Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиДербиДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Фудбалска бајка – 159. поглавље

Најлепша српска фудбалска прича у суботу 2. марта исписаће своје 159. поглавље.

Предстојећа утакмица, иако као и све остале доноси победнику три бода, много је више од надметања на травнатој површини. То је борба за престиж. Меч у којем мотивација није потребна. Сусрет у којем се пораз не прашта. Иако можда фудбалски није толико атрактиван као други мечеви европских и светских љутих ривала, српски вечити дерби је много више од утакмице, много више од спорта.

О историји дуела црвено и црно-белих све је познато и не вреди трошити ни време, ни место приповедати о томе, јер онај који то не зна, не треба ни да зна. Звезда јесте боља, више победа, више голова, више успеха, али вечити дерби је утакмица за себе, сусрет у којем фаворит не побеђује зато што је бољи. Довољно је само подсетити се претходног месеца септембра и потврдити горе наведену тврдњу. Тог 23. дана деветог месеца 2018. године Црвена звезда је била члан европске фудбалске елите. Само пар дана пре 158. сусрета вечитих у гротлу „Маракане“ скуп напуљских скупих звезда је подно Везува послат са нулом. Црвено-бела јавност је са нестрпљењем ишчекивала гостовање љутом ривалу, лицитирајући колико ће „бомби експлодирати“ у мрежи тима са некадашњег војног стадиона. Да ли су довољна два? Или су три права мера, а квалитетнији смо и за четири,…, а онда…
… момак из Гане греши, а противник са Зеленортских острва тресе мрежу. Мук. Неверица.
На крају некако извукосмо бод, били смо и тиме задовољни. Е то је непредвидивост дербија.

И овог пута Звезда се сматра фаворитом, али су навијачки сценарији сведени на разумну меру. Не очекују се три, четири поготка, већ се сви само надамо победи па нека једна лопта више буде у њиховој мрежи.

Црвена звезда ће у 159. вечити дерби ући са измењеним саставом у односу на онај који је јесенас наступао у комшилику. Тренер Владан Милојевић више нема на располагању Дегенека и Крстичића који су током зиме променили средину. Родић и Гобељић имају проблема са повредом, а Бразилац Кафу више није у конкуренцији за најбољи састав. И поред тога наш стручни штаб нема много дилема када је у питању састав за предстојећи сусрет. На голу је сигуран Милан Борјан, бековске позицији заузеће Филип Стојковић и Милан Гајић, док ће пар централних бекова чинити капитен Вујадин Савић и Немања Милуновић. Бранко Јовичић ће заузети своје место у дефанзивном делу везног реда, а креација игре ће бити поверена Марку Марину. Трећа карика у везном реду за сада је енигма, а према сазнањима за њу конкуришу Горан Чаушић, Душан Јованчић и Мирко Иванић. Чаушић има велико поверење тренера Милојевића, али није приказао очекиване партије како током припрема, тако и на старту пролећног дела сезоне. Јованчић је показао сав свој потенцијал током јесени, али га је повреда одвојила од терена, па је питање да ли са играчем тек изашлим из повреде треба рескирати на оваквој утакмици. Због тога се само по себи намеће име Мирка Иванића који својим искуством може да покрије и дефанзивни део везног реда, али исто тако може бити и додатна превага у нападачким креацијама. Позиција десног крила резервисана је за Ел Фарду Бена, док на супротној страни терена предност има Вељко Симић, мада би управо ту наш шеф могао да приреди изненађење колеги Мирковићу и то у лику брзоногог Словака Ерика Јирке. Задужен за голове биће Ричмонд Боаћи.

Све у свему, очекује нас нови фудбалски празник у Београду. Нека победи фудбал и фер плеј како на терену, тако и на трибинама и нека на крају слави Црвена звезда.

– Супер лига Србије, 24. коло:
Црвена звезда – Партизан
Стадион: „Рајко Митић“
Главни судија: Данило Грујић
Помоћници: Урош Стојковић; Милан Михајловић
Датум: Субота, 2. март
Почетак: 18 часова
ТВ пренос: Арена спорт 1 и О2 ТВ
Пројектовани састав: М. Борјан, Ф. Стојковић, В. Савић, Н. Милуновић, М. Родић, Б. Јовичић, М. Иванић (Г. Чаушић; Д. Јованчић), М. Марин, Е. Ф. Бен, В. Симић (Е. Јирка), Р. Боаћи.

За крај, мора се напоменути да метеоролози за понедељак у Београду најављују +18. Да ли у томе има неке симболике?

Повезане вести

3 comments

MILOS RANKOVIC мар 1, 2019 at 19:33

SAMO MI NIJE JASNO CEMU SE MUCENICI NADATE,IMA DA BAS ZGAZIMO KO BUVE,KAKO NA TERENU TAKO I NA TRIBINAMA,I DALJE NERAZUMEM NJIHOVI NAVIJACI NA TRI DELA STADIONA,KOGA BRE BRIGA STO ONI KLOSARI SE BIJU IZMEDJU SEBE,SAMO NA JUG I CAO,BRACO DELIJE SUTRA DA PEVAMO I NAVIJAMO MAKSIMALNO DA ODEREMO BAGRU,PA U NEDELJU UDVORANU DA DEREMO DALJE,DA IH ODUCIMO OD SPORTA

Reply
Србин са Космета мар 1, 2019 at 22:06

Тако је,зашто им дозвољавају да буду на истоку?
Прошли пут су напали старије људе и човека са дететом.

Reply
Gogi мар 2, 2019 at 14:21

Slazem se potpuno,to je sramota bre sta im je dozvoljeno da rade na nasem stadionu zadnjih godina…Kakvi bre njihovi navijaci na tri dela stadiona,kakvi bakraci to im se ne sme dozvoljavati…Pravili su nerede pre na Istoku,nedavno pokusali i na zapadu plus ispadne da ih ima na tri tribine naseg stadiona i da imaju jacu podrsku…Treba ih potrpati sve na juznu stranu pa nek se krkljaju medju sobom ko ih sisa,ako ne umeju zajedno ko ih sisa isto,nije nas problem sto divljaci imaju 3 ili koliko vec frakcija to je njihov problem…Trebamo ih utabati da ucute vise jer su se mnogo uskokodakali…

Reply

Leave a Comment