулибалија. Одговорио ми је: „Зашто бисмо га продали“. Добили сте понуду од 75 милиона евра, кажем му, а он ми одговори како не продају играче када добију добру понуду јер не живе од продаје играча, и каже ми да имају буџет од око 220 милиона евра и тај буџет пуне од телевизијских права, спонзора и улазница. Нема потребе да продају играча, већ их продају само када осете да су незадовољни, да су њихове породице незадовољне животом у Напуљу, да желе искорак у каријере, кад не долазе више срећни на тренинге и тад морају. Рекао ми је да су зато продали Игуаина, не зато што су им биле потребне паре, јер су тај новац одмах потрошили и инвестирали у неког другог играча.

Када се направе и оваква поређења, јасно је колики подвиг су направили Владан Милојевић и његови изабраници уласком у Лигу шампиона, односно резултатима за понос у невероватно јакој конкуренцији.

Они имају затворен буџет, њима треба 220 милиона и толико и имају. Нама треба 25 милиона евра да бисмо конкурисали и испунили захтеве армије Звездиних навијача, а имамо пет обезбеђених. Ми стално јуримо новац и то је много тешка ситуација, јер је Звезда део таквог привредног амбијента, док европски клубови 60 одсто буџета пуне од ТВ права, а Црвена звезда нема ништа од ТВ права и у старту тих 60% буџета морамо да тражимо алтернативним решењима. Да доведете у Црвену звезду директора Манчестера или Бајерна, он би побегао трећи дан. Јер, како може да прави резултат ако нема пројектован буџет за наредну сезону… Међутим, нама је у јуну пет година како смо ту, кренули смо ни од чега и направили смо Лигу шампиона, направили смо респектабилан и клуб и тим, и мислим да за Црвену звезду нема више бојазни нити проблема ако будемо наставили са овако паметном пословном политиком. Искрено, Црвеној звезди је потребно и тих четири и тих пет милиона евра за Бена и Марина, али не по сваку цену. Не гори више као што је горело.

Звездан Терзић је детаљно говорио и о плановима у блиској будућности.

Црвеној звезди треба два милиона евра месечно за живот клуба, плус што смо се раширили да градимо и толико грађевинских фирми има око стадиона. У плану су медико блок и теретана, направили смо шест нових терена и тренинг камп, планирамо интернат, степениште и плато код северне трибине, реконструкција западне, бетонирање источне, са свих страна смо кренули у радове и притом све то кошта. Пре тога 30 година није ексер закуцан на стадиону, ништа није рађено. Раширили смо се на 100 страна и својим сарадницима кажем да се кућа не прави када имате пара, већ када немаш паре и кренеш. Ако будемо чекали да нађемо паре за све те радове, никада ништа нећемо направити. Морамо да будемо храбри приликом доношења одлука и да се понашамо често и хазардерски. Најважније је да имамо добар тим, да побеђујемо, да Црвена звезда буде шампион и да пробамо сваке године да играмо европске утакмице. Мислим да је најтеже време прошло и да је сада све лакше. Када се сетим времена иза нас, падне ми мрак на очи и не верујем да бих имао снаге да поново пролазим цео тај пут. То што сам затекао 2014. године… Није проблем ни чак што је дуг био 54 милиона евра, већ што не знаш одакле да кренеш. Немаш играче, немаш тим, сви су отишли… Тако да Црвена звезда данас може да има текућих проблема, и у Шпанији се деси да месецима касне плате, али генерално Звезда има стабилну и здраву ситуацију, и здрав пут.

За крај се осврнуо и на утакмицу са Пари Сен Жерменом на његовом терену у Лиги шампиона.

Средином децембра сам био у Паризу, на састанку са адвокатима када сам инсистирао да одем до Тужилаштва да дам изјаву. Рекли су да немају времена и да ће нас позвати. Онда су адвокати званичан захтев Тужилаштву да нас Тужилаштво позове и изаберу кога хоће из наше делегације која је била у Паризу, и они су изабрали пословног и спортског директора, и били су Стефан Пантовић и Митар Мркела, дали су исказ тамо. Њихов је утисак да их је Тужилаштво потпуно неспремно дочекало, да немају буквално ништа, питања која су им постављали била су формална, неприпремљена… Ми очекујемо да се веома брзо заврши та истрага и онда ћемо са нашим адвокатима одлучити који је следећи корак да Црвена звезда обештети себе због повреде угледа која се догодила јесенас у европским медијима. Гледамо како да скинемо љагу са имена Црвене звезде и како да Црвена звезда извуче бенефит из читаве те приче – подвукао је Терзић.

 

Повезане вести

5 comments

Dejo феб 9, 2019 at 00:50

Terzicu ne dozvoli nikako da otidje iz Crvene Zvezde trener Crvene Zvezde Milojevic pod jedan neka to bude pod dva treba da pojacat ugovore svim igracima Crvene Zvezde koji su igrali LS za ostale koji su u zimski prelazni rok dosli ne treba im davat sad velike ugovore to ti pod dva a pod tri je treba da postavis Ronaldinja za sefa skauting sluzbe Crvene Zvezde da jedan od skauta Crvene Zvezde bude Dejan Stankovic za sefa marketing sluzbe Jugovica

Reply
Hadži Dragan NBG феб 4, 2019 at 05:43

Dejo imaš sto nadimaka , a zahtevi uvek isti? A onaj Iknarb nisi danas upotrebio. Jači si od KGB – a.

Reply
Dejo феб 5, 2019 at 17:40

Hadzi Dragan hm niko nije jaci od KGB samo da znas

Reply
ЗИКИ феб 3, 2019 at 23:28

ВРАТИ ЂУРИЧИЋА

Reply
ДЕЛИА феб 3, 2019 at 23:28

ДОВЕДИ АЛЕКСАНДРА ЧАВРИЋА И ДАРКА ЛАЗОВИЋА У ЈУНУ

Reply

Leave a Comment