Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноНајновијеОбавештењаФудбал

Ретроспектива зимског прелазног рока

Спуштена је завеса на још један веома успешан прелазни рок у режији Црвене звезде. Поново је Звезда сјајно финиширала и у смирај прелазног рока довела две бомбе од којих још подрхтава Топчидер. Пред почетак зимске пијаце управа у сарадњи са стручним штабом одредила је стратегију деловања засновану на три основна правца.

Први задатак је био да се сачува окосница тима уз продужење уговора са приоритетним играчима којима су се завршавали уговори по окончању сезоне. Други циљ је био растерећење екипе играчима за које је процењено да неће бити потребни за пролећни део сезоне. И трећи једнако важан јачање потребних позиција новим играчима, да би се већ сада оформила квалитетна база која би била спремна да на лето јуриша ка новом походу на Европу.

Нове ревидиране и дугорочне уговоре са знатном повишицом су продужили Милан Павков, Филип Стојковић, Вујадин Савић и Милан Борјан. А то би исто требали учинити и Марко Марин и Бранко Јовичић, њих двојица имају већ потписане дугорочне уговоре али би требала уследити корекција финансијских детаља истог.

Први из клуба је ногу повукао Немања Милић, он је за 300.000 прешао у белоруски БАТЕ Борисов. Затим је Ненад Крстичић активирао откупну клаузулу од 500.000 и отишао у грчки АЕК. Најуноснији трансфер је остварио Милош Дегенек који је 3.600.000 отишао у Ал Хилал. Славољуб Срнић је за 300.000 прешао у шпански Лас Палмас. Дејан Мелег је послат на позајмицу до краја сезоне у грчки Левадијакос, док је Никола Стојиљковић завршио у Шпанији у екипи Мајорке. Он није задовољи стручни штаб па је уз договор са Брагом прослеђен даље.

Џонатан Кафу и Рашид Сумаила су играчи на које се више не рачуна. Нису путовали са екипом на припреме али су још увек у Београду и тражи се решење за њихову ситуацију. Обојица су као позајмљени играчи у Црвеној звезди. Треба напоменути и да ће млади Терзић који је био уз екипу, остатак сезоне провести у Звездиној филијали Графичару. У Кини прелазни рок траје до краја фебруара тако да остављамо могућност још неког одласка.

Долазимо и до најзанимљивијег дела, сигурно да су доласци нових играча изазвали највише пажње код навијача као и целокупне јавности.

Звезда је своје прво појачање уговорила још летос. Након двомеча са Спартаком из Трнаве Ерик Јирка је опчинио све у клубу и просто такав потенцијал се није могао пропустити. Завршили су га и оставили у Трнави до краја полусезоне, сада је прикључен екипи и наставио је да одушевљава све. Играч са великим  моторичким способностима и потенцијалом за велике ствари. Звезда га је платила 800.000.

Челници Црвене звезде су дуго покушавали у клуб довести Немању Милуновића, и коначно су се коцкице поклопиле ове зиме. Искусни штопер просто плени искуством на терену и у неколико припремних утакмица је показао да ће бити велико појачање и адекватна замена за Дегенека који је напустио клуб. Милуновић је стигао без обештећења.

Идеја са неафирмисаним и јефтиним играчима из мањих средина се показала као успешна, па је ове зиме по том принципу у клуб стигао Дејан Видић из Златибора. Он је на додатно усавршавање послат на позајмицу у Земун,где ће играма покушати се доказати да има потенцијал да у скорије време конкурише за напад Црвене звезде. Плаћен је 140.000. Треба напоменути да је по сличном принципу Црвена звезда ангажовала и Страхињу Крстевског и проследила га у Графичар.

Следећа аквизиција је био млади Милош Вулић, доведен је из Напретка за 100.000. Играч који је био дуго праћен и велика жеља стручног штаба. И ако има само 22 године има већ довољно суперлигашког искуства забележио је 114 наступа  и био је главна полуга крушевљана. Вулић је природна замена за Крстичића који је напустио клуб, и на припремама је имао лакшу повреду тако да га нисмо могли још видети у пуном сјају. Сигурно је велики потенцијал и неко од кога клуб много очекује у будућности, има све референце за то.

Алекса Вукановић је најбољи стрелац јесењег дела сезоне са 12 голова, и некако је логично било да га Звезда доведе у своје редове. Просто размишљање и чињеница је да се све квалитетно што нуди домаће тржиште не може пропустити. Вукановић је поливалентан нападач и може да игра на више позиција у нападу, наш стручни штаб га види искључиво као левокрилног нападача и углавном ће бити кориштен на тој позицији. На припрема је већ показао квалитет и да ће бити квалитетно појачање за тим. Звезда га је платила 350.000.

Црвена звезда је већ по навици најзвучнија појачања оставила за крај прелазног рока. По угледу на летошње потписе када су у финишу стигли Марин, Боаћи, Чаушић, Кафу и изазвали тектонске поремећаје, ове зиме праве бомбе су Милан Гајић и Мирко Иванић.

Сага око њих двојице је поприлично трајала и на опште задовољство свих коме је црвено-бела боја при срцу успешно и реализована. Милан Гајић је дошао без обештећења из Бордоа уз проценте од даље продаје и представљаће велико појачање за клуб у наредном преиоду. И ако је млад има већ довољно искуства, стандардни је млади репрезентативац, освајач светског злата са младом репрезентацијом Србије и потенцијал за „А“ тим. Позиција десног бека је тренутно попуњена на квалитетан начин, и евентуални одлазак Стојковића у неком наредном периоду ће бити спремно дочекан.

Шта написати за Мирка Иванића? Звезда га је дуго желела и покушавала довести што довољно говори о његовим квалитетима. Плаћен је 1.300.000 што је уједно трећи највиши трансфер у историји клуба и може се окарактерисати и подвести под праву бомбу прелазног рока. На њему је сада да се играма наметне и докаже зашто су га челници Црвене звезде толико дуго желели у клубу. Квалитет и све услове за то поседује без сумње. И у Војводини и у БАТЕ-у је показао завидан квалитет и профилисао се у главног играча тих екипа.

Општи закључак је да су Звездан Терзић и Митар Мркела уз сарадњу са стручним штабом одрадили поново јако добар посао и да заслужују високу оцену за овај прелазни рок. Сви основни циљеви су испуњени, и што радује већина послова је завршена на време, што је јако битна чињеница. Црвена звезда је оформила јако квалитетан тим, поседује 22 високо квалитетна играча. Стиче се утисак да освајање дупле круне у овој сезони не би смело да дође у питање. Потврда квалитета говори и чињеница да на Трансфермаркту екипа Звезде вреди више него прва три пратиоца заједно. Можда ће звучати мало грубо али утисак је да ће Звезда имати најтеже утакмице на тренингу кад се поделе две екипе.

 

 

 

Повезане вести

2 comments

наста феб 10, 2019 at 13:57

има ли неко можда снимак утакмица звезде с напреедком од свих 90 мин када је било на маракани 2 2 (кадај е тренер био гроф) и утакмицу од прошле сезоне када је било такође неријешено на маракани 1 1

Reply
ЗВЕЗДАН феб 10, 2019 at 13:54

све је то добро ,али треба ојачати у јуну екипу.у нашој лиги више нема нико ко би био неко знатно појачање ,изузев да се не појави нови пикси.волио би да нас у јуну појачају такође бивши играчи воше алексић(игра у животној форми) и радоја а може се размишљати и о гојку цимероту и италијанском одбранбеном играчу

Reply

Leave a Comment