Moja Crvena Zvezda
Анализе

Полусезона кроз призму статистичке анализе

Јесења полусезона 2011/12 свакако ће остати уписана у историји нашег клуба као једна од најлошијих. Претходних дана имали смо могућности да чујемо разноразне анализе оствареног, али овога пута желим да претходних петнаест одиграних кола представим кроз призму бројки и статистичке анализе.

Током јесени ФК Црвена звезда је одиграла седам сусрета на нашем стадиону, док је на страни одиграна једна утакмица више. Интересантан је податак да су црвено-бели више бодова освојили на гостујућим теренима, а такође су на гостовањима били и ефикаснији, а и одбрана је била сигурнија. На Маракани су забележене четири победе (Јавор, БСК Борча, Нови Пазар и ОФК Београд), један реми (Раднички 1923) и два пораза (Партизан и Војводина) уз укупну гол разлику 11:7. На страни је шест домаћина морало да призна пораз (Смедерево, Борац, Хајдук, Металац, Јагодина и Рад), један меч је завршен ремијем (Слобода) и забележен је и један неуспех (Спартак) и остварен је гол коефицијент 16:5.

Најубедљивију победу црвено-бели су остварили на гостовању у Лучанима где су домаћи Металац савладали са 5:0, а интересантно је да су сва три пораза, колико је забележено током полусезоне, претрпљена истоветним резултатом 0:2.

Када је реч о фудбалерима, црвено-бели дрес током јесени облачило је чак 22 играча. На свих 15 мечева наступили су Кристијан Борха,  капитен Никола Микић и Андрија Калуђеровић, с`тим што је Колумбијац провео највише минута на терену (1.315). Меч мање забележили су голман Бајковић, Евандро, Димитријевић и Лазовић, а по свега једну прилику да осете суперлигашки „барут“ имали су млади голман Кировски, Бразилац Савио и суперталентовани кадет Филип Јанковић.

Према оценама спортских извештача, збирно највеће оцене остварили су Мендеш Каду и Душко Тошић, али се мора навести да је

Андрија Калуђеровић - голгетер екипе

Бразилац наступио у осам мечева, док је Тошић дрес Црвене звезде носио само у прва три кола, пре него што је постао члан севиљског Бетиса.

Голгетер екипе је Андрија Калуђеровић који је шест пута матирао противнички голмане, док је бразилски двојац Евандро – Каду по пет пута био прецизан. Евандро је истовремено и најбољи асистент са четири успешна додавања, док су по три асистенције забележили Борха, Лазовић и Каду. Најнедисциплинованији играч је црногорски интернационалац Марко Вешовић који је зарадио четири жута картона, док треба напоменути да Калуђеровић, који је наступио у свих 15 мечева, ниједном се није нашао у судијским бележницама. Црвено-бели су зарадили укупно 28 жутих и један црвени картон, што даје укупан просек од нешто мање од два картона по мечу што је свакако за похвалу.

Дарко Лазовић - најбољи играч

Уколико говоримо о играчима који су обележили претходну полусезону, два имена се сама издвајају. Дарко Лазовић и Мендеш Каду су били без премца. Лазовић је доласком тренера Роберта Просинечког играчки експлодирао и показао да је са правом доведен на наш највећи стадион. Евидентно је било да када популарни Лаза игра, игра и Звезда. Лазовић је у 14 мечева забележио 1.037 минута на терену и том приликом постигао три поготка и исто толико асистенција. Са друге стране, Мендеш Каду је играма претходних месеци изненадио све. Играч који је често претходиних сезона испраћан салвама звиждука, ове сезоне је, до повреде, показао невероватно знање и умеће. Често је својим потезима и головима сам доносио бодове. Остаће упамћена и слика током 141. дербија, када је у сузама напустио терен. Са пет погодака и три асистенције, на свега осам мечева заслужио је и епитет најбоље оцењеног играча Црвене звезде.

Највеће разочарење претходне полусезоне био је без конкуренције Бруно Мезенга. Играч славног Фламенга је на београдску

Бруно Мезенга - највеће разочарење

Маракану дошао са идејом да је он тај који ће у нападу правити разлику, али изузев несвакидашњег Еврогола против Смедерева у Купу Србије, Мезенга готово да ништа није показао. Неможе се пренебрегнути чињеница да је у клуб стигао неспреман и да је морало да прође време неопходно за прилагођавање. Већ сада је сасвим извесно да ће Мезенга ипак остати до јуна 2012. како би добио још једну шансу да покаже шта зна и шта може.

На крају, али не и најмање битно, треба напоменути податак који сви већ знају. ФК Црвена звезда је најгледанији клуб не само у Србији, већ и на просторима некадашње Југославије. На седам мечева на нашој Маракани окупило се укупно 110.888 навијача, што да је просек од готово 16.000 навијача по мечу. Уколико узмемо у обзир да је последњи сусрет јесење сезоне на Маракани против Војводине игран без присуства публике, долазимо до фасцинантног просека од готово 18.500 навијача по мечу. Треба напоменути да други на листи најгледанијих клубова, Нови Пазар има тек 6.200 гледалаца по сусрету. Ипак, остаје мрља то последње јесење коло и празне трибине Маракане.

Јесен је била тешка, али сви већ сада са нестрпљењем ишчекујемо пролеће. Ипак, пролеће је увек било Звездино.

 

 

Повезане вести

26 comments

nikola дец 18, 2011 at 12:49 Reply
Era дец 18, 2011 at 12:45

Druga polusezona:
Kirovski
Stojkovic Maksimovic Krneta Mladenovic
Mijailovic
Evandro Milivojevic
Lazovic Ozegovic Perovic

Kapiten Perovic.
Prekide Perovic i Djurickovic.
U drugom poluvremenu ubacivati Djurickovica,Borhu,Jankovica,Vesovica,Cosica.
I treba napomenuti, da ako ode Lazovic tu igra Pacheco.
Decaa oooooooooooooo, Deca ooooooo!

Reply
Djordje дец 18, 2011 at 11:05 Reply
David дец 18, 2011 at 12:48

“Nikola Maksimović (20, 193) kao omladinac igrao je za Crvenu zvezdu, a trener Prosinečki ga vidi kao idealnu zamenu za Milana Vilotića. Igrao bi u tandemu sa Srđanom Mijailovićem.“ Micko stoper ? -ne kazem da je los ali ipak nije pravi stoper,

Reply
Александар дец 18, 2011 at 12:54

Максимовић је играо за Слогу из Бајине Баште, Севојно и Слободу, никада није играо у Звезди. 🙂

Reply
ariljac дец 18, 2011 at 15:55

To su namerno stavili da bi posle mogli da napisu kako je,toboze,Zvezda oterala jos jednog talenta te ga sad vraca pa mora da placa obestecenje itd!Msm toliko providno…

Reply
Теша_Делија!!! дец 18, 2011 at 01:11

Interesantan je podatak da su crveno-beli više bodova osvojili na gostujućim terenima, a takođe su na gostovanjima bili i efikasniji, a i odbrana je bila sigurnija.

To je ono sto ja govorim da nam je dzabe sto nas ima 10000 na severu svaku utakmicu kad 80% njih ladi jaja, dok se na gostovanjima bodri iz sveg glasa.

Reply
CZovac дец 18, 2011 at 04:04

Mozemo da gledamo i tako….
A i mozemo da kazemo da su nam gostovele ekipe kao sto su:
Partizan (1), Vojvodina (3), Radnicki (4) – pored nas sam vrh!
Dat 1 gol, primljeno 5, uz 1 osvojen bod!
Na strani smo pali protiv Slobode (5) i Spartaka (6),
gol razlika 1-3, uz 1 bod!

Ako se pogleda , mi smo od prvih 6 tj 5 (posto mi drugi) izgubili 3 utakmice, a 2 igrali nereseno! Od mogucih 15 bodova mi smo uzeli SAMO 2!!!! To je NEPRIHVATLJIVO!

Teso, to da je Zvezda gubila jer neke delije ne pevaku 100%, to nema smisla, jer od toga ne zavsi da li ce neki nas mamlaz da promasi gol sa 2m ili ne! Mozda znaci u tome sto im pruza zelju da i kada vode, idu na gol vise, ali opet, ako nasim igracima smeta to sto neko od delija ne peva, sta onda treba da kazu drugi klubovi?!

Reply
Теша_Делија!!! дец 18, 2011 at 20:33

Je*iga, ja kritikujem svoju stranu, Robi i Lule nek kritikuju igrace, pa da se zajedno vratimo na stare slave, jer realno „Delije“ u nikad gorem stanju nisu bile, iako nas ima mnogo na utakmicama, to nije ni senka nekada grupa kakva je bila. Sam podatak da zadnjih nekoliko derbija grobari bivaju bucniji od nas pokazuje koliko smo voljni da bodrimo klub kad nam ide lose. Svi se nesto ututmulje i niko ne peva lepo.

Reply
MILAN KG дец 17, 2011 at 23:53

http://www.pressonline.rs/sr/sport/fudbal/story/193225/Jutjub+kao+jedini+lek+za+zvezda%C5%A1e.html Pogledajte ovaj sramni clana u ovaj sljam novini bruka naovo mora neko da reaguje ne mogu da nas ovako ponizavaju!!!!!!!

Reply
milos дец 18, 2011 at 00:27

a sta nije tacno u clanku,pa mi bolje nismo ni zasluzili kad jedan dzaja mora da ceka na red da udje u svoj klub,ja i kad pomislim da sam kao navijac zvezde ponizen do kraja uvek se pojavi jos nesto sto mi daje do znanja da ima jos…

Reply
Vracarac дец 18, 2011 at 02:05

nije bitna tacnost, nbitna je namera. A zasto niko ne napise ovo – svaki put kada je Srbija u rasulu i padu, dolazi uspon partizana, zasto ne evociraju prvi tim partizana sastavljen od 9 reprezentativaca ndh,, a sve sa idejom da taj klub u Beogradu spusti Srbiju. kako se zievelo ekonomski od : a)45-50 i neke b) 92/3 -97 c)2008-2011 – sava tri su periodi politicke dominacije partizana i uvek je tada bila kriza glad beda tackice i sl. Sto to niko ne pise?!

Reply
fringe дец 18, 2011 at 14:52

Zanimljivo razmisljanje.
Mislite o tome…
Inace parizan je najveca ekstra profiterska, da kazem firma, za vreme sankcija!

Reply
Vracarac дец 18, 2011 at 02:02

nista, ajde da lepo nas 60-70 posto ili kako pres kaze 42,6 posto, samo me zanima sa kog to popisa odsad ne kupujemo pres i da ne glasamo za partije onih koji su favorizovali grobare a hapsili i namerno unistavali nase pa ce im biti lepse nego nama sada, samo nemojte da ovo samo ja pricam

Reply
CZovac дец 18, 2011 at 04:18

Nema sta da ne glasamo za ove ili one!
Osnivamo nasu stranku, pa sa nekih 42.6 % populacije, uz malo nasih dobronamernih saradnika eto nama vlasti!
A u znak izvinjenja zapadnim komsijama za sve ucinjeno, posaljemo celokupno SD partizan, tamo gde su i nastali!
Stadion JNA, se rusi, imovina se prodaje, krpe se dugovi, ako nesto ostane, finansira se sredjivanje stadiona OFK Beograda (posto su proterani sa svog stadiona posle II s.r.), i mozda jos nekih objekata!
Sportisti koji su silom prilika ili slobodnom voljom igrali za neku od sekcija crno belih, mogu da biraju, zele li da idu sa sefovima i imenom u ZG ili ce da ostanu i raspodele se u neke domace klubove!

Reply
marko дец 17, 2011 at 23:39

Ovaj tekst kao da je pisao neki grobar iz bata dorine škole, Mezenga najveći promasaj , da kako da ne. Koliko je minuta odigrao , koliko je gola dao ?

Reply
Dražen дец 17, 2011 at 23:45

Postigao je 5 golova, a igrao je 753 minuta, sto znaci da daje jedan gol na svakih 150 minuta.

Reply
Uscanac дец 18, 2011 at 00:24

Nije da ti ne verujem, ali gde si nasao taj podatak za minutazu mezenge? daj i meni link ako imas da pogledam. poz

Reply
Uscanac дец 18, 2011 at 16:22

da, kup, liga evrope, kvalifikacije i liga, kad se sve sabere nakupi se minuta. ali ako se ne varam samo dve utakmice je odigrao svih 90 sto je bas premalo za nekog ko je trebao da bude nas prvi spic. hvala

Mare95 дец 17, 2011 at 23:37

E ljudi,dovedite Rivalda! 😀

Reply
superstar дец 18, 2011 at 00:37

http://sportal.rs/news.php?news=64708
djurica nam ga je ponudio..

Reply
Mare95 дец 18, 2011 at 01:27

Ovaj lik je pun kompleksa…al svejedno, bilo bi dobro kad bi kojim slucajem Rivaldo doso…i dalje verujem da je majstor,uz to bi imao dosta saigraca iz Brazila,a i to bi izazavalo veliki bum kod komsija,krenuli bi da se pljuju i navijaci i uprava,a ti bi nama bilo od koristi za prolecni deo.

Reply
Nenad дец 17, 2011 at 23:30

Ma pricajte vi sta hocete Mezenga je za 3 klase bolji od Kaludjerovica…
Zvezda nikad nema srece, da smo imali srece da je letos otisao sad bi sve bilo drugacije…

Reply

Leave a Comment