Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

Више од игре

У оквиру 20. кола АБА лиге Црвена звезда дочекује екипу Партизана.

Пред нама су три завршна кола лигашког дела која ће дати дефинитиван изглед полуфиналних парова плеј-офа. Црвена звезда је обезбедила прво место и предност домаћег терена кроз доигравање док ћемо дефинитиван поредак преосталих екипа највероватније сазнати тек у последњем колу. Партизан је тренутно трећи због бољег међусобног скора са екипом Будућности док им другопласирана Цедевита бежи једну победу. Цедевита има бољи мећусобни скор са оба пратиоца на табели па се, иако до краја има два неугодна гостовања у Словенији код екипа које се боре за опстанак, може рећи да је фаворит за освајање другог места пред плеј оф.

Предстојећи дуел у дворани „Александар Николић“ је својеврсна реприза недавно одиграног финала Купа Радивоја Кораћа. У тим Црвене звезде се враћају Оџо, Фаје и Риверс који су као прекобројни странци пропустили турнир у Нишу. Очекује се да се у екипу Партизана врате Николић и Загорац који су турнир у Нишу пропустили због повреда. Сигурно је да ће Звезда са Фајеом и Оџом у тиму имати далеко бољи скок и заштиту обруча. Риверсу ће ово бити деби у званичним мечевима. Биће занимљиво видети какву идеју Милан Томић има са њим, како ће га користити и чије ће минут добити. Партизан повратком Николића добија пре свега на игри у одбрани. Повратак Радета Загорца би такође могао да им значи мада је он дуго паузирао. Последњи меч у АБА лиги Загорац је одиграо још 12. јануара.

Кључ Партизанове игре у нападу је осовина Ренфро-Лендејл. Од њих све полази. Црвена звезда је имала пуно проблема у одбрани пик енд рола и на томе се сигурно радило током двонедељне паузе. Меч у недељу је идеална прилика да се покаже шта се по том питању урадило. Потребна је чвршћа одбрана на периметру него што је то било на турниру у Нишу. Потребна је активнија страна помоћи. Што се игре у нападу
тиче мора се чешће спуштати лопта у рекет центрима. Улазни пас у рекет се показао као велики проблем игре Црвене звезде. Да ли је ту проблем центар који се лоше отвара из пика или плејмејкер који не може правовремено да реши искакање, да ли је проблем центар који не може да се правовремено позиционира у рекету, да ли то што се кад се центар позиционира онда касни са додавањем, да ли је проблем угао додавања, лош додавач… Углавном лопта не стиже у рекет. Када противник крене да преузима и бек остане са центром у рекету такође је проблем спустити лопту доле. Наравно да бек у таквој ситуацији покушава да брани центра испред тела па је тај пас помало ризичан али мора постојати план шта се тада ради, да ли ће се пробати пасом преко трећег играча, да ли ће се са високог поста спустити лопта у рекет или ће отићи на страну… У таквим ситуацијама играчи Звезде углавном пар секунди гледају тај пас а затим одустају од њега па се напад у већини случајева сведе на изолацију бека кога је преузео виши играч и његов шут за три. Сваки мисмеч на терену се мора решавати много ефикасније.

На до сада одиграних 36 утакмица у оквиру АБА лиге Црвена звезда је славила 17 а Партизан 19 пута. Последњи тријумф Партизана на гостовању у „Пиониру“ десио се 15. априла 2015. у полуфиналу плеј офа. Партизан је тада добио резултатом 70:68 али се Звезда реванширала са каматом забележивши две релативно убедљиве победе које су је одвеле у финале у којем је такође славила. Меч у недељу је лепа прилика за кошаркаше Црвене звезде да се тријумфом приближе Партизану на једну победу заостатка у укупном скору. Победом би (највероватније) „изабрали“ Партизан за противника у полуфиналу плеј офа и дошли у прилику да са две победе скор у АБА лиги преведу на своју страну.

По принципу реципроцитета КК Партизан ће за овај меч добити само 12 улазница тако да је ово лепа прилика за навијаче Звезде да испуне трибине у великом броју. Будимо искрени, оно што је Црвена звезда показивала на терену у претходних месец и по дана није било добро. Зато је право време да црвено-бели „Пионир“ проговори и помогне својим играчима да добром партијом и тријумфом добију на самопоуздању и почну да подижу форму пред оно што следи. Битка за Евролигу је пред вратима. Меч са Партизаном за Црвену звезду нема резултатски значај у смислу самог пласмана на табели али далеко од тога да је неважан. Јер сваки меч Црвене звезде и Партизана, у било ком спорту, је више од игре.

АБА лига, 20. коло:
Црвена звезда мтс – Партизан НИС   
Дворана: „Александар Николић“
Датум: Недеља, 3. март
Почетак: 18:00

Повезане вести

Leave a Comment